Elämäntaito: Professori Lea Pulkkinen: Suomalainen kasvatuskulttuuri kaipaa enemmän hoivaa ja kiitoksen sanoja

Tekeekö Docventures pilkkaa uskonnollisista yhteisöistä?

 

Madventures-tv-sarjasta tutut Tuomas Milonoff ja Riku Rantala ovat antaneet kasvonsa myös kirkkoonliittymissivustolle.

”Liity mihin tahansa kirkkoon helposti!” todetaan Docventures-sarjan yhteyteen perustetulla Liityhetikirkkoon-sivustolla. Sivustolla luvataan, että kirkkoon tai uskontokuntaan liittyminen on nyt helppoa käyttämällä joko sivun automaattista palvelua tai kirjeitse.

TV2:lla esitettävän dukumenttielokuvasarjan taustalla on epäsovinnaisena tunnetun matkailuohjelma Madventuresin tekijätiimi. Elokuun lopussa alkaneessa sarjassa esitetään 12 elokuvaa eri aiheista sekä niihin kuhunkin liittyvä keskusteluohjelma. Sarjan avasi uskontoa tarkasteleva Kumaré, jossa päähenkilö tekeytyy guruksi.

Sarjan yhteyteen on luotu Liityhetikirkkoon.com-verkkosivusto, jonka kautta tarjotaan mahdollisuutta liittyä 36:en eri uskonnolliseen yhteisöön tai suuntaukseen katolisesta kirkosta hutteriitteihin ja rastafarilaisuuteen. Listan pituudesta huolimatta siltä puuttuu perinteisiä, suomalaisittain merkittäviä yhteisöjä, kuten Vapaakirkko.

Sansa neliöb. 1.-30.9.

Palvelussa esillä olevan laskurin mukaan hakemuksia kertyi nopeasti yli 23 000. Suurten lukujen taustalla on kuitenkin sivustolle tehty verkkohyökkäys, sarjan tekijätiimi on kertonut.

”Usko johonkin on usein ainoa asia joka erottaa meidät kyynisyydestä ja kaaoksesta. Uskoa, sen perinnettä ja tapoja säilyttämään on perustettu kirkot. Kirkot ovat yhteisöjen kokoontumispaikkoja ja ne huolehtivat sen jäsenistä. — Docventures, yhteiskunnan moraalinen selkäranka joka alituiseen taistelee kyynisyyttä ja apatiaa vastaan, perusti nyt tämän sivun kirkkoon liittymisen helpottamiseksi”, sivustolla todetaan.

Tekeekö Docventures pilaa uskonnollisista yhteisöistä, vastaava tuottaja Risto Kuulasmaa?

– Olemme liikkeellä hyvin neutraalisti. Jokainen saa tulkita sivustoa kuten lystää, mutta meillä ei ole tarvetta herjata ketään. Oma fiilikseni on, että olemme hyvällä asialla.

– Motiivimme on testata, voiko nykytekniikan aikana kirkkoon liittyminen olla yhtä helppoa kuin siitä eroaminen. Samalla haluamme antaa kaikille yhteisöille yhtäläisen mahdollisuuden saada uusia jäseniä yhden palvelun kautta.

– Tähän mennessä olemme saaneet noin 250 vakavasti otettavaa hakemusta, joten jokin arvo tällä on ollut. Emme ole päättäneet vielä, kuinka kauan pidämme palvelua yllä; voi olla, että se lopetetaan jossakin vaiheessa.

Sivuston mukaan Docventures ”toimii sitoutumattomana ja tilapäisenä yhteystietojen kerääjänä ja toimittaa ilmoittautuneiden yhteistiedot luottamuksellisesti kirkon edustajalle”. Milloin lähetätte hakemusten tiedot eteenpäin?

– Sitä ei ole päätetty. Spammiviestit ovat hidastaneet työskentelyämme.

Onko listassa mainituista tai muista uskonnollisista yhteisöistä oltu teihin yhteydessä?

– Ei.

Osa yhteisöistä on helposti tunnistettavia, mutta vaihtoehtoina on myös selvästi yleisluontoisempia uskonnollisia termejä. Mihin yhteisöön ohjaatte esimerkiksi kalvinismista, protestanttisuudesta tai rekonstruktionistisesta juutalaisuudesta kiinnostuneet?

– Viimeksi mainittujen kaltaisissa tapauksissa linjauksemme on se, että toimitamme yhteydenotot mainitun suuntauksen vakiintuneimmaksi katsomallemme edustajalle. Pyrimme etsimään jonkun asiantuntijatahon, joka voi auttaa meitä niiden määrittämisessä.

Todellisuudessa moniinkaan yhteisöihin ei voi liittyä noin vain, vaan liittyminen edellyttää uskon tunnustamista ja esimerkiksi rippikoulun käymistä. Eikö tämä olisi ollut syytä mainita verkkosivulla?

– Tämä on totta. Liittymishakemuksen jättäneelle henkilölle lähtee meiltä sähköpostiviesti: ”Kiitos yhteydenotosta. Olemme toimittaneet tiedostelusi eteenpäin.” Sen jälkeen pallo on näillä yhteisöillä.

– Me suhtaudumme tähän hyvin pragmaattisesti. Meille tämä on mielenkiintoinen sosiaalinen kokeilu, joka kirjoittaa itse itsensä.

Millaista palautetta saitte sarjan avanneesta Kumaré-dokumentista?

– Me ja Yle olemme saaneet siitä paljon palautetta ja pääosin hyvin myönteistä. Ohjelmasarjan Facebook-ryhmässä on jo yli 30 000 jäsentä. Olemme selvästi sohaisseet johonkin, jolle on ollut tarvetta.

 

 

Juttua on muokattu ke 5.9. klo 19.10 kommenttikentässä annetun palautteen perusteella. Jutussa aiemmin mainittu ”Gimme Ya Wallet” on todellakin Madventures-tiimin tuotantoyhtiön nimi eikä näin ollen sisällä kirkkoonliittymiskampanjaa koskevaa viestiä.

 

Liityhetikirkkoon-sivustolle pääset klikkaamalla tästä.