Ihmisiä ja ilmiöitä: Musiikin monitaituri Lasse Sakara: ”Usko on positiivinen juttu”

Shokista seikkailuun – Ulf Ekmanin tie katoliseen kirkkoon

 

Juho Sankamo ja Ulf Ekman (oik.).

Kristillinen elämä on tien päällä olemista, Jeesuksen seuraamista. Miten Livets Ord -liikkeen perustaja, Ulf Ekman, päätyi katoliseen kirkkoon? Tie ei ollut helppo, mutta helpot ratkaisut eivät olleet vaihtoehto.

Ulf Ekman, Livets Ord -liikkeen perustaja, aiheutti suuren shokin ja kohun, kun hän 10 vuotta sitten liittyi katolisen kirkon täyteen yhteyteen. Harvalla ihmisellä on viimeisten vuosikymmenten aikana ollut yhtä suuri vaikutus Ruotsin kristillisyyteen, kuin Ulf Ekmanilla. 1980-luvulla perustettu Livets Ord -liike oli tehnyt merkittävää evankeliointityötä entisessä Neuvostoliitossa ja Itä-blokin maissa. Liikkeellä on ehkä pari sataa tuhatta jäsentä. Livets Ord oli protestanttisen ja karismaattisen kristillisyyden airue Pohjoismaissa. On selvää, että Ulf Ekmanilla piti olla painava syy, miksi hän koki tarpeelliseksi liittyä katolisen kirkon täyteen yhteyteen.

Haastattelin Ulf Ekmania yli tunnin verran. Luin hänen kirjansa, joka on vastikään käännetty suomeksi: Suuri Löytö: matkamme katoliseen kirkkoon (Hemmingus, 2025). Ekman kuvaa matkaansa neljällä sanalla: Löytäminen, arvostaminen, lähentyminen ja yhteenliittyminen. Huomautan, että nuo verbit sopivat kristityn elämään. Jeesus on Tie. Seuraamme häntä. Olemme matkalla. Ulf Ekman muistuttaa 1300-luvulla eläneen pyhän Birgitan ajatuksesta: “On uskaliasta viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa.” Saman jännitteen Ulf ja hänen vaimonsa Birgitta kokivat hengellisellä matkallaan. Helppoa ratkaisua ei ollut olemassakaan. Haastattelu tulee Radio Deiltä maanantaina 3.3.2025 klo 9:05 alkaen.

Sansa neliöb. 21.2.-20.3.

Kasvukipuja ja yllättävä käänne

Ulf Ekman kertoo, että nuoruudessaan ja aikuisuudessaan katolinen kirkko ei juuri vaikuttanut häneen mitenkään. Katolinen kirkko näytteli Ruotsissa tuolloin hyvin näkymätöntä osaa. Hän tiesi katolisesta kirkosta lähinnä sen, mitä kirkon vastustajat siitä sanoivat. Ulf ei tuntenut katolilaisia, eikä hän kuunnellut heidän opetuksiaan. Kuinka Ulf Ekman sitten tutustui katoliseen kirkkoon? Ulf Ekman toteaa, että kun Livets Ord -liikkeestä alkoi kasvaa suuri, se kohtasi myös isoja kasvukipuja. Moraalisia, opillisia ja johtajuuteen liittyviä ongelmia ilmeni eri seurakunnissa eri maissa. Ekman huomasi, että protestanttinen kongregaatiomalli ei tarjonnut toimivia työkaluja näiden ongelmien ratkaisemiseen. Kun Ekman etsi ratkaisuja, hän useimmiten löysi parhaat ratkaisut kirjoista, jotka osoittautuivat katolilaisten kirjoittamiksi.

Löytöretki katoliseen kirkkoon

Ekman oli hyvin yllättynyt tästä tilanteesta. Hän alkoi lukea enemmänkin katolilaista kirjallisuutta. Hän luki Katolisen kirkon katekismuksen ja ihaili sen kokonaisvaltaista esitystä kristillisestä uskosta ja moraalista. Tästä alkoi kiehtova hengellinen löytöretki, jossa hän tutustui kirkon sakramentaalisuuteen ja historiaan. Hän tutustui katolisen kirkon jäseniin ja kirkon oppiin. Uudet löydöt johtivat siihen, että hänen oli pakko kunnioittaa ja arvostaa katolista kirkkoa. Ekmanit ymmärsivät, että katolinen yhteisö on jotain ihan muuta, kuin mitä sen vastustajat siitä opettivat. Hiljalleen, usean vuoden aikana, Ulf ja Birgitta Ekman lähentyivät kirkkoa.

Tämän hengellisen löytöretken varrella Ekmanit tutustuivat myös katolisen kirkon karismaattiseen suuntaukseen. Siihen kuuluu noin 150 miljoonaa ihmistä. Ulf Ekman toteaa, että yhdessäkään toisessa kristillisessä kirkossa tai yhteisössä ei ole niin paljon karismaatikkoja, kuin katolisen kirkon piirissä. Tämä tuli heille yllätyksenä.

Löytämisestä liittymiseen

Kiehtova seurusteluaika oli johtanut pitkälle. Tuntien hengellisen vastuun Livets Ord -seurakunnista, Ulf ja Birgitta pohtivat, mihin tämä tie oli johtamassa. Ulf Ekman pohti, voisiko tämä jäädä tähän. Voisiko tämä olla vain eräänlainen ylevä ja yleissivistävä hengellinen harrastus? Ehkä hän voisi pysyä protestanttina ja työskennellä kristittyjen yhtenäisyyden, ekumenian, puolesta. Toisaalta Kristus haluaa, että me seuraamme häntä, ja olemme uskollisia totuudelle.

Ulf Ekman ei voinut kieltää sitä, mitä hän oli löytänyt, eikä hän voinut olla arvostamatta sitä valtavasti. Voiko tämä olla vain “nice to know” vai onko tämä todella “must have”?

Miksi? Se on se iso kysymys, johon pitäisi vastata. Vastaus määrittää sen, tuleeko ottaa se viimeinen askel: liittyä täyteen yhteyteen. Kun Ulf Ekmanilta kysyy, miksi hän otti tuon ratkaisevan askeleen, hän antaa vastaukseksi yhden sanan: kirkko. Ulf Ekman korostaa, että kirkko on sakramentaalinen, se on Kristuksen ruumis. Kyse ei ole niinkään siitä, mitä kirkko tekee, vaan siitä, kuka kirkko on. Kirkossa on pelastuksen lähteet. Tämän vuoksi kirkko kestää kaikki vaikeudet ja skandaalit, ja kaikki sen jäsenten synnit. Ulf Ekman huomauttaa, että kirkossa on syntisiä jäseniä. Me jäsenet emme ole täydellisiä, mutta kirkossa on täydellinen, Jeesus Kristus. Tämän vuoksi on tärkeää olla kirkon täydessä yhteydessä. Me emme voi erottaa Kristusta hänen kirkostaan, Paimenta hänen laumastaan. 

Vuosien harkinnan tulos

Ulf Ekman korostaa, että heidän liittymisensä katolisen kirkon täyteen yhteyteen ei ollut hetkellinen päätös, vaan vuosien harkinnan tulos. Ulf Ekman jopa toteaa, että hän itse ajatteli, että tuskin hän koskaan oikeasti voi liittyä katolisen kirkon täyteen yhteyteen, koska hän oli Livets Ordin perustaja. Ulf ja Birigitta keskustelivat katolisen piispa Anders Arboreliuksen kanssa. Ratkaisu oli kokonaan Ulfin ja Birgitan omissa käsissä. He kuitenkin kokivat voimakkaasti, ja vuosien ajan, että Kristus veti heitä itsepintaisesti katolisen kirkon täyteen yhteyteen.

Kymmenen vuotta myöhemmin

Nyt on kulunut 10 vuotta siitä, kuin Ulf ja Birgitta liittyivät katolisen kirkon täyteen yhteyteen. Ulf Ekman sanoo, että hän ei ole katunut tätä päivääkään. Matka kuitenkin jatkuu. Jeesus on Tie. Uusia seikkailuita on edessä.

Ulf Ekmanin mukaan kirkko jatkaa kasvuaan Ruotsissa ja Pohjoismaissa. Hän kertoo hauskasti, kuinka heidän piispansa, kardinaali Anders Arborelius ajelee autolla ympäri Ruotsin maata etsien kirkkorakennuksia. Hän ostaa niitä hiippakunnalle, ja kun on kirkko, sen ympärille syntyy nopeasti seurakunta. Näin katolinen kirkko kasvaa Ruotsissa, ihan niin kuin kirkon alkuaikoina, Ulf Ekman hymähtää.

Evankeliointia ja raamatunopetusta kaivataan

Ulf Ekmanilla on myös toiveita katolisen kirkon suhteen. Hän toivoo, että katolinen kirkko Ruotsissa voisi evankelioida enemmän. Kirkolla on hyvin koulutettuja pappeja, ja erittäin hurskaita jäseniä, mutta usein näiden ihmisten raamatuntuntemuksessa on toivomisen varaa, eivätkä he aina oikein osaa vastata peruskysymyksiin kirkkoon ja kristinuskoon liittyen. Ulf Ekman kertookin, että Ruotsissa on nyt alkanut hiippakunnallinen evankeliointikoulutus. Ulf Ekman on tämän koulutuksen opettajana. Hän kiertää katolisia seurakuntia ja kouluttaa sekä seurakuntalaisia että pappeja evankelioimaan. Ulf Ekman myös toteaa, että raamatunopetukselle on katolisten piirissä suuri tarve. Ulf Ekman huomauttaa, että kristityn lukupöydällä tulisi aina olla kaksi teosta: Raamattu ja Katolisen kirkon katekismus. 

Haastattelijan oma tie

Haastattelun lopussa kerron Ulf Ekmanille, että olen itse ollut 10 vuotta luterilaisena pappina. Sitten liityin katolisen kirkon täyteen yhteyteen. Olin silloin 36-vuotias. Ajattelin, että minulla on vielä työuraa 30 vuotta jäljellä. Ajattelin, että en minä voi niin pitkää aikaa elää katolisen kirkon täyden yhteyden ulkopuolella. Lyhykäisyydessään ajattelin niin yksinkertaisesti, että erityisesti papin tulee olla kirkon jäsen. Kyse on sakramentaalisesta kirkosta, Kristuksen ruumiista, jossa on pelastuksen lähteet. En minä ajatellut olla sen ulkopuolella.

Ulf Ekman toteaa, että hän löysi, oppi arvostamaan ja lähentyi katolista kirkkoa vasta vanhemmalla iällä. Hänen ratkaisunsa oli monille ihmisille shokki. Ulf Ekman sanoo, että hän on miettinyt, olisiko hän voinut toimia jotenkin toisin ja tahdikkaammin. Vaikka hän asiaa kuinka pohtii, hän ei keksi mitään toista ratkaisua. Se meni niin kuin meni. Hän löysi katolisen kirkon tuossa vaihetta elämäänsä. 

Tie ei ole helppo, niin kuin pyhä Birgitta sanoi – “on uskaliasta viipyä, ja vaarallista on jatkaa matkaa.” Ulf Ekman aloitti monella tavalla “aivan alusta”, kun hän tuli kirkon täyteen yhteyteen. Se on rohkeaa toimintaa hengelliseltä johtajalta, jolla on vakiintunut asema perustamassaan liikkeessä. 

Matka ei kuitenkaan pääty tähän, koska Jeesus on Tie. Elämä on suuri seikkailu. Seuraa minua, sanoo Jeesus.

Ulf ja Birgitta Ekmanin kirja on saatavissa Hemminguksen kirjakaupasta: https://www.hemmingus.fi/products/suuri-loyto 

Maantainan 3.3. Radio Deillä on haastattelu Ulf Ekmanista. Ruotsinkielisen haastattelun pitää Juho Sankamo.