”Minä haluan tulla marttyyriksi” – Erään lapsen sanat toimivat alkusysäyksenä Betlehemin lapsi -ohjelmalle

 
Betlehemiläinen tyttö lastenleirillä

Betlehemin lapsi on Palestiinan Pipliaseuran yksi tärkeimmistä hankkeista, jolla on myös yhteiskunnallista merkitystä. Kuva: Suomen Pipliaseura

Palestiinan Pipliaseuran Betlehemin lapsi -ohjelma sai alkunsa vaikuttavasta kohtaamisesta 17-vuotta sitten. Nyt palestiinalaisille lapsille opetetaan kristillisiä arvoja. He saavat välineitä tunteiden käsittelyyn ja toivoa tulevaisuuteen.

– Eräällä työmatkallani juttelin 5-vuotiaan pojan kanssa. Kysyin pojalta, mikä hänestä tulee isona. Poika vastasi: ”Minä haluan tulla marttyyriksi,” ja juoksi pois. Sydämeni särkyi. Pikkupojan synkkä tulevaisuuden haave kertoi jotain syvästä toivottomuudesta, jossa ihmiset elivät. Mietin tuolloin, mitä annettavaa Raamatulla olisi tälle lapselle, Palestiinan Pipliaseuran pääsihteeri Nashat Filmon kertoo vakavana.

Kohtaaminen kosketti Filmonia niin paljon, että Palestiinan Pipliaseura kehitti ohjelmakonseptin, jonka kautta lapset ja nuoret saisivat kokemuksen elämän tärkeydestä ja toivoa elämään. Betlehemin lapsi -ohjelmassa lapset oppivat Raamatusta nousevia myönteisiä arvoja, kuten rauha, välittäminen, huolenpito, sovinto, sovitus, oikeudenmukaisuus ja heikkojen äänenä toimiminen. Toivon kokemukset voivat johtaa myös muutokseen asenteissa ja käyttäytymisessä.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Palestiinan Pipliaseuran toiminnan keskiöön nousi ilon ja toivon välittäminen lapsille ja nuorille alueilla, joilla perheet elävät jatkuvan paineen alaisina.

Palestiinan Pipliaseuran pääsihteeri Nashat Filmon kertoo, että Palestiinan kristityt on kutsuttu toimimaan rauhantekijöinä. Pipliaseura tekee yhteistyötä eri kirkkojen ja ministeriöiden kanssa. Kuva: Suomen Pipliaseura

Raamatun tarinat opettavat rakkautta

Betlehemiläisen leirikeskuksen pihassa soivat kristilliset lastenlaulut. Lähes sata lasta laulaa mukana ja taputtaa. Leikin avulla lapset opettelevat muistamaan yhden raamatunlauseen.

– Haluamme tarjota lapsille mahdollisuuden leikkiin, liikuntaan, yhdessä tekemiseen, kristilliseen kasvuun ja iloiseen yhdessäoloon, Elias El Najar kertoo. Hän vastaa Palestiinan Pipliaseuran Betlehemin alueen toiminnasta.

Musiikin jälkeen alkaa näytelmä Laupias samarialainen -kertomuksesta. Koko vilkas lapsijoukko hiljenee, keskittyy katselemaan ja kuuntelemaan.

Näytelmässä kertoja kertoo tarinaa, jota rooliasuihin pukeutuneet näyttelijät näyttelevät. Kertoja heittää kysymyksiä myös yleisölle, joka reagoi niihin välittömästi. Seuraavaksi kertoja pyytää muutamia lapsia näyttämölle pukeutumaan rooliasuihin ja näyttelemään uudelleen laupiaan samarialaisen tapahtumat.

Lapset näyttelevät Laupias samarialainen -tarinaa
Lerillä lapset näyttelevät Laupias samarialainen -tarinaa. Kuva: Suomen Pipliaseura

– Tarinoiden kerronta ja kuuntelu kuuluvat kulttuuriimme, siksi lapset ovat tässä heti keskittyneesti mukana, Elias toteaa. – Opetamme raamatunkertomuksia tavalla, jolla lapset voivat omaksua sanoman ja heillä on myös hauskaa. Lapset saavat osallistua ja elää kertomukset itse, jotta ne jäävät heidän mieleensä.

Ja mikä oli näytelmän tärkein opetus? Yhdessä pohtien vastaukseksi löytyi: kaikkein tärkeintä on rakastaa Jumalaa sydämen pohjasta. Se on tärkeämpää kuin raha. Myös lähimmäistä tulee rakastaa kuten itseään. Mutta kuka on tuo lähimmäinen? Lapset vastaavat: ”Toinen ihminen, ystävä.” Ohjaajan kanssa lapset miettivät myös niiden ihmisten palvelemista, jotka koetaan vaikeiksi, lähes vihollisiksi.

Raamatun ääreltä lapsijoukko jakautuu kahteen ryhmään, joista toinen lähtee harjoittamaan kädentaitoja ja toinen purkamaan energiaa urheilukentällä erilaisissa joukkuekilpailuissa. 

Betlehemin lapsi -ohjelma antaa kokonaisvaltaista kasvatusta

Betlehemin lapsi -ohjelma kattaa 6–22-vuotiaat eli alakoululaisista yliopisto-opiskelijoihin. Tapahtumia järjestetään varsinkin koulujen loma-aikoina. Yhteiskumppaneina Pipliaseuralla on eri kirkkoja, kristillisiä järjestöjä, partiolaisia, kouluja ja erilaisia harrasteklubeja.

– Monet lapset ja nuoret viettävät liian paljon aikaa mobiilipelien ja tietokoneiden äärellä, koska Palestiinassa harrastusmahdollisuuksia on vähän. Tapahtumat antavat vastapainoa arjelle. Leiripäivissä liikutaan paljon ulkona ja opetellaan yhdessä toimimista. Kerromme lapsille aina, että kristinuskon ydinasia on suhteessa oleminen, suhteessa lähimmäiseen, Jumalaan ja omaan itseen, Elias El Najar tähdentää.

Jokaisessa tapahtumassa on Raamatusta nouseva teema, johon tutustutaan näytelmän, nukketeatterin tai muun vuorovaikutteisen metodin avulla.

11-vuotias muotialasta unelmoiva Sammer kiittää Pipliaseuraa ja kirkkoa leiristä. Hän on saapunut leirille yhdessä ystäviensä kanssa.

– Olen ollut jo kolmessa lasten leiripäivässä aiemmin. Täällä on mukavaa. Äitini rohkaisi minua mukaan, hän kertoo.

Nasim hymyilee kameralle
Betlehemin lapsi -ohjelman leirille osallistunut palestiinalainen Nasim unemoi papin työstä.

12-vuotias Nasimista leirillä on ollut kivaa. Hän on osallistunut yhdessä sisarustensa kanssa. Vapaa-ajalla Nasim ulkoilee kavereiden kanssa, mutta viihtyy hyvin myös perheensä kanssa. Hän harrastaa näyttelemistä, mutta isona hän haluaa kotikaupunkinsa papiksi, koska usko on hänelle tärkeä asia. Nasim kertoo lukevansa paljon, myös Raamattua.

– Pidin peleistä ja leikeistä, joista hauskinta oli vesi-ilmapallokilpailut. Raamatun opetuksista minulle tärkein on Jeesuksen sanat: ”Rakasta lähimmäistäsi kuten itseäsi.” Pidän siitä, koska Jumalan tärkein opetus on rakkaus. Lause kiteyttää sen.

Palestiinan Pipliaseura on perustettu vuonna 1993. Pipliaseura toimii palestiinalaisalueilla Länsirannalla, Gazassa ja Itä-Jerusalemissa.

Lue lisää Suomen Pipliaseuran työstä Lähi-idässä. Aihe on esillä myös toukokuussa Espoon seurakuntien ja Pipliaseuran Voimafestivaali 2020 -tapahtumassa Tapiolassa, jonne olemme kutsuneet vieraita Israelin, Arabi-Israelin ja Palestiinan Pipliaseurasta.

 
Pipliaseura artikkeliban. 21.3.-