Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Tutkija: Stalinilla oli tuhoamisleiri suomalaisupseereille

 

Lauantaina Puolan presidenttipari ja 94 muuta ihmistä sai surmansa lento-onnettomuudessa Venäjällä. Ryhmä oli matkalla Katyniin Stalinin surmauttamien 20 000 puolalaisupseerin muistotilaisuuteen. Itä-Euroopan tutkija, dosentti Arto Luukkasen mukaan Stalinin ja Neuvostoliiton aikaiset hirmuteot ovat Venäjällä vieläkin arka asia. Luukkanen sanoo, että suomalaisillekin oli suunniteltu Katynin kaltainen tuhoamisleiri.

– Katynin teot olivat osa stalinistista terrorijärjestelmää. Vaikka uusi Venäjä on teot tunnustanutkin, asia on edelleen arka. Kyse on pohjimmiltaan hyvin suuresta kysymyksestä; missä määrin nykyinen Venäjä on vastuussa Stalinin hirmuteoista? Esimerkiksi talvisodan kohdalla Venäjältä ei tullut edes anteeksipyyntöä tai edes oho-sanaa. Puolalaisilta Katynia on pyydetty anteeksi, koska puolalaiset ovat eri kategoriassa kuin suomalaiset. Suomalaiset ovat jo valmiiksi rähmällään, Luukkanen hymähtää
– Myös Suomen upseereille ja älymystölle oli vastaava tuhoamisleiri valmiina, mutta onneksi Neuvostoliitto ei onnistunut miehittämään Suomea.

Luukkasen mielestä Venäjä on ottanut historian luurankoja kaapeistaan erityisesti Gorbatshovin ja Jeltisin presidenttikausilla, mutta sittemmin on nähty vastareaktioita.
– Kansa ei enää jaksanut stalinismin jätösten määrää. Vastareaktio on näkynyt mm. Merkittävin venäläinen -äänestyksissä, jossa Stalin on menestynyt hyvin. Uskon kuitenkin, että Venäjä tulee vielä palaamaan menneisyytensä käsittelyyn. Monessa venäläisessä lehdessä myönnettiin talvisodan aloittaminen virheeksi ja mietittiin, miten asiaa pitäisi käsitellä.
– Harvoin historian vääryyksiä voidaan korjata. Ehkä Etelä-Afrikassa totuuskomission avulla pystyttiin kohtaamaan hyvin henkilökohtaisiakin traumoja ja vääryyksiä. Se olisi tärkeää, koska ihmiskunnan historia on pahuuden historiaa.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Luukkasen mielestä ortodoksikirkko on Venäjällä jälleen muotia ja siitä on tullut osa kansallistunnetta.
– Ortodoksikirkon julkisoikeudellinen asema vahvistuu kaiken aikaa. Armeijaan palkataan pappeja ja uskonto tulee kouluihin. Ortodoksisuus liittyy yhä kiinteämmin venäläiseen identiteettiin. 4-5 prosenttia ihmisistä käy messuissa, mutta yli puolet mieltää itsensä ortodoksiksi eli oikeauskoiseksi. Tilanne on vähän kuin Suomessa siniristilipun kanssa. Harva ajattelee, että siinä on Kristuksen ja voittavan kristinuskon symboli. Useammin se tuo mieleen juhlatilaisuuden tai voiton Ruotsista. Ortodoksikirkko oli neuvostoaikana 74 vuotta kuin nurkkaan heitetty samovaari, joka sai kuhmuja. Sitten se kaivettiin esille. Pääministeri Vladimir Putinillakin on oma henkilökohtainen pappi. Valtio ja kirkko ovat virallisesti erillään, mutta Putin on sanonut, että sydämissä niitä ei voi erottaa.

Venäjällä muslimiväestön osuus kasvaa vauhdilla.
– Venäjän väkiluku laskee, koska kuolleisuus on suuri eikä lapsia synnyt. Rasvainen ruoka ja alkoholi tappavat erityisesti miehiä. Muslimien keskuudessa näitä ongelmia ole. Kahdenkymmenen vuoden kuluttua kysymys on jo se, mikä ryhmä ja uskonto käyttää valtaa Venäjällä.

Dosentti Arto Luukkanen on Viikon vieraana Radio Dein Toivon päivässä 12.-16.4. kello 15.20.

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)