Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Myanmarista Bangladeshiin paenneita uhkaa nälänhätä

 

Open Doorsin tiimi auttaa rohingya-pakolaisia Bangladeshissa jakamalla heille hätäapua. Kuva Open Doors

Bangladeshiin on syntymässä maailman suurin pakolaisleiri. Myanmarin Rakhinesta on paennut köyhään Bangladeshiin kolmen kuukauden aikana jo 600 000 ihmistä. Pakolaiset kärsivät nälästä, myös erilaiset tartuntataudit uhkaavat.

Avuntarve Bangladeshissa on valtava. Pakolaisleirit ovat ääriään myöten täynnä. Nälkiintyneillä pakolaisilla on pulaa ruoasta, hygienia- ja välttämättömyystarvikkeista. Tartuntatautien riski on suuri.

Yli puolet pakolaisista asuu ilman mitään suojaa. Monsuunisadekausi lähestyy ja avun toimittamisella on kiire.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

”Märkään ja mutaiseen kukkulaiseen maastoon muovipressuista kyhättyjen asumusten välissä ei ole teitä, joten avustustarvikkeiden vieminen paikalle on haaste”, Kirkon Ulkomaanavun koulutussektorikoordinaattori Kaisa-Leena Juvonen kertoo Kirkon Ulkomaan avun verkkosivuilla. Juvosen mukaan ihmiset ovat asettuneet Kutupalongin leirille käsittämättömän tiheästi.

YK on kutsunut Myanmarin Rakhinessa tapahtuneita Myanmarin armeijan väkivaltaisuuksia etniseksi puhdistukseksi, joka on kohdistunut erityisesti alueella asuvaan rohingya-heimoon. Rohingya-vähemmistön edustajat ovat muslimeja, joita on buddhalaisenemmistöisessä Myanmarissa vainottu jo pitkään. Heille ei esimerkiksi myönnetä kansalaisuutta. Rohingya-heimoon kuuluu myös kristittyjä. Heistä osa on islamista kristinuskoon kääntyneitä. Rohingya-kansaan kuuluvat kristityt ovat kaikkein vaikeimmassa asemassa, sillä heitä vainoavat sekä maan että oman kansan enemmistö.

Myanmarin Rakhinen kostotoimissa on tapettu tuhansia ihmisiä ja kokonaisia kyliä on poltettu maan tasalle. Bangladeshiin on vajaassa kolmessa kuukaudessa saapunut 600 000 pakolaista Myanmarista.