Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

Pyhiinvaellukset ovat yleistyneet ilmiömäisesti koko Suomessa

 

Levin luontoon järjestetään pieni, maksuton pyhiinvaellus torstai-iltapäivänä 19.8.2021 Marian kappelilta. Kuva elokuiselta Levi-tunturilta: VisitLevi

Suomen evankelis-luterilaiset seurakunnat järjestävät pyhiinvaelluksia enemmän kuin koskaan, sekä ohjatusti että mobiilisti. Valtakunnallisesti pyhiinvaeltajia palveleva keskus avautui yleisölle kesäkuun alussa, Turussa.

– Pyhiinvaellukset ovat yleistyneet hämmästyttävällä vauhdilla parin viime vuoden aikana. Nyt niitä järjestetään ympäri Suomen. Myös uusia reittejä avautuu tiuhaan, summaa PyhiinvaellusTampereen hengellisen ohjauksen pastori Jussi Holopainen.

Tampereella järjestetään tänä vuonna parisenkymmentä ohjattua pyhiinvaellusta.

Kotimaa Neliöb. 27.3.-2.4.

Holopainen on mukana niistä lähes jokaisella ja ohjaa kulkijat jälleen myös uudelle reitille heinäkuun 20:ntena.

Silloin kahden tunnin vaellus starttaa Tampereelta Seurakuntien talon pääovelta ja vie Näsinkallion ja Tammerkosken ylävirran kautta Finlaysonin kirkolle.

Parin tunnin hiljaisella vaelluksella katsellaan kaupan, tieteen, taiteen ja uskon vaikutuksesta muotoutunutta kaupunkia sekä mietitään, miten tuuli, ilma, vesi ja sen virtaus muovaavat omaa elämää.

Kittilän seurakunnassa pieni pyhiinvaellus Levin luontoon sisältyy elokuiselle, maksuttomalle Sydämen luostariviikolle, jota luotsaa pastori-retriitinohjaaja Meri Tirroniemi.

Trendikästä monella tapaa

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnassa tälle kesälle valmistui kolme uutta mobiilireittiä ja lisää on suunnitteilla.

– Pyhiinvaellus on hyvä keino tavoitella läsnäoloa ja virkistymistä sekä hiljentyä kuuntelemaan itseä, ympäristöä ja Jumalaa, kuvailee pyhiinvaelluksia koordinoiva pastori Katariina Sorsa Hämeenlinna-Vanajan seurakunnasta.

Matkailutrendeissä näkyy kotimaisten pyhiinvaellusreittien ja kirkkobongauksen noste.

– Olen tosi iloinen siitä, miten suurta innostusta pyhiinvaellusteema on herättänyt.

Suomen ensimmäinen pyhiinvaelluskeskus avautui Turun tuomiokirkossa puolitoista kuukautta sitten, kesäkuun ensimmäisenä päivänä.

Keskuksen avasivat Turun kaupungin yhteysjohtaja Antti Kirkkola ja Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen.

– Suomen ensimmäinen pyhiinvaelluskeskus on tärkeä avaus. Sillä liitytään Euroopan muiden pyhiinvaelluskeskusten verkostoon. Myös matkailun trendit, kestävä ja kohtuullinen matkailu, toteutuvat pyhiinvaelluksella, Leppänen toteaa.

Vielä toistaiseksi Turun tuomiokirkon Pormestarin kappelissa on pop-up-keskus, sillä kuluvan kesän aikana kartutetaan kokemusta ja kerätään tietoa, jonka avulla pysyvä pyhiinvaelluskeskus perustetaan.

Pop-up-keskus toimii kesän ajan pyhiinvaeltajien kotipesänä, kaupunkilaisten vierailupaikkana ja matkailijoiden tutustumiskohteena sekä henkilökohtaisen hiljentymisen paikkana.

Keskus on auki Turun tuomiokirkon aukioloaikoina joka päivä elokuun loppuun saakka. Henkilökuntaa siellä on paikalla keskiviikosta lauantaihin.

Työ pyhiinvaelluskeskuksen perustamiseksi jatkuu Turun kaupungin ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon yhteistyöhankkeessa laajan kumppaniverkoston kanssa.