Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Rakentavasti rahasta rakkaussuhteessa: Puhu avoimesti, sijoita elämyksiin

 
Unna Lehtipuu

Unna Lehtipuu kannustaa sijoittamaan elämyksiin. Elämykset, taidot ja kokemukset tuovat pitkäkestoista iloa ja ne on mahdollista jakaa muiden kanssa, (Kuva: Miika Hyvärinen)

Miksi raha herättää niin paljon tunteita myös parisuhteessa?
– Raha on neutri, vastaa tietokirjailija, sijoitusbloggaaja ja yrittäjä Unna Lehtipuu.
Rahalle merkityksen antavat ne tunteet ja arvotukset, jotka siihen liitämme.

Parisuhteessa raha on isossa roolissa ja talousasiat ovat yleinen riidanaihe. Rahankäyttö- ja kulutustottumukset saattavat olla hyvin erilaiset. Perhetausta vaikuttaa rahankäyttöön usein aikuisenakin. Raha tai sen puute nostaa esiin perusturvallisuuteen liittyviä ahdistuksen aiheita ja menneen elämän painolasteja. Joku on oppinut säästämään ja hamstraamaan, toinen käyttää rahaa huoletta myös nautintoihin. Parisuhteessa otamme helposti roolin, joka asettaa puolison vastarooliin.
– Hyvin pihin puolison rinnalla tavallinenkin rahankäyttö saattaa vaikuttaa holtittomalta tuhlailulta, Lehtipuu vertaa. 

Hermoja kiristää, kun puoliso haluaa uuden ruokapöydän, vaikka vanhakin ajaa vielä asiansa. Puolison perimmäinen tarve ei ole uusi huonekalu vaan yhteenkuuluvuus ja sosiaalisuus: idea siitä, että uuden pöydän ääreen mahtuu kerääntymään monta ystävää. Se, mihin käytämme rahaa, kertoo arvoistamme ja elämämme tärkeysjärjestyksestä. 

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Luottamus läikkyy 

Unna Lehtipuu kannustaa puhumaan rahasta parisuhteessa. Jo seurusteluaikana kannattaa luodata kumppanin suhdetta rahaan ja kuluttamiseen.  Perusteellinen keskustelu talousasioista on käytävä viimeistään silloin, kun muuttaa yhteen
– Avioliitto on taloudellisesti järkevä ratkaisu. Lakikirjoissa ei kuitenkaan puhuta mitään rakkaudesta. On järkevää varautua ikäviinkin elämän käänteisiin, sillä stressaavissa elämäntilanteissa teemme tutkitusti typeriä taloudellisia päätöksiä. Ero, työttömyys tai puolison kuolema on usein taloudellinen katastrofi. 

Joskus puoliso rikkoo luottamuksen raha-asioissa. Lehtipuu käyttää termiä taloudellinen uskottomuus.
– Luottamuksen pettäminen voi olla vähäistä, kuten pien salattuja aleostoksia tai vakavaa kuten velkaantuminen ja tilien tyhjentäminen, hän selittää.
Merkittävä epärehellisyys raha-asioissa rajoittuu harvoin pelkästään talouteen.
– Muistan tutkimuksen, jonka mukaan niillä pareilla, jotka luottavat toisiinsa raha-asioissa, on myös hyvä seksielämä. Luottamus läikkyy eri elämänalueille, Lehtipuu toteaa. 

Sijoita elämyksiin 

Unna Lehtipuu on sijoittamisen asiantuntija. Hän kannustaa säästämään rahaa ja sijoittamaan osakkeiden ja rahastojen lisäksi elämyksiin.
–  Elämykset, taidot ja kokemukset tuovat pitkäkestoista iloa ja ne on mahdollista jakaa muiden kanssa. Sen sijaan turha kuluttaminen ja tunneshoppailu tekevät ison loven talouteen. 

Aivoillemme pitkäjänteinen toiminta on vaikeaa ja ne tarvitsevat palkitsemista.
– Hahmoton säästäminen ei motivoi. Kuvittele tulevaisuus myönteiseksi ja aseta välitavoitteitaJos iso säästötavoite – esimerkiksi kesämökki tai matka Malediiveille – häämöttää vuosien päässä, juhlistakaa säännöllisesti myös välitavoitteiden saavuttamista, Lehtipuu vinkkaa. 

 Joskus kristillisissä piireissä pidetään sijoittamista ahneutena. Lehtipuu sanoo, että sijoittaminen on vastuunottamista. Kun pyrkii terveesti kasvattamaan varallisuutta sen sijaan, että makuuttaa sitä nollakorkoisella tilillä, saa lisää mahdollisuuksia luoda hyvinvointia ja pystyy myös lahjoittamaan enemmän. Antaminen on nopein tapa tulla onnellisemmaksi.
– On väärin rakastaa rahaa liikaa, mutta oikein kasvattaa talenttia. Raha ei ole itsetarkoitus vaan väline rakentaa merkityksellistä elämää, Lehtipuu kiteyttää. 

 

Unna Lehtipuu puhuu Parempi avioliitto ry:n Kevätseminaarissa Seurakuntaopistolla Järvenpäässä 7.–8.3.2020 otsikolla Onks luottoo – Parisuhteen raha-asiat näkyviksi.