Hyvät: Raamatun myynti huimassa nousussa – erityisesti Raamatun ensi kertaa ostavien määrä lisääntynyt

Suomen suurin pyhiinvaellustapahtuma alkoi helatorstaina Savonlinnasta ja päättyy elokuussa Ahvenanmaalle

 
kuvassa-etualalla-punaisia-pelargonioita-taustalla-kivestä-tehty-kirkkorakennus

Nauvon kirkossa järjestetään pyhiinvaellusmessu 15.8. Kuva: Sari Savela

Helatorstaina 26. toukokuuta lähti Savonlinnasta liikkeelle Suomen tähän mennessä suurin pyhiinvaellustapahtuma. Viestipyhiinvaellus etenee kesän aikana Savonlinnasta Turun kautta Ahvenanmaalle.

Reittiä kuljetaan halki eteläisen Suomen Pyhälle Olaville omistettujen kohteiden kautta.

Pyhiinvaellukselle kertyy matkaa yhteensä noin tuhat kilometriä. Matkalla kuljetaan kuuden hiippakunnan ja peräti neljänkymmenen seurakunnan alueella. Tampereen hiippakunnan puolelle pyhiinvaellus saapuu 19. kesäkuuta, ja Tampereen kaupunkiraja ylitetään 7. heinäkuuta Vuoreksen alueella.

Fida neliöb. 4.-10.11. + 25.11.-1.12. (ilm.1-2/2)

 – Viestipyhiinvaellus on suurin Suomessa tähän asti järjestetty pyhiinvaellustapahtuma. Tällaista ei ole koskaan ennen järjestetty, kertoo Tampereen seurakuntien hengellisen ohjauksen pastori Jussi Holopainen, joka on ollut mukana suunnittelemassa vaellustapahtumaa.

 Viestipyhiinvaellusta on mukana toteuttamassa laaja kumppanuusverkosto. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntien kanssa yhteistyössä toimii mm. Suomen Latu, partiolippukuntia, kotiseutuyhdistyksiä ja liikuntajärjestöjä.

 Viestipyhiinvaellukseen voi osallistua kuka tahansa vaelluksesta, luonnosta ja kulttuurista kiinnostunut, maailmankatsomuksesta riippumatta. 

– Suomessa ihmiset lähtevät pyhiinvaellukselle pääasiassa kolmesta syystä. Osa tulee mukaan kulttuurihistoriallisista syistä, joillekin on tärkeää luonnossa liikkuminen, joillekin tärkeintä on hengellisyys. Näitä kaikkia kolmea lähtökohtaa yhdistää itsensä kohtaaminen ja henkinen etsintä, sanoo pastori Holopainen.

 Vaelluksen eri osuuksilla on alueellista vaihtelua niin matkatavan kuin ohjelmankin suhteen. Osa osuuksista kuljetaan kävellen, osa pyörällä, kirkkoveneellä tai purjehtien. Osuuksilla on rukouksia ja hartauksia sekä saadaan kulttuurihistoriallista tietoa.

 Viestipyhiinvaelluksesta kiinnostuneet voivat valita tuhannen kilometrin reitiltä itseään kiinnostavan osuuden tai useampia vaellusosuuksia. Mukaan tulee ilmoittautua viimeistään viikkoa ennen osuuden alkamista.

Vaellus päättyy Ahvenanmaalle Jomalan kirkon pyhiinvaellusmessuun 19.8.

Paikkakuntakohtainen viestivaelluksen aikataulu löytyy tästä linkistä.