Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Oronmyllyn kesäteatteri juhlii merkkipäiväänsä Yrjö Kokon joutsenten siivin

 

Arto Valkeapää toimi Oronmyllyn johtajana 2000-luvun alkupuoliskolla yhdeksän vuotta. Teatteriohjaaja Arto Myllärinen on uurastanut Oronmyllyn teatterin hyväksi yli vuosikymmenen ajan.

Kymmenvuotista taivaltaan juhliva Oronmyllyn kesäteatteri esittää tänä kesänä Yrjö Kokon Miglin joutsenet.

– Taaksepäin katsomisen jälkeen katsomme laajemmalle ja ulospäin, kuvaa näytelmävalintaa Arto Myllärinen, joka sovitti ja ohjasi Kokon näytelmän myös 20 vuotta sitten Lempäälässä.

– Yrjö Kokon elämä ja työ Suomen luonnon ja joutsenen hyväksi on vertaansa vailla. Lukemattomat suomalaiset ovat vaikuttuneet hänen luontokuvistaan ja ainutlaatuisesta tavasta kuvata luontoa kirjoissaan. Näytelmä kertoo tavallisten ihmisten elämästä idän ja lännen puristuksessa. Voisiko teema paljon ajankohtaisempi enää olla, pohtii Kirkon kulttuuripalkinnolla vuonna 2016 palkittu Myllärinen.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

– Juhlimme laulujoutsenen pelastumista sukupuutolta samaan aikaan, kun tuhansia kuolleita lokkeja kerätään pois Norjan rannikolla, herkistyy Myllärinen ja muistuttaa, että kristittyinä kutsumuksemme on myötävaikuttaa luonnon hyvinvointiin. Olemme osa luomakuntaa.

Miglin joutsenet esitetään toista kertaa Suomessa nyt, kun Kokon syntymästä on kulunut 120 vuotta. Näyttämöllä nähdään muun muassa Voice of Finland 2021 voittaja Kalle Virtanen ja nuorta näyttelijäpolvea edustava Roosa Honkanen. Näytelmän musiikit on säveltänyt Jukka Salminen ja sanoittanut Anna-Mari Kaskinen.

Oronmylly ja sen teatteri sovinnon asialla

Parikkalassa eläneellä pariskunnalla Aatepekka ja Aili Anttosella oli vuosikymmeniä sitten pähkinä purtavana. Heidän omistamansa myllymiljöö ei mennyt kaupaksi. Anttoset olivat kokeneet hengellisen heräämisen ja halusivat myydä kiinteistönsä kristilliselle järjestölle. Mikään taho ei löytänyt tarvittavia varoja, ja niin Anttoset lahjoittivat alueen Kansan Raamattuseuralle vuonna 1962. Toiminta siirtyi vuonna 2017 perustetun Oronmyllysäätiön alaisuuteen.

Anttosilla oli selkeä näky. Oronmylly olisi paikka, jossa erityisesti lapset ja nuoret voisivat oppia tuntemaan Jeesuksen ja löytää hänen kauttaan sovinnon Jumalan, itsensä ja lähimmäisten kanssa.

Oronmylly alkoi toteuttaa tehtäväänsä. Vuosikymmenten kuluessa tuhansia kulkijoita on viipynyt Oronmyllyn luonnonkauniissa ympäristössä ja rukouksen ilmapiirissä. Alueelta löytyvät vuosisatojen takaiset ortodoksien rukouspaikkojen rauniot muistuttavat, että rukousten vaikutukset kantavat yli sukupolvien ja katsomusten rajojen.

Arto Valkeapää johti Oronmyllyn toimintaa sen täyttäessä 50 vuotta. Valkeapää oli kuullut Parikanniemisäätiöstä, että Hyvinkään seurakunnan teatterin esittämä näytelmä Helena Konttinen – Karjalan profeetta oli saanut suuren suosion. Valkeapää keksi kutsua esityksen vierailulle Oronmyllylle ja innostui näkemästään.

– Kysyin teatteriohjaaja Arto Mylläriseltä, voisiko hän tehdä jonkin sketsin Oronmyllyn synnystä tuleville juhlille, Valkeapää muistelee.

Syntyi Oronmyllyn alkuvaiheista kertova näytelmä Sovinto, joka esitettiin kymmenien näyttelijöiden ja muusikoiden voimin vuonna 2013.

Kokemus oli niin rohkaiseva, että jatkoa seurasi. Menneen kymmenen vuoden aikana vuoronsa näyttämöllä ovat saaneet niin Erkki Leminen, Kalevi Lehtinen, Helena Konttinen kuin Aura Latvus. Käsikirjoittajina ovat palvelleet Myllärisen lisäksi Teuvo V. Riikonen ja Mirja Valtonen.

Kaikki eivät olleet kesäteatteritoiminnasta yhtä innoissaan.

– Aluksi teatteritoimintaa vastustivat sellaiset, joille ajatus teatterista hengellisen toiminnan yhteydessä oli vaikea. Toisaalta hengellisiä yhteyksiä vierastavat kysyivät, säästyykö katsoja väkinäisesti näytelmään liitetyltä julistukselta. Kokemusten kautta ennakkokäsityksiä on hälvennyt molemmissa leireissä, ja katsojat ovat yllättyneet näytelmien rehellisyydestä ja realistisuudesta, kertoo itsekin näyttämöllä esiintynyt Valkeapää.

Valkeapään mukaan kesäteatteritoiminta on tuonut Oronmyllylle sellaisia henkilöitä, jotka eivät olisi sinne muuten päätyneet. Näyttämöllä on nähty elämän ilot ja surut syvästi historiaan juurtuneena.

– Sovinto on ollut kantava teema kaikissa näytelmissä, näkee Valkeapää.

Ammattilaisten ja harrastajien yhteistyön ihme

Oronmyllyn kesäteatterin erityislaatuisuus piilee ammattilaisten ja harrastajien yhteistyössä. Näytelmien korkeaa laatua on taannut vuosien varrella muun muassa Suomen Kansallisteatteriin kiinnitetty Petri Liski.

– Oronmyllyn kesäteatterista tekee erityisen sitä toteuttavan porukan vahva sitoutuminen ja eetos, jossa tuntuu kristillisen yhteisön voima, näkee kahdessa näytelmässä esiintynyt Liski.

Mukana näytelmissä ovat olleet myös muun muassa Helsingin kaupunginteatterissa mittavaa uraa tekevä Eija Vilpas, Rauman teatteriin kiinnitetty Juha Kulmala, teatterikorkeakoulun laulunopettaja Lasse Riutamaa ja oopperalaulaja Vilja Riutamaa. Vilpas on myös ohjannut yhden tuotannon.

Liski näkee Oronmyllyn kesäteatterin tekevän työtä ammattiteatteriakin nopeammalla aikataululla, mikä tekee näyttelijän tehtävästä haastavan niin harrastajalle kuin ammattilaiselle. Näytelmä valmistuu kollektiivisen työn voimin.

– Arto Myllärisestä tiedämme, että näytelmien sisällöt ovat aina täyttä terästä, kuvaa Liski kunnioitustaan nuoruudesta asti tuntemaansa Mylläristä kohtaan.

Oronmyllyn kesäteatterissa pitkään palvelleilla Elsa-Maria Maarasella ja Timo Lyijysellä on edessä uusia haasteita.

– Luvassa on nopeita vaatteidenvaihtoja. Myös se, että poistuu yhteen suuntaan ja ilmestyy pian yllättäen aivan toisaalle, vaatii näyttelijältä keskittymistä ja nopeita jalkoja, naurahtaa Maaranen.

Kaikissa näytelmissä mukana ollut Lyijynen puolestaan heittäytyy uransa haastavimpaan rooliin munkki Sergeinä.

– Roolihahmoni on läpeensä kiero, mutta hänellä on myös viisaita ajatuksia. Haastavillakin ihmisillä voi olla sanottavaa, joka meidän tulee kuulla, Lyijynen kuvailee roolistaan tekemiään löytöjä.

Timo Lyijynen ja Elsa-Maria Maaranen ovat kokeneet Oronmyllyn kesäteatterin yhteisöllisyyden merkittäväksi voimavaraksi.

 

Yhdessä johdatettuna

Oronmyllyn kesäteatterikausi on ajoitettu yhteen Parikanniemisäätiön Orpokotijuhlien kanssa, jotta yhdellä matkalla voi nähdä enemmän. Vieraat tuovat mukanaan paitsi motivaation tilaisuuksien järjestämiseen myös varat niitä varten.

Näyttämöllä palvelevien henkilöiden rinnalla on kymmenittäin talkoolaisia ja tukijoita. Yhteisöllisyyden vaikutus kantautuu Oronmyllylle laajalta.

– Eräs Oronmyllyn ystävä kysyi, eikö meillä olisi tarjota jotain tapaa osallistua kesäteatterin 10-vuotissyntymäpäiville etänä. Loimme mahdollisuuden syntymäpäivälahjan antamiseen, kuvaa yhteydenoton vaikutusta vuoden alusta Oronmyllyn toimitusjohtajana työskennellyt Petteri Tiainen.

Arto Myllärinen puhuu johdatettuna olemisesta.

– Jumala yllättää meidät, siitä on kertynyt paljon kokemusta, sanoo näytäntöjen syntymisen ihmeen usein kokenut Myllärinen.

Oronmyllyn kesäteatteria sydämellään kantavalla Myllärisellä on kutsu kaikille menneen 10 vuoden aikana näytelmien toteutukseen osallistuneille esiintyjille, avustajille ja katsojille:

– Lämmin kiitos yhteisestä matkasta. Ilman teitä emme olisi nyt tässä. Olette rakkaasti tervetulleita juhlimaan tätä erityistä merkkipaalua kanssamme.

Lue lisää Oronmyllyn 4.8. alkavasta näytäntökaudesta