Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Päivi Räsänen ja Oras Tynkkynen väittelivät homoliitoista ja adoptiomahdollisuudesta

 

Sisäasianministeri Päivi Räsänen ja Vihreiden kansanedustaja Oras Tynkkynen väittelivät avioliittolain uudistamiseksi jätetystä lakiesityksestä Radio Dein Viikon debatissa keskiviikkona. Lain poliittisten edellytysten ja eettisen oikeutuksen lisäksi paneuduttiin pohtimaan kirkon avioliittoa koskevaa itsenäisyyttä. Yhtenä isona aiheena esiin nousi lapsen oikeudet liitossa, jossa olisi kaksi samaa sukupuolta olevaa vanhempaa.

Keskinäistä arvostusta kielineessä mutta selvästi erimielisessä debatissa Oras Tynkkynen muistutti, että homopareilla on jo lapsia kasvatettavanaan nykyäänkin. Hänen mukaansa moni suomalainen lapsi kasvaa kahden äidin tai kahden isän perheessä. Hän nostaa asian tueksi argumentin tutkimustiedosta, jota hän ei tosin nimeä erikseen.

– Meillä on kertynyt suhteellisen laaja tutkimusnäyttö, joka viittaa siihen, että samaa sukupuolta olevien parien perheessä lapset kasvavat suunnilleen samalla tavalla kuin perinteisissä heteroperheissä. Näyttää siltä, että niissä perheissä saattaa tulla lapsille parempi itsevarmuus ja itseluottamus, ja sitten taas joissakin toisissa asioissa saattaa tulle hieman enemmän haasteita.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

Päivi Räsänen tähdentää luonnon antamaa viitettä luonnollisesta perhe- ja lisääntymismallista, johon lapset syntyvät ja jossa he lähtevät kehittymään.

– Jo se antaa vinkin siitä, että lapsi tarvitsee äitiä ja isää. Ajattelen, että jokaisella lapsella on pohjimmiltaan kaipaus (isään ja äitiin), joka saattaa tulla esiin vasta vuosikymmenienkin kuluttua. Äidillä ja isällä on erilaiset roolit kasvatusprosessissa.

Räsänen poimii esiin vielä yhden tarkennetun näkökulman, adoptoidun lapsen oikeudet.

– Varsinkin adoptoiduille lapsille, jotka tulevat perheeseen kenties eri värisenä tai erilaisia traumaattisia kokemuksia kokeneneina, on tärkeää päästä mahdollisimman tavalliseen perheeseen, jossa on sekä äiti että isä.

Päivi Räsänen näkee nykyisen rekisteröidyn parisuhteen suomien oikeuksien eron nyt ehdotettuun lakiin hyvin marginaalisena, lähinnä vain adoptiota koskevana. Hänestä jo säädettäessä 10-vuotiasta rekisteröidyn parisuhteen lakia tehtiin virhe, koska se säädettiin ”tarkoituksella” avioliitolle rinnasteiseksi. Hän näkee homoasian eteenpäin viemisessä vähittäistä suunnitelmallisuutta.

– Monet kansanedustajat taipuivat silloin kannattamaan virallistettua parisuhdetta – osin vastentahtoisesti – sillä perusteella, ettei kuitenkaan saa olla kyse avioliitosta ja että se ei saa koskea lapsia. Nyt tässä hivutetaan askel askeleelta. Sen jälkeen on tullut adoptiolaki, hedelmöityshoitolaki ja nyt halutaan sitten muuttaa koko avioliittolaki.

Mutta missä menee ihmisoikeuksien raja? Missä kohtaa subjektiiviset mieltymykset muuttuvat ihmisoikeusasioiksi? Tynkkynen ei usko, että seuraavan 20:n vuoden aikana eduskuntaan tuotaisiin esimerkiksi vihreiden nuorisojärjestön ja erään ruotsalaisen puolueen esittämiä aloitteita määrä- tai ikäneutraaleista avioliitoista. Näillä tarkoitettaisiin moniavioisuutta ja lapsiavioliittoja.

Avoimesti homoseksuaaliksi tunnustautuva Tynkkynen voisi ajatella avioituvansa luvan saatuaan. Hän ei näe lain edistämisen varsinaisena vaikuttimena lastensaantioikeutta tai varsinkaan omaa etuaan. Asia on hänen mukaansa ennen muuta periaatteellinen.

– Koskevatko meitä samat oikeudet ja velvollisuudet? Kohdellaanko meitä Suomen kansalaisia samalla tavalla taustasta riippumatta? Nykyinen avioliittolaki asettaa ihmisiä eriarvoiseen asemaan puolison sukupuolen perusteella.

Voit kuunnella alla olevasta klipistä Räsäsen ja Tynkkysen ajatuksia kirkon itsenäisyydestä päättää siunaamansa avioliiton ehdoista. Viikon Debatti uusitaan vielä kerran keskiviikkoyönä kello yhden ja kahden välillä.

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)