Sairaalapastori Maija Haaparanta: Epätäydellisyytensä tunteva ihminen tekee ihmeitä yhteistyössä täydellisen Jumalan kanssa

 

”Jeesus tulee kärsivän ihmisen lähelle kaikkialla siellä, missä me asetumme kärsimyksessä toistemme rinnalle”, sanoo sairaalapastori Maija Haaparanta.

Kunpa tapahtuisi ihme! Anna läheiseni parantua, älä anna hänen kärsiä ja kuolla. Rakas Jumala, anna meille ihme! Näin me rukoilemme hädässä, mutta miksi ihme viipyy? Eikö hän kuule? Onko syy minussa, maallistuneessa kirkossa vai Jumalassa?

Sairausvuoteelta nousee huuto Jumalalle. Kärsimyksen keskellä ihminen tarraa toivoon Jumalan avusta ja ihmeen mahdollisuudesta. Toivo vahvistuu silmien eteen haetuissa teksteissä, jotka todistavat ihmetekojen olevan totta ja mahdollisia. Samaan aikaan heräävät syytökset, epätoivo ja viha: enkö minä osaa rukoilla, eikö Jumala kuule minua? Miksi ihme viipyy? Tämä on kirkon syy! Se on luopunut Pyhästä Hengestä ja kulkee jatkuvasti kauemmas Raamatun Sanasta. Siksi ihmeitä ei tapahdu! Jumala, miksi sinä et kuule minua? Tämä kärsimys on Jumalan syy!

Kärsimyksessä ajatukset ja tunteet ovat myrskyssä. Kaikki on vähän sumuista, jalat etsivät kovaa maata alleen. Lakkaisipa kärsimys, menisipä se vain pois. ”Isä, kaikki on sinulle mahdollista. Ota tämä malja minulta pois.” (Mark.14:36.)

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Jumala vastaa lähettämällä sinut

Markuksen evankeliumissa Jeesus vastaa kyllä ihmisten toiveeseen ihmeistä, mutta on myös niiden suhteen hyvin pidättyväinen. Pahoja henkiä hän käskee olemaan hiljaa, koska ne tunnistavat hänet. Miksi Jeesus pyrkii näin salaamaan messiaanisuutensa ja sankarillisuutensa? Sen tähden, että sankari-Jeesus saattaa kyllä viehättää, häntä on helppo ihailla ja palvoakin, mutta hän ei vie meitä kristillisen uskomme ytimeen. Sankarillinen Jeesus on vaarassa peittää alleen tärkeimmän, Jeesuksen ristin tien, kärsivän Kristuksen merkityksen.

Valmistautuessasi tehtävääsi voisit viipyillä omissa varjoissasi, omien haavojesi läheisyydessä riittävän kauan tunteaksesi ne. Näin annat haavoillesi mahdollisuuden arpeutua.

Jumala kyllä kuulee huutomme. Hän lähettää avun ja ihmeen, ihmisen. Sinut hän lähettää ihan juuri sellaisena kuin olet. Valmistautuessasi tehtävääsi voisit viipyillä omissa varjoissasi, omien haavojesi läheisyydessä riittävän kauan tunteaksesi ne. Näin annat haavoillesi mahdollisuuden arpeutua, kasvat syvyyssuunnassa, lujitut sisimmästäsi käsin. Tällaista työtä tekemällä tulet tulevaisuudessa todennäköisesti haavoittaneeksi vähemmän heitä, joita haluat auttaa. Myös tähän voit pyytää apua Jumalalta.

Hän menee kärsivän ihmisen lähelle

Jeesus on lähellä niitä, joilla on särjetty sydän ja murtunut mieli. Kärsivän ihmisen lähelle hän menee, ottaa kädestä ja lievittää kärsimystä, rakentaa yksinäisyyteen yhteyden. Tekee niin myös tänään kaikkialla siellä, missä me ihmiset asetumme kärsimyksessä toistemme rinnalle. Siinä on Jumalan ihme: täydellisen Jumalan ja epätäydellisyytensä tuntevan ihmisen yhteistyössä.

Artikkeli on julkaistu Parikanniemen Kontti -lehdessä toukokuussa 2024.