Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

Suomalaisdelegaatio matkaa Luterilaisten kirkkojen kokoukseen Namibiaan

 

Ehtoollisen jakoa namibialaisessa kirkossa. Suomen kirkolla ja Namibian kirkolla on pitkä yhteinen historia. Suomen kirkko on tehnyt lähetystyötä Namibiassa yli 140 vuotta. Kuva: Marko Aarnio/Kirkon kuvapankki

Luterilaisen maailmanliiton (LML) 12. yleiskokous järjestetään 10.–16. toukokuuta 2017 Windhoekissa Namibiassa. Suomalaista delegaatiota johtaa arkkipiispa Kari Mäkinen. Namibian kokoukseen odotetaan 10000:tta osallistujaa.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon virallisia kokousedustajia LML:n Namibian yleiskokouksessa ovat arkkipiispa Kari Mäkinen, ympäristöasiantuntija Elina Hienonen(Helsingin seurakuntayhtymä), kansainvälisen diakonian koordinaattori Maija Hyle (Helsingin Diakonissalaitos), kansainvälisen työn hiippakuntasihteeri Jukka Jämsén (Lapuan hiippakunta), piispan erityisavustaja Hanna Lehto (Kuopion hiippakunta), apulaislähetysjohtaja Teijo Peltola(Suomen Ev.lut. Kansanlähetys) sekä Young Reformers’ Networkin jäsenet pastori Sini-Maaria Kataja (Maskun seurakunta) ja pastori Heikki Repo (Kangasalan seurakunta).

Luterilainen maailmanliitto syntyi vuonna 1947 toisen maailmansodan runtelemaan maailmaan. Tällä hetkellä maailmassa on noin 75 miljoonaa luterilaista, ja maailmanliitolla on 145 jäsenkirkkoa kaikkiaan 98 maassa. LML:n yleiskokous pidetään joka kuudes vuosi. Kokous muun muassa valitsee vuosittain kokoontuvan neuvoston sekä puheenjohtajan.

SRO Naistenpäivät neliöb. 25.-31.3.

Ilmastonmuutos ja pakolaiskriisi mukana kokouksen teemoissa

Yleiskokouksen teema – Jumalan armon vapauttamat (Liberated by God´s Grace) – liittää ajankohtaiset alateemat 500 vuotta sitten käynnistyneen reformaation keskeisiin periaatteisiin:”Pelastus – ei kauppatavaraa, luomakunta – ei kauppatavaraa, ihminen – ei kauppatavaraa.”

Kirkon ulkoasiain osaston johtaja Kimmo Kääriäinen toteaa, että teemat ovat Suomessakin tärkeitä, mutta ne saavat erityistä syvyyttä, kun niitä tarkastellaan muiden luterilaisten kirkkojen nykypäivästä.

”Erimerkiksi luomakunta kauppatavarana saa erilaiset mittasuhteet maissa, joita koettelevat kuivuudet, myrskyt tai merenpinnan nousu. Pakolaiskriisi koskettaa lukemattomia Luterilaisen maailmanliiton jäsenkirkkoja. Eri puolilla maailmaa se johtaa myös siihen, että ihmisestä tulee kauppatavaraa ihmissalakuljetuksen ja ihmiskaupan muodossa. Monet Luterilaisen maailmanliiton jäsenkirkot – etenkin globaalissa etelässä – elävät ympäristössä, jossa menestysteologia pyrkii tekemään myös pelastuksesta kauppatavaraa.”

Namibian ja Suomen kirkoilla pitkä yhteinen historia

Tämänkertaisen yleiskokouksen sijainti Namibiassa tuo erityisen tunnelman suomalaisten delegaatioon, sillä Suomen ja Namibian kirkolla on pitkä yhteinen historia. Suomalaiset ovat tehneet lähetystyötä Namibiassa yli 140 vuotta.

Lähetystyöntekijät työskentelivät pitkään Ambomaalla, maan pohjoisosassa. Suomalaiset perustivat Namibiaan evankelis-luterilaisen kirkon ja kehittivät terveydenhuoltoa sekä koulutustoimintaa pohjoisessa.

Namibian evankelis-luterilainen kirkko kasvaa yhä voimakkaasti. Valtaosa maan asukkaista on kristittyjä.