SEN:n pääsihteeri Heikki Huttunen: ”Suomi ulkoistaa likaisen työn Venäjän hoitoon”

 

Suomen Ekumeenisen Neuvoston pääsihteeri Heikki Huttunen arvostelee jyrkin sanoin Suomen maahanmuuttoviraston toimintaa Radio Dein Päivän blogissa. Huttunen rinnastaa viraston humanitaarista apua koskevat linjaukset Venäjän öljy-yhtiöihin, jotka Huttusen mukaan ulkoistavat Greenpeace-aktivistitien puhdistuksen oikeuslaitokselle.

Suomen Ekumeenisen Neuvoston (SEN) pääsihteeri Heikki Huttusen mielestä venäläiset öljy-yhtiöt ja rikkaat maat pesevät moraalittomasti kätensä hyväksymällä hiljaisesti suomalaisen Sini Saarelan ja muiden Greenpeace-aktivistien mielenosoituksen käsittelyn rikosasiana venäläisessä tuomioistuimessa.

– Mielestäni Greenpeace kysyi ihan oikeita kysymyksiä ja siinä mielessä aktivistit toimivat ihan oikein. He saavat maailman huomion kiinnittymään siihen, mitä he pitävät tärkeänä ja huolestuttavana. Arktisen alueen riistäminen, sen luonnonvarojen häikäilemätön hyväksikäyttö on vaarallista koko ihmiskunnan kannalta, arvioi pääsihteeri Heikki Huttunen Radio Dein Päivän blogissa perjantaiaamuna.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

– Venäjän oikeuslaitos hoitaa öljy-yhtiöiden ja rikkaiden maiden puolesta likaisen työn.

Huttusen mukaan Suomi syyllistyy vastaavaan toimintaan Syyrian sisällissotaa pakenevien hädänalaisten ihmisten kohtelussa.

– Samaan aikaan toisaalla pieni epätoivoinen joukko syyrialaisia yritti Suomeen vähän niin kuin Greenpeace-aktivistit öljynporauslautalle. Heidänkään yrityksensä ei onnistunut, mutta he eivät saaneet samanlaista huomiota kuin nämä toiset.

SEN:n pääsihteeri Heikki Huttunen viittaa radiokolumnissaan venäläisessä lastenkodissa jumissa olevaan nelivuotiaaseen syyrialaistyttöön, jota Suomen maahanmuuttovirasto kieltäytyy ottamasta maahan, koska tällä ei ole laillista oleskelulupaa Venäjällä.

Ulkomaalaislain mukaan Suomesta oleskelulupaa hakevan henkilön täytyy tehdä hakemus maasta, jossa hän oleskelee laillisesti. Kriteeri ei täyty, sillä tytön äiti on luvattoman maahantulon perusteella pidätettynä venäläisessä vankilassa.

Vakavasti sairaalla tytöllä olisi lähisukulaisia Suomessa. He vetoavat maahanmuuttovirastoon tytön päästämiseksi Suomeen.

– Tällä kertaa Suomi on se taho, joka ulkoistaa likaisen työn Venäjän hoitoon. Ei siinä Venäjäkään syytön ole, mutta oma moraalimme on kyseenalainen, soimaa Huttunen.

– Jokainen, joka ajattelee tällaista tilannetta, tajuaa, mistä tragediasta on kysymys.

Ekumeenisen neuvoston pääsihteeri EU:n linjoilla

EU-komissio ja sisäasiankomissaari Cecilia Malmström ovat vaatineet, että EU-maissa asuvien syyrialaisille omaisille pitäisi myöntää viisumeita avokätisesti. Euroopan unioni on pyytänyt, että unionin jäsenmaat antaisivat viisumit syyrialaisille, joiden sukulaisia on jo maassa.

– Vaikuttaa, että Suomeen pääsy on satumaisen – tai painajaismaisen – vaikeaa. Ehdot on mahdotonta täyttää. Kysyn mielessäni, onko tosiaan kahdesta miljoonasta Syyrian sodan pakolaisesta Suomen osuus 500 henkilöä. Ihmettelen, että naapurimaassa on eri matematiikka. Ruotsissa on päädytty lukuun 15.000 henkilöä, Huttunen vertaa.

– Kysymykseni on, onko Suomella varaa tähän yhteisvastuun ja myötätunnon puutteeseen? Mihin se johtaa? Minkälaista maata ja maailmaa haluamme rakentaa?

Heikki Huttunen kolumnoi Radio Deissä perjantaisin klo 8.30 ja 12.50. Kuuntele Radio Dein ohjelma-arkistosta.

 
Dei, retroäijät, artikkeliban 31.5.- (1/2)