Pelastusarmeija on auttanut vähäosaisia Suomessa jo 135 vuotta

 

Pelastusarmeijan Joulupadat ilmestyvät jälleen joulun alla katukuvaan. Padat kaduilla ovat olleet auttamisen symboleina lähes koko Pelastusarmeijan 135-vuotisen historian ajan.

Suomen Pelastusarmeija juhli 135-vuotiasta taivaltaan perjantaina 8. marraskuuta. Järjestöllä on työpisteitä noin 20 paikkakunnalla Suomessa. Toimintaa kuvaa edelleen alkuajoilta peräisin oleva tunnus: soppaa, saippua ja sielunpelastusta.

Englannissa 1860-luvulla syntynyt Pelastusarmeija levisi nopeasti eri puolille maailmaa. Suomessa ensimmäinen julkinen Pelastusarmeijan kokous pidettiin Siltasaaren ratsastusmaneesissa, Helsingin Hakaniemessä 8.11.1889. Vuoden kuluttua tästä Pelastusarmeija toimi jo viidellä eri paikkakunnalla.

Aluksi uudenlainen hengellistä ja sosiaalista työtä tekevä liike herätti kummastelua, ja jopa vastarintaa, mutta vähitellen Pelastusarmeija voitti paikkansa ihmisten sydämissä. Erityisesti sotien aikana ja niiden jälkeen Pelastusarmeijan sosiaalinen työ tuli tunnetuksi. Nykyisin Pelastusarmeija on tunnettu toimija sekä kristillisenä yhteisönä, että sosiaalipalveluiden tarjoajana ja hyväntekeväisyysjärjestönä.

Fida neliöb. 4.-10.11. + 25.11.-1.12. (ilm.1-2/2)

Aikaansa seuraavat työmuodot

Pelastusarmeijan työllä on sekä hengellinen että sosiaalinen ulottuvuus. Kansainvälisen toiminta-ajatuksen mukaan Pelastusarmeijan tehtävä on julistaa evankeliumia Jeesuksesta Kristuksesta ja kohdata ihmisten tarpeet hänen nimessään ilman mitään erottelua. Paikalliset osastot toimivat sekä seurakuntina jumalanpalveluksineen ja pienryhmineen että palvelevat lähimmäisiään mm. jakaen taloudellista tukea ja neuvoja arjen haasteisiin. Vuositasolla Pelastusarmeijan avun piirissä on yli 100 000 taloutta.

Sosiaalisen työn yksiköt tarjoavat tukea eri tavoilla haavoittuvassa asemassa oleville. Asumispalveluyksiköt tarjoavat kodittomille asunnon sekä tukea arkeen työtoiminnan ja henkilökohtaisen ohjauksen kautta. Patas-toiminnassa apu kohdistetaan heihin, joilla on haasteita omassa asumisessaan. Ikäihmisille on omia asumispalveluja. Kolme päiväkotia tarjoaa varhaiskasvatusta lapsille. Myymälätoiminta antaa mahdollisuuden osallistua kiertotalouteen ja löytää itselleen sopivia vaatteita kohtuulliseen hintaan.

Pelastusarmeija pyrkii toiminnallaan vastaamaan ympäröivän yhteiskunnan tarpeisiin. Yhteiskunnan ja tarpeiden muuttuessa myös työmuodot muuttuvat.

Juhlintaa arjessa

Juhlapäivänä Itä-Helsingin Vuosaaressa avatui uusi työpiste, Pelastusarmeijan Lähiöprojekti. Kaupunki on kasvanut voimakkaasti itään, ja Pelastusarmeija haluaa olla siellä, missä ihmiset ovat. Lähiöprojektin avajaisia vietettiin ”avoimien ovien” merkeissä viime perjantaina.

Pelastusarmeijan vanhimmassa työpisteessa Uudenmaankadulla oli myös juhlapäivänä avoimet ovet. Siellä oli mahdollisuus tutustua liikkeen historiaan ja tämän päivän työhön sekä osallistua joulupatakeräykseen.

Pelastusarrneija juhli arkisen työn keskellä. Tärkeässä  roolissa olivat työntekijöiden ja jäsenten lisäksi lukuisat vapaaehtoiset sekä lahjoittajat. Syntymäpäiväsankaria voi halutessaan muistaa esimerkiksi lahjoittamalla uusia villasukkia jouluna jaettavaksi, osallistumalla joulupatakeräykseen tai ilmoittautumalla vapaaehtoiseksi joulupatavahdiksi.