Open Doorsin perustaja ”Sanan salakuljettaja” Veli Andreas kuollut 94-vuoden iässä

 
mustavalokuva, jossa mies on autossa ja lukee kirjaa

Veli Andreaksen elämäkerta Sanan salakuljettaja julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1967. John ja Elizabeth Sherillin kirjoittamaa kirjaa on painettu yli 10 miljoonaa kappaletta ja se on käännetty yli 35 kielelle. Kuva: Open Doors

Veli Andreaksena paremmin tunnettu Anne Van der Bijl kuoli tiistaina 27.9.2022 kodissaan Alankomaissa.

Veli Andreas salakuljetti kylmän sodan aikana Raamattuja rautaesiripun taakse, jonka ansiosta häntä alettiin kutsua ”Sanan salakuljettajaksi”. Alunperin yhden miehen missiosta kasvoi vainottuja kristittyjä palveleva kansainvälinen Open Doors -järjestö, joka toimii nykyisin 1400 työntekijän voimin yli 70 kohdemaassa ja 21 Suomen kaltaisessa tukimaassa.

iäkäs mies lähikuvassa
Veli Andreas huhtikuussa 2019. Kuva: Renske Meinema

Open Doors tarjoaa hengellistä ja aineellista apua kristityille, jotka joutuvat vakavan vainon ja syrjinnän kohteeksi muslimimaailmassa tai erilaisten diktatuurien keskellä. Usein työ tapahtuu yhtä salaisesti kuin veli Andreaksen matkat hänen viedessään Raamattuja entisen itäblokin kristityille.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

”Veli Andreas, Herran palvelija, isä, isoisä, veljemme Kristuksessa sekä Open Doorsin rakastettu perustaja, on tänään lähtenyt iankaikkiseen kotiinsa taivaassa. Hän on nyt rakkaan vaimonsa Corryn luona”, Open Doors Internationalin pääjohtaja Dan Ole Shani sanoo.

”Hän eli Kristukselle ja kuoli Kristuksessa. Muistamme hänen perhettään tänä aikana ja esitämme syvimmät osanottomme heille kaikille. Rukoilemme, että Jumala lohduttaisi ja vahvistaisi heitä rakkaudellaan”Veli Andreas ehti olla naimissa vaimonsa Corryn kanssa 59 vuotta ennen tämän kuolemaa 23. tammikuuta 2018. Pariskunta vietti elämänsä Alankomaissa, ja heillä on viisi lasta sekä yksitoista lastenlasta.

Alku elämäntyölle rautaesiripun takana

Vuonna 1928 Amsterdamin pohjoispuolella sijaitsevassa kylässä syntynyt veli Andreas varttui Alankomaiden naapurimaan Saksan voimistuvan natsivallan aikana. Saksan miehitettyä Hollannin veli Andreas liittyi synnyinmaansa armeijaan auttakseen tukahduttamaan kapinan silloisessa Alankomaiden Itä-Intiassa, nykyisessä Indonesiassa.

Corrie ten Boom ja veli Andreas. Kuva: Open Doors International

Palattuaan haavoittuneena sodasta kotiin vuonna 1949, hän ei tiennyt mitä tekisi elämällään. Hengellinen herätys sairaalavuoteella ja siitä alkanut omistautuminen Jumalalle johdatti hänet lähetysoppilaitokseen Skotlantiin, josta hän matkusti vuonna 1955 kutsulla puolalaiseen kommunistinuorten joukkokokoukseen. Mukanaan hän kuljetti matkalaukullisen kristillistä kirjallisuutta.

Puolassa hän huomasi rautaesiripun takaisten seurakuntien olevan eristyksissä ja rohkaisun tarpeessa. Myöhemmillä vierailuillaan Itä-Eurooppaan hän tapasi kristittyjä, joiden tomintaa, jumalanpalveluksia sekä Raamattujen ja muun kristillisen kirjallisuuden saatavuutta viranomaiset rajoittivat ankarasti.

Veli Andreaksen vuonna 1967 julkaistu omaelämänkerta Sanan salakuljettaja kertoo hänen rajanylityksistään Jugoslaviaan sekä muihin entisen itäblokin maihin. Kulkuvälineenään hän käytti kirkkaansinistä, laittomilla Raamatuilla täyteen lastattua Kuplavolkkaria. Veli Andreaksen ensimmäistä kirjaa on myyty yli 10 miljoonaa kappaletta, ja se on käännetty yli 35 kielelle.

Raamattujen salakuljetus saavutti huippunsa kesäkuussa 1981, kun Open Doorsin kaksikymmenhenkinen miehistö ohjasi pimeän turvin erikoisvalmisteisen veneen Kiinan rannikolle. He kuljettivat rantaan miljoona Raamattua 232 tonnia painavalla proomulla. Rannalla odotti salainen joukko kiinalaisia kristittyjä valmiina välittämään Raamatut eteenpäin paikallisesti.

”Missiomme on nimeltään Open Doors (suom. Avoimet ovet), sillä uskomme kaikkien ovien olevan auki, aina ja kaikkialla”, veli Andreas korosti usein. ”Uskon kaikkien ovien todella avautuvan Kristuksesta kertomista varten, kunhan olet valmis lähtemään etkä ole huolissasi paluusta”, myös säkenöivästä huumoristaan tunnettu Veli Andreas totesi.

Islamilaisen maailman arvovieras

Veli Andreaksen on arvioitu käyneen 125 maassa ja matkustaneen kaikkiaan 1,6 miljoonaa kilometriä.

Rautaesiripun hajottua hän käänsi huomionsa islamilaiseen maailmaan. Hänen mukaansa islaminuskon nopea leviäminen oli siihenastisista kristinuskoon kohdistuvista maailmanlaajuisista haasteista suurin.

Veli Andreas vierailulla afgaanipakolaisten leirillä Peshawarissa, Pakistanissa vuonna 1988. Kuva Open Doors International

Hänen matkansa keskittyivät Lähi-itään ja eteläiseen Aasiaan. Hänellä oli yksityistapaamisia useiden islamististen fundamentalistiryhmien johtajien kanssa – yhtenä harvoista Kristusta edustavista länsimaalaisista julkisuuden henkilöistä.

Kristittyihin kohdistuvan väkivallan kasvaessa Lähi-idässä, Persianlahdella, Pohjois-Afrikassa ja Kaakkois-Aasiassa veli Andreas puhui kostoiskuja vastaan. ”Jos pidämme jotain poliittista tai uskonnollista ryhmää tai valtiota vihollisena, Jumalan rakkaus ei yllä muuttamaan asennettamme”, hän sanoi. Hän käänsi usein sanan ”islam” lauseeksi ”I Sincerely Love All Muslims” (Minä rakastan kaikkia muslimeja vilpittömästi).

Vainottujen “veriveli”

Alankomaiden kuningatar Beatrix löi veli Andreaksen ritariksi vuonna 1993. Vuonna 1997 veli Andreas sai Maailman evankelisen allianssin (World Evangelical Alliance) uskonnonvapauspalkinnon tunnustukseksi elämäntyöstään vainottujen kristittyjen palvelemiseksi sekä intohimostaan levittää evankeliumia. Vuonna 2003 Christian Association of Senior Adults -järjestö myönsi hänelle Heritage of Faithfullness Award -palkinnon.

Veli Andreas sanoi olevansa kuitenkin ylpein siitä, että hänet nimettiiin apassi-intiaaniheimon ”veriveljeksi” 1980-luvulla. Osana seremoniaa hänelle annettiin apassinimi, joka tarkoittaa ”hän joka tunkeutuu rajojen läpi”.

Veli Andreas on vieraillut myös Suomessa ja hänen kohtaamisensa ja kirjansa ovat jättäneet lähtemättömän vaikutuksen myös lukuisiin suomalaisiin. ”Yhden ihmisen rohkeus teki vaikutuksen, loppuelämäksi. Luultavasti se vaikutti siihenkin, missä opiskelin ja millaiseksi työni muodostui. Kun ihminen saa itseään suuremman näyn ja elää sen todeksi, kuten Veli Andreas teki, se tarttuu,” toteaa poliitikko Eija-Riitta Korhola.Suomeen vuonna 2015 perustettu Open Doors Finland ry tiedottaa vainottujen kristittyjen tilanteesta ja kerää tukea eri puolilla maailmaa vainottujen kristittyjen parissa tehtävälle työlle. ”Veli Andreaksen vilpitön rakkaus ja kyky kohdata erilaisia ihmisiä sekä hänen rohkeutensa toimia kristittynä maailmassa ovat esikuvana minulle ja monille suomalaisille,” toteaa Open Doors Finland ry:n perustaja ja ulkosuhteista vastaava johtaja Miika Auvinen.Open Doors vie edelleen Raamattuja ja kristillistä materiaalia suljettuihin maihin eri puolille maailmaa. Lisäksi järjestö tarjoaa muun muassa hengellistä opetusta ja tukea, taloudellista apua, lukutaito-opetusta ja ammatillista koulutusta sekä traumaterapiaa maissa, joissa kristityt kokevat vakavinta vainoa ja syrjintää.