Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

TV-sarja: Muuntautuva antisemitismi haastaa myös tänään

 

Kuva: Istockphoto

Tänään perjantain vietetään YK:n maailmanlaajuista holokaustin muistopäivää. Suomessa vainojen uhrien muistopäivää on vietetty vuodesta 2002 lähtien. Aihe on ajankohtainen. Juutalaisviha on kasvussa.

Antisemitismi eli juutalaisviha ei jäänyt II maailmansodan tapahtumiin. Halki historian se on saanut erilaisia muotoja, ja nykypäivänä se kätkeytyy muun muassa antisionismin asuun. TV7:n tuottamassa ohjelmasarjassa käsitellään sitä, miten antisemitismi näkyy yhteiskunnassa ja kristillisessä kirkossa.

Sarjan ensimmäisessä osassa keskitytään antisemitismin historiaan. Mielenkiintoista on, että antisemitismi sellaisena kuin se on ilmennyt länsimaissa 2 000 viime vuoden aikana on pitkälti lähtöisin kristillisestä kirkosta. Jopa uskonpuhdistuksen isä Martin Luther kehotti kirjoituksissaan tuhoamaan synagogia ja eristämään juutalaisia muusta yhteiskunnasta.

SRO Naistenpäivät neliöb. 25.-31.3.

Nykypäivänä raja Israel-kritiikin ja antisemitismin välillä on häilyvä. Vaikka arvostelu, boikotit ja iskut on suunnattu valtiota kohtaan, niistä kärsivät myös Israelin ulkopuolella asuvat juutalaiset, kuten Ranskassa, Ruotsissa, Hollannissa ja Tanskassa on nähty. Euroopan synagogissa turvatoimia on kiristetty ja osa juutalaisista ei uskalla kävellä kadulla uskontonsa symbolit näkyvillä.

Tutkija Susanna Kokkonen (FT) painottaa Antisemistismi tänään -dokumenttisarjassa, että juutalaisiin kohdistuva syrjintä ei koskaan rajoitu yhteiskunnassa vain juutalaisiin, vaan rasisimi ulottuu lopulta myös muihin ihmisryhmiin kasvattaen turvattomuutta ja rikkoen yhteiskuntarauhaa.

Dokumenttisarja on puheenvuoro antisemitismistä nykyajan laajana poliittisena ja asenteellisena ilmiönä. Se tuo esille vaiettujakin näkökulmia juutalaisvastaisuuden ilmenemisen moninaisuudesta ja tunnistettavuuden haastavuudesta.

Antisemitismi tänään -sarja on kokonaisuudessaan nähtävissä TV7:n arkistossa. Jaksot esitetään myös uusintana kanavalla kevään aikana seuraavasti:
Osa 1, Juuret: ti 7.2. ja 23.3.
Osa 2, Euroopassa: ti 14.2. ja 4.5.
Osa 3, Kirkossa: ti 21.2. ja 29.6.

Vainojen uhrien muistopäivää vietetään vuosittain 27. tammikuuta, koska se on Auschwitzin vapauttamisen vuosipäivä. Natsi-Saksan kansallissosialistien tekemässä kansanmurhassa kuoli noin 5 – 7 miljoonaa Euroopan juutalaista 1930-luvun lopussa ja 1940-luvun alussa. Kokonaisuudessaan holokaustissa arvioidaan kuolleen noin 11 miljoonaa ihmistä.