Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Ukrainasta sotaa pakenevat lapset ja naiset vaarassa joutua ihmiskaupan uhreiksi

 

Kuvituskuva: Pixabay

Ukrainasta EU:n alueelle virtaavaa naisten ja lasten joukkoa uhkaa rajan ylityksen jälkeen uusi vaara. Rajojen tuntumaan on ilmaantunut rikollisjärjestöjä, jotka hyödyntävät sotaa ihmisten hyväksikäyttö tarkoituksessa.

Useat ihmiskauppaa vastaan toimivat, kansainväliset järjestöt ovat kuluneella viikolla todenneet, että sotaa pakenevat Ukrainan kansalaiset ovat akuutissa vaarassa joutua ihmiskaupan uhriksi. Lauren Agnew, Englantilaisen Care järjestön ihmiskaupan asiantuntija kommentoi The Independent lehdelle, että Ukrainan kaltainen kriisi on liiketoimintamahdollisuus rikollisille.

– Ihmiskauppiaat ovat siirtyneet Ukrainan rajan tuntumaan, jossa heidän on helppo hyödyntää valmiiksi haavoittuvassa asemassa olevia lapsia ja naisia hyväksikäyttö tarkoituksessa, Agnew toteaa.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

Riskin todellisuutta lisää se, että konfliktia paenneita ihmisiä saapuu erityisesti Puolaan, Romaniaan, Unkariin, Moldovaan ja Slovakiaan, joissa riski joutua ihmiskaupan uhriksi on muuhun Eurooppaan verrattuna suuri.

– Tiedämme, että näissä valtioissa toimii rikollisryhmiä, jotka odottavat pääsevänsä kuljettamaan ihmisiä Eurooppaan, riistoteollisuuden käsiin, Agnew sanoo.

Keinot ovat samat kuin ihmiskaupassa tyypillisesti: ihmiskauppiaat tarjoavat ukrainalaisille pakolaisille kuljetusta rajan yli tai muihin Euroopan maihin, ja määräävät myöhemmin heidät maksamaan matkasta valtavia summia, mikä pakottaa ukrainalaiset velkakierteeseen ja rikollisryhmittymien armoille.

Myös ihmiskaupan vastaisen kansalaisjärjestö International Justice Mission (IJM) Romanian haara ilmoitti alkuviikosta valmistautuvansa ”lisääntyneeseen haavoittuvuuteen ja ihmiskaupan riskiin” Ukrainan ja Venäjän välisen sodan seurauksena. Järjestö kirjoitti viikonloppuna sosiaalisessa mediassa seuraavansa Ukrainan traagista tilannetta tarkasti ja olevansa tietoinen siitä mahdollisuudesta, että sodan jatkumisen myötä ihmisten haavoittuvuus lisääntyy entisestään, ja sitä myöden ihmiskaupan riski jatkuvasti lisääntyy.

Ukrainalaisten riski joutua ihmiskaupan uhriksi lisää IOM:n parin vuoden takaisen tutkimuksen mukaan se, että sosiaalisen ympäristön vaikutuksesta 66 % haavoittuvassa asemassa olevista, 13–20-vuotiaista lapsista ja nuorista on edelleen valmis hyväksymään ainakin yhden tarjouksen, joka voi johtaa heidät ihmiskauppiaiden uhriksi. Tällaisia tarjouksia ovat muun muassa suostuminen työskentelyyn ilman asianmukaista sopimusta vieraalla alueella, hyvin palkatun epäilyttävän tai laittoman työn hyväksyminen, vieraiden kotona vieraileminen tai ajoneuvoon pääsy, tai suuren rahasumman lainaaminen.

Myös Janne Harjukoski, Fidan Itä-Euroopan työn koordinaattori toteaa Fidalle antamassaan haastattelussa, että ihmiskohtalot rajalla ovat herättäneet huolta ihmiskaupasta. Harjukoski on viime päivinä vieraillut humanitaarisen avun tarjoamisen puitteissa Ukrainan raja-asemilla vaimonsa Annen kanssa.

He ottavat naisia ja lapsia suoraan rajalta kyytiin.

– Kun katsoin rajalla sitä tulijoiden virtaa, niin kyllä sieltä erottui kaksi selkeää ryhmää: osalla on vastassa yksityiskyyti ja he jatkavat matkaansa suvun tai ystävien luo. Sitten on niitä, jotka tulevat yhden muovikassin kanssa jalkaisin pitkän matkan takaa, ja joilla ei ole mitään paikkaa, minne mennä. Usein he ovat romaneja, Harjukoski toteaa.

Hänen mukaansa tilanne tuntuu jopa pelottavalta.

– Rajalla on liikennekaaos ja seassa on myös hämärännäköisiä tyyppejä pakujen kanssa. He ottavat naisia ja lapsia suoraan rajalta kyytiin. Juuri niitä ihmisiä, joilla ei ole kyytiä odottamassa ja jotka eivät osaa varoa. Vaikka aiheesta ei ole varmaa tietoa, niin ihmiskaupan uhka on jo todellinen, koska täällä on todella haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä liikkeellä, Harjukoski sanoo.

Useat kansalaisjärjestöt ovatkin aloittaneet some kampanjoinnin, jonka tarkoituksena on varoittaa Ukrainasta pakenevia ihmisiä ihmiskaupan todellisuudesta. Yksi näistä järjestöistä on Itävaltalainen LEFÖ, joka omilla facebook sivuillaan kirjoittaa seuraavasti:

“Kaikki, erityisesti naiset, jotka yrittävät tällä hetkellä kulkea Ukrainan rajojen yli, ovat vaarassa joutua ihmiskaupan uhriksi. Muista, että vaikka monet ihmiset tarjoavat tukea, niin kaikki eivät ole sitä, mitä väittävät olevansa”

Samoin kansalaisjärjestöt kehoittavat EU maiden hallituksia tehostamaan toimintaansa rikollisen toiminnan havaitsemiseksi ja ehkäisemiseksi, sekä tarjoamaan pakolaisille turvalliset reitit varmistaakseen, etteivät ihmiset matkallaan joudu hyväksikäytön kohteeksi.

 

Lähteet:

 

https://care.org.uk/news/2022/03/ukraine-crisis-raises-threat-of-human-trafficking-in-europe

 

https://www.independent.co.uk/news/world/europe/ukraine-refugees-trafficking-exploitation-b2027025.html

 

https://www.iom.int/news/protecting-vulnerable-children-and-youth-ukraine-trafficking

 

https://www.fida.info/ajankohtaista/humanitaarinen-apu/ukraina-apu-alkanut/?utm_source=facebook&utm_medium=post&utm_campaign=artikkeli