Ukrainasta pakenevien romanien asema erityisen heikko

 
Nainen sylissään pieni poika katsoo kameraan

Nona ja tämän poika Artjom olivat perheineen Zahonyn rajakaupunkin juna-asemalla jumissa monta päivää. Perhe on matkalla Itävaltaan, missä asuu sukulaisia. Nonan perheelle tarjottiin kyytiä Itävaltaan, mutta he jäivät kyydistä, kun tarjoaja huomasi heidän olevan romaneja. Kuva: Benjamin Hokkanen

Fida auttaa Ukrainan ja Unkarin rajalla pakolaisia tarjoamalla hätämajoitusta, aterioita ja hygieniatarvikkeita. Unkariin on tullut jo noin 280 000 pakolaista Ukrainasta. Erityisen heikossa asemassa ovat jo entuudestaan köyhimmät.

Fida aloitti hätäavun heti sodan alettua. Ensimmäinen avustuskumppani paikan päällä on ollut Unkarin Romanimissio (OCM), joka ottaa vastaan pakolaisia ja sijoittaa heitä väliaikaisiin hätämajoitustiloihin. Unkarin Romanimissio on Unkarin helluntaikirkon alaisuudessa toimiva avustusjärjestö, joka on erikoistunut avustamaan romanivähemmistöä. Romanimissio toimii koulutuksen, sosiaalityön ja terveydenhuollon parissa. Sen palkkalistoilla on paljon sosiaalialan ammattilaisia.

Ukrainan ja Unkarin rajalla ovat olleet avustustyössä myös Fidan suomalaiset työntekijät Aarne ja Pirjo-Riitta Törmänen.

Sansa neliöb. 1.-30.9.

– Tällä hetkellä on majoitettu noin 140 pakolaista, ja hätämajoitustiloihin voidaan vielä ottaa noin 160 henkilöä. Tarvittaessa OCM voi hankkia lisää hätämajoitustiloja, Törmäset raportoivat.

Hätämajoitustiloina toimivat niin sanotut kylätalot, joita OCM:llä on Unkarin koillisosissa kaikkiaan 20 paikkakunnalla. Tilojen varustelutaso vaihtelee, mutta niissä voidaan kuitenkin tarjota lämmin yöpyminen ja ateriat.
Fidan tuella Romanimissio järjestää pakolaisille ruokailut ja jakaa hygieniatarvikkeita, kuten saippuaa, vauvanvaippoja ja terveyssiteitä. Varoja käytetään myös saniteettitilojen pikaiseen asentamiseen. Myöhemmin on tarkoitus aloittaa hätäavun lisäksi Unkarissa myös psykososiaalinen tuki pakolaisille, jotka tarvitsevat apua sotatraumojen käsittelyyn.

Köyhimmät ovat vaikeassa asemassa

Unkarin Romanimission humanitaarinen apu kohdistuu pääasiassa romaneihin. Eri arvioiden mukaan Ukrainassa asuu noin 400 000 romania. Monet romaniperheet ovat jo Ukrainasta lähtiessään eläneet syvässä köyhyydessä. Perheet ovat usein monilapsisia ja heikosti koulutettuja, mikä tarkoittaa haastavampaa lähtötilannetta uudessa maassa. Itä-Euroopan maissa romanit kohtaavat myös syrjintää ja ennakkoluuloja – myös humanitaarisissa kriiseissä.

Unkarin Romanimissio on saanut jaettua raja-asemille tietoa romanien tilanteesta ja heidän työntekijänsä ovat olleet rajoilla ohjaamassa apua tarvitsevia romanipakolaisia hätämajoitukseen.

Törmäset kertovat perheestä, joka ylitti rajan kymmenen lapsen kanssa. Isäkin oli poikkeuksellisesti päästetty lähtemään pois Ukrainasta, koska perheen äiti ei olisi yksin pärjännyt kymmenen lapsen kanssa.
– Jotkut tapaamamme pakolaiset ovat pelänneet, että he ovat viimeisiä, jotka saavat apua ja jotka huolitaan mukaan matkalle. Tätä ei varmaan voi yleistää, mutta tällaisia pelkoja heillä on, kertoo Pirjo-Riitta Törmänen.
– Siellä on mukana tosi pieniä lapsia, ihan vauvaikäisiä. On myös odottavia äitejä, joiden laskettu aika on lähellä.
– Kuulimme, että maanantaina yhdelle pakolaisäidille syntyi lapsi Demecserin pikkukaupungissa, lisää Aarne Törmänen.

Törmästen mukaan pakolaisten todellisuudesta kertoo mielentilojen vaihtelu. Monilla on huoli Ukrainaan jääneistä omaisista. Toiset pohtivat, mitä on edessä ja miten selvitään ja sopeudutaan.
– Tunteet ovat pinnassa, tiivistää Pirjo-Riitta.

Seurakunnat ja vapaaehtoiset työn kulmakivi

Sota Ukrainassa on herättänyt unkarilaiset auttamaan monin tavoin.
Törmästen mukaan Unkarin Romanimission pakolaistyössä on tällä hetkellä 20–30 henkilöä. Lisäksi mukana on koko joukko paikallisten seurakuntien vapaaehtoisia.
– Homma ei toimisi ilman vapaaehtoisia. He esimerkiksi siivoavat tiloja, järjestävät niitä majoituskuntoon ja laittavat ruokaa, kertoo Aarne Törmänen.

Seurakunnat ovat myös keränneet erilaisia tarvikkeita, kuten vaatteita, leluja ja hygieniatarvikkeita pakolaisten auttamiseksi.
Tiszabecs-nimisessä rajanylityspaikassa, joka on vain 1 200 asukkaan kylä, paikallinen helluntaiseurakunta on majoittanut jo 200 romania, mikä on pienelle seurakunnalle mittava ponnistus.

Tiszabecsissa sijaitsee myös Fidan toisen kumppanijärjestön, Hungarian Babtist Aidin toimintakeskus. Siellä tarjotaan majoitusta, vaatetusta, ruokaa ja kuljetuksia niille pakolaisille, jotka tulevat jalkaisin rajan yli vailla mitään paikkaa, minne mennä.

Fidan hätäapukeräyksen tuella rahoitetaan myös Hungarian Babtist Aidin avustustyötä Unkarissa ja Ukrainassa.

Fidan apu Ukrainassa ja naapurimaissa:

  • Fidan avustus oli käynnistetty maaliskuun puoliväliin mennessä Ukrainassa, Unkarissa ja Romaniassa.
  • Fidan paikalliset kumppanijärjestöt ja seurakunnat hätämajoittavat pakolaisia, jakavat ruokaa, hygieniatarvikkeita (kuten vaippoja, kuukautissiteitä ja pesutarvikkeita) sekä lämmikettä (huopia, patjoja, vaatetta) tarvitseville.
  • Fidalla on ollut paikan päällä omia työntekijöitä Unkarissa koordinoimassa avustustoimenpiteitä, joihin Fida osallistuu.
  • Yhteistyökumppanit ohjaavat ja neuvovat rajaseuduilla pakolaisia hätämajoitukseen.
  • Tämänhetkisiä kumppaneita ovat Karpatian Life&Light (Ukraina), Inspiration Center (Ukraina), Ukrainan helluntaikirkko, Unkarin Romanimissio, Hungarian Babtist Aid ja Romanian helluntaikirkon kansainvälinen apu (The Romanian Pentecostal Foreign Mission Agency).
  • Suomalaiset ovat lahjoittaneet Fidalle alle kolmessa viikossa noin 490 000 euroa hätäapuun Ukrainassa.

 
Fida artikkeli

Aiheet

,