Tasavallan presidentti Sauli Niinistö: Me kiitämme vapaasta isänmaasta

 

Tänään tulee kuluneeksi tasan 75 vuotta talvisodan päättymisestä. “Tuska lävisti, mutta valo voitti”, totesi tasavallan presidentti Sauli Niinistö tervehdyksessään Helsingin Kasarmintorilla, jossa tänään muurattiin talvisodan kansallisen muistomerkin peruskivi. Kuvanveistäjä Pekka Kauhasen teos Valon tuoja paljastetaan vuonna 2017.

Tilaisuus alkoi Kaartin soittokunnan säestämällä virrellä Jumala ompi linnamme. Kenttäpiispa Pekka Särkiö puhui psalmista 25: “Se, joka Herraa pelkää, oppii valitsemaan oikean tien. Hän saa onnen ja rauhan, ja hänen jälkeläisensä perivät maan. “

”75 vuotta sitten taistelun äänet vaikenivat. Rauha oli saavutettu, uupuneet sotilaat saattoivat kuulla keväistä linnun laulua. Raskaat rauhanehdot otettiin vastaan suruliputuksella. Mutta raskas rauhakin oli parempi kuin jatkaa sotaa”, kenttäpiispa Särkiö totesi puheessaan.
”Olemme kiitollisia siitä että päättäjät silloin valitsivat oikean tien ja puolustivat maata. Yhteinen ponnistus ja maltti kasvattivat hyvinvointia meille. Onko nyt hyvinvoinnin eväät syöty, miten turvataan jälkipolville hyvä elämä? ”Särkiö kysyi.

Suomen puolustus suomalaisten kädessä

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö muistutti, että kansaamme ankaralla kädellä koetelleet 105 taistelun päivää olivat monella tapaa raskaat. Sodan tärkeimmät saavutukset olivat itsenäisyyden ja vapauden säilyttäminen.
”Me kiitämme vapaasta isänmaasta. Enempää emme olisi voineet saada”, presidentti Niinistö totesi.
Hän muistutti, että talvisota on maamme arvokasta historiaa, mutta siitä välittyy opetusta tähänkin päivään. Hän korosti kansallisen eheyden voimaa, sillä se on edellytys kaikkien yhteisten vaiheiden voittamiseen.
Hän totesi, että rauhantahtoinen ihminen ja kansa ei usko sotaan. ”Nytkin taas olimme tottuneet pitämään Eurooppaa rauhan tyyssijana. Kun totuus on toinen, on hyvä että puolustusvoimien resurssitarpeet on yleisesti tunnustettu”,hän sanoi.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Presidentti kiitti sotaveteraaneja näiden uhrauksista, mutta myös niitä, jotka myötäelivät Suomen kohtalon aikana kansamme rinnalla. Hän mainitsi erityisesti Ruotsin, jolta Suomi sai konkreettista apua sodan aikana. Hän nosti esiin asemamme EU:n jäsenenä, puolustusyhteistyön kehittymisen Ruotsin kanssa ja hyvien suhteiden hoidon Venäjään.
Presidentin mukaan on silti pidettävä mielessä, että Suomen kohtalo on viime kädessä suomalaisten kädessä.

Vuosina 1939-1940 käyty talvisota päättyi 13. maaliskuuta vuonna 1940 rauhansopimukseen, joka astui voimaan kello 11. Monen suomalaisen mukaan Suomen pelastuminen talvisodasta ilman Neuvostoliiton miehitystä oli Jumalan ihme. Talvisodan 105 päivää on kutsuttu kunnian päiviksi, jolloin pieni Daavid taisteli Goljatia vastaan.

Sotaveteraaneja on elossa yli 26 000. Heidän keski-ikänsä on yli 90 vuotta.