Miksi noidat liittyvät pääsiäiseen?

 

Tänään Pohjanmaalla syttyvät pääsiäiskokot tarkoitettiin alun perin trulllien eli noitien karkoittamiseen. Kuva: Hanna Hietikko

Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla trullit kiertävät vasta tänään eli lankalauantaina, muualla Suomessa virvottiin jo viime viikolla palmusunnuntaina. Mutta miksi ihmeessä kristittyjen suurimpaan juhlaan liittyy näin vahvasti noitien läsnäolo?

Jeesuksen kuolinpäivää eli pitkäperjantaita on Suomessa perinteisesti pidetty päivänä, jolloin Jumalan suojeleva vaikutus on ollut pienimmillään ja pahat henget ja noidat ovat saaneet vaeltaa vapaimmillaan. Varsinkin Jeesuksen haudassaoloajan molempien öiden on uskottu olevan pahoille voimille otollista aikaa.

Itäistä ja läntistä perinnettä

Nykyinen virpomisperinne tai toisin sanoen trullittelu on sekoitus perinteitä läntisiä ja itäisiä tapoja. Palmusunnuntain virpominen liittyy Jeesuksen matkaan Jerusalemiin: pajunvitsat symboloivat palmunlehviä, jotka Hänen tielleen laskettiin. Lankalauantain trullittelu puolestaan on kuin pahojen voimien mellastusta – noidat kulkevat vapaasti ennen Jeesuksen ylösnousemusta.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

Trulliksi eli noidaksi pukeutuneena kiertely oli jo 1800-luvulla suosittua lastenperinnettä Länsi-Suomessa. Trulleihin kuitenkin liittyy ajatus esimerkiksi karjan tai talonväen kiroamisesta. Pohjanmaalla pääsiäislauantaisin palavat pääsiäiskokot ovatkin alun perin noitin pelottelemiseksi tarkoitettuja valkeita. Nykyään trulleiksi pukeutuneet lapset kuitenkaan eivät kiroa vaan pikemminkin toivottavat siunausta pajunvitsoilla ja loruillaan.

Virpominen puolestaan on alkujaan ollut itäsuomalainen onnentoivotusperinne. Virpomisloruilla on toivotettu siunausta, terveyttä ja suojausta virvottaville – tästä kuitenkin pientä palkkaa pyytäen.

Pääsiäisnoituus nykyään

Postikortti- ja rihkamateollisuus on tehokkaasti muuntanut trullit vaarattomaksi pääsiäisviihteeksi. Nykyajan virpominen on kuitenkin ollut paljon otsikoissa esimerkiksi töykeiden ”Rahaa!”-vaatimusten ja nk. ”riisutun mallin” pajunvitsojen takia. Vaikuttaa, että lapset eivät enää panosta päivään entiseen malliin.

Noituus näkyy nykyään kuitenkin mm. pääsiäisen ajan televisio-ohjelmien tarjonnassa. Esimerkiksi Sub-kanava näyttää pyhien aikana Harry Potter -elokuvia. Jotenkin noidat mielletään edelleen pääsiäiseen kuuluvaksi, vaikka alkuperäisestä ajatuksesta on edetty pitkä matka.

Lähde: SKSpalmusunnuntai, lankalauantai