Piispainkokous: SLEY ja Kansanlähetys saavat jatkaa kirkon lähetysjärjestöinä – kolme piispaa mukaan lukien arkkipiispa jättivät päätöksestä eriävän mielipiteen

 

Kuva piispainkokouksesta joulukuulta 2019. Kuvassa: Oulun hiippakunnan piispa Jukka Keskitalo (vas.) ja Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen. Kuva: Kirkon kuvapankki/Aarne Ormio

Piispainkokous pitää Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen (SLEY) ja Suomen Evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen (SEKL) hallituksilta saamiaan selvityksiä sopimusrikkomuksen korjaavista toimenpiteistä osittain puutteellisina.

Koska järjestöt kuitenkin ilmoittivat sitoutuvansa useimpiin edellytetyistä korjaustoimenpiteistä, piispainkokous ei esitä kirkolliskokoukselle, että sopijajärjestöt menettäisivät asemansa kirkon lähetysjärjestöinä. Piispainkokous käsitteli selvityksiä kokouksessaan 3.–4.9.2024 Ahvenanmaalla. Ratkaisuun päädyttiin äänestyksen jälkeen.

Piispainkokous totesi, että mikäli Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys tai Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys jatkossa toimivat lähetyksen perussopimuksen ja peruslinjauksen vastaisesti, piispainkokous käynnistää välittömästi sopimuksen purkamismenettelyn.

Sansa neliöb. 1.-30.9.

Piispainkokous totesi myös, että sopimusjärjestöillä on suomalaisina työnantajina vastuu kaikista työntekijöistään ja heidän toiminnastaan sekä Suomessa että niin sanotuista lähetetyistä työntekijöistä ulkomailla. Piispainkokous pitää siksi Suomen Evankelisluterilaista Kansanlähetystä ja Suomen Luterilaista Evankeliumiyhdistystä aina vastuullisina työntekijöidensä mahdollisista papiksi vihkimisistä myös ulkomailla.

Piispainkokouksen pitkässä ja perusteellisessa keskustelussa esittelijä muokkasi esitystään. Piispa Mari Leppänen teki esittelijän esitykseen vastaehdotuksen. Hän esitti, että piispainkokous toteaisi, etteivät Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys ja Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys ole korjanneet toimintaansa määräaikaan mennessä ja esittäisi kirkolliskokoukselle, että Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys ja Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys menettävät asemansa kirkon virallisina lähetysjärjestöinä.

Esittelijän esitys voitti äänin 7–3. Piispa Mari Leppänen, arkkipiispa Tapio Luoma ja piispa Mari Parkkinen jättivät päätökseen eriävän mielipiteen.

Rikkomukset kietoutuvat virkakäsitykseen

Piispainkokous totesi tammikuun kokouksessaan, että SLEY ja SEKL ovat rikkoneet lähetystyön järjestämisestä tehdyn perussopimuksen toimintaperiaatetta, jonka mukaan sopimusjärjestöt eivät saa aiheuttaa toiminnallaan haittaa yhteistyössä. Niiden todettiin lisäksi rikkoneen sitoumusta tiedottaa piispainkokoukselle suunnitellessaan omaa toimintaansa koskevia uusia merkittäviä avauksia yhteistyökumppaneiden kanssa.

Hakemalla vihkimyksen Inkerin kirkosta, jossa vain miehet voivat toimia pappeina, järjestöjen työntekijät ovat voineet välttää osallistumasta Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappisvihkimykseen, jossa samaan aikaan vihitään naispuolisia pappeja.

Piispainkokous pyysi tammikuun kokouksessaan SLEYn ja SEKL:n hallituksilta pysyväisluonteisia päätöksiä sopimusrikkomuksen korjaavista toimenpiteistä toukokuun loppuun mennessä. Selvitykset saatiin määräajassa, ja nyt piispainkokouksen tuli ratkaista, pitääkö se korjaustoimia riittävinä vai esittääkö se kirkolliskokoukselle, että sopijajärjestö menettää asemansa kirkon lähetysjärjestönä, mihin perussopimus antaa sille mahdollisuuden.

Vaikka rikkomukset kietoutuvat niin kutsuttuun virkakäsitykseen, piispainkokouksen järjestöille lähettämissä kirjeissä ei pyydetty eikä edellytetty korjaavana toimenpiteenä järjestöjen luopuvan virkakäsityksestään. Lähetyksen peruslinjaus, Yhteinen todistus -asiakirja, sallii erilaisia virkakäsityksiä, kunhan yhteistoiminnassa seurakuntien kanssa noudatetaan piispainkokouksen vuoden 2006 selonteon periaatteita.

Piispainkokous totesi, että Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen hallituksen ja Suomen Evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen vastaukset tuovat esiin järjestöjen virkakäsityksen ja niiden lähetysjärjestö-herätysliike-kaksoisroolin tuomat jännitteet. Järjestöt näyttävät piispainkokouksen mielestä tulleen oman virkakäsityksensä kanssa niin pitkälle vastaan Suomen evankelis-luterilaisen kirkon tavanomaisia pappisvihkimyskäytäntöjä yhteisvihkimyksineen kuin niiden oma virkakäsitys, itseymmärrys ja toimielimien päätökset antavat myöten.

Tapauksen käsittely on käynnistänyt piispainkokouksessa prosessin, jossa määritellään ulkomaisissa kumppanikirkoissa tapahtuvien pappisvihkimysten hyväksyttävät kriteerit sekä tarkennetaan perussopimuksen ns. tiedotusvelvollisuutta.

Kirkon viestintä