Lähetystyö: Lähellä Jeesusta viisi vuosikymmentä – tärkeintä lähetysjärjestölle ei ole lähetystyö vaan evankeliumi Ihmisiä ja ilmiöitä: Tekoäly nyt ja tulevaisuudessa

Rajojen sulkemisesta huolimatta Israelissa kytee koronakatastrofi

 

Jerusalemin vilkkain kauppapaikka Mahane Yehuda on koronan aikaan ollut täysin autioitunut. Kuva: Matti Mäkelä.

Ensi viikolla maassa alkaa jälleen ulkonaliikkumiskielto.

Israelin rajat suljettiin israelilaisten uuden vuoden aattona perjantaina 18. syyskuuta. Siitä huolimatta tällä viikolla uusia tartuntoja ilmeni keskimäärin 5 500 päivässä. Hallitus päättikin tänään 24. syyskuuta, että ensi viikolla astuu voimaan kaksi viikkoa kestävä ulkonaliikkumiskielto. Sen aikana kaikki tarpeeton liikkuminen on kielletty mukaan lukien työmatkaliikenne. Kaupunkien välillä ei ole julkista liikennettä ja paikallisliikenne toimii rajoitetusti. Ainoastaan kaupassa, apteekissa ja muissa täysin välttämättömissä paikoissa voi käydä.

– Palaamme samoihin määräyksiin ja rajoituksiin kuin keväällä. Israelilaiset suhtautuvat tilanteeseen hyvin vaihtelevasti. Pääosin rajoituksia noudatetaan hyvin ja niitä ymmärretään. Useilla taloudellinen tilanne on kuitenkin äärimmäisen kriittinen eikä pelivaraa enää ole jäljellä. Monet ovat myös hyvin turhautuneita. Onhan poikkeuksellinen tilanne kestänyt jo yli puoli vuotta, kertoo Kylväjän työntekijä Matti Mäkelä.

IK-opisto Neliöb. 18.-31.3.

Rajoitustoimista huolimatta koronavirus on levinnyt ja sairaalahoidossa on viimeisimpien tietojen mukaan 658 ja tehohoidossa 177 ihmistä, mikä on ennätyksellistä epidemian puhkeamisen jälkeen. Viime vuorokauden aikana koronavirukseen kuoli 31 ihmistä. Israelissa noin 11,3 prosenttia testituloksista oli positiivisia ja kaikkiaan 200 000 ihmisellä on todettu koronatartunta Israelissa epidemian aikana.

–  Ihmiset ovat menettäneet luottamuksen päättäjiin ja ovat suurin joukoin myös sulun aikana kokoontuneet mielenosoituksiin. Uskonnolliset juutalaiset puolestaan eivät anna periksi traditioistaan varsinkaan nyt juhla-aikaan, vaan jatkavat kokoontumisiaan. Monessa perheessä on tiukkaa taloudellisesti ja etäkoulu monen lapsen perheissä ottaa lujille. Voimat ovat vähissä, Kylväjän työntekijä Pirkko Said toteaa.

 
Kylvaja artikkelibanneri