Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Tänään Koben maanjäristyksen muistopäivä

 

Maanjäristysmuseo HAT-Kobessa muistuttaa tammikuun 17. päivän katastrofista. Kuva Seppo Vänskä

Tänään 17. tammikuuta on kulunut tasan 18 vuotta siitä, kun Koben kaupunkia ja sen ympäristöä koetteli suurmaanjäristys. Järistyksen voimakkuus oli 6,8 Richterin asteikolla ja sen keskus oli Shikokun ja pääsaaren Honsun välisellä Awajin saarella. – Se oli pelottavaa, kun aamulla aikaisin ennen kuutta oli täysi pimeys ja hirveä meteli, mikä tuli maan alta ja kaatuvista rakennuksista. Kakofonia oli kauhea. Olin varma, että kuolen, muistelee tuolloin alueella työskennellyt ja nyt Suomessa asuva lähetystyöntekijä Sirkka Sihvonen.

Koben alueella maanjäristystä on muisteltu ja Japanin liput ovat olleet paikoin puolitangossa. Koben maanjäristyksessä menehtyi yli kuusituhatta ihmistä. Kotinsa menettäneet joutuivat pitkään asumaan väliaikaisissa parakeissa. Kansanlähetyksen lähetti Sirkka Sihvonen kierteli seurakunnan lasten kerhoissa käyneiden kodeissa ja osallistui myös parakeissa asuvien avustustoimintaan.

– Jaoimme myös hengellistä materiaalia, ja kutsuimme seurakunnan toimintaan. Katastrofi ei aiheuttanut kuitenkaan suuremmin hengellistä etsintää, Sihvonen kertoo.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

Koben kaupunkia ei kohdannut tsunami, kuten 2011 tapahtuneessa Sendain maanjäristyksessä. Muutamassa vuodessa rauniot korjattiin pois ja kaupunki nousi entistä ehompana uusine pilvenpiirtäjineen. Maanjäristys jätti kuitenkin suuret jäljet ihmisten mieliin ja muistin kehoon.

– Enää en katso huoneeseen mennessäni, miten huonekalut on sijoitettu maanjäristystä ajatellen, mutta pari vuotta sitten käydessäni Helsingissä Eduskuntalossa maanjäristyksen muistot tulivat pelottavina mieleeni, kun talo tärisi siellä tehtävien rakennustöiden vuoksi, Sihvonen kertoo.

Koben keskustan tuntumaan on rakennettu maanjäristyksessä kotinsa menettäneille kerrostaloalue, joka on nimetty HAT-Kobeksi. Lyhenne HAT tulee sanoista Happy Active Town eli onnellinen ja aktiivinen kaupunki. Kansanlähetys on aloittanut yhteistyökirkkonsa Länsi-Japanin evankelisluterilaisen kirkon yhteydessä alueella kirkon toiminnan vuonna 2008. Lähetteinä siellä ovat Anssi ja Kaarina Savonen.