Ihmisiä ja ilmiöitä: Nina Åström palaa halusta kertoa Jeesuksesta

Menisinkö pikkujouluihin vai paastoaisinko?

 

Pikkujouluissa hyvä ruoka ja juoma on keskeisellä sijalla. KUVA: SJLOCKE/ISTOCKPHOTO

Marras-joulukuu on firmojen pikkujoulujen sesonkiaikaa. Pöydät notkuvat herkkuruoista ja -juomista. Miten pikkujoulut sopivat yhteen sen kanssa, että kristillisessä perinteessä joulun odotus on paaston aikaa? – Eivät ne sovi kyllä oikeastaan mitenkään yhteen, Suomussalmen kirkkoherra Risto Kormilainen tokaisee.

Tampereen yliopiston työhyvinvoinnin professori Marja-Liisa Mankka kommentoi Ylen uutisissa 12. marraskuuta, että pikkujoulut lujittavat yhteisöllisyyttä ja tekevät työntekijöistä entistä idearikkaampia. Mankan mukaan pikkujoulu on oivallinen tapa tutustua kollegoihin, joihin törmää usein vain palavereissa.

Myös Suomussalmen kirkkoherra Risto Kormilainen pitää hyvänä, että työyhteisöt järjestävät vapaamuotoisia tilanteita, mutta pikkujoulukulttuurissa hän näkee monia ongelmia.

Wycliffe neliöb. 1.-31.10.

– Jos pääasiana on syöminen ja juominen, tilaisuudet eivät välttämättä palvele tarkoitustaan. Näillä tilanteilla pitäisi olla jonkinlainen tavoite. Niiden tulisi edistää porukan yhteishenkeä ja yhteenkuuluvuutta. Vierastan ylipäätään pikkujoulu-nimisiä juhlia. Mieluummin käyttäisin niistä nimeä joulujuhla.

Lahjoja niille, joilla ei ole

Kormilainen on julkaissut kirjan Kirkkovuosi tutuksi (Kirjapaja 2009), jossa hän valottaa juhlapyhien sanomaa ja perinnettä. Adventin aikaan hän suosittelee käymään virsikirjan ja Raamatun kautta. Kaupalliseen humuun ei hänen mukaansa tarvitsisi lähteä mukaan.

– Lahjat ovat toki tärkeitä, mutta kannattaa miettiä, ostaisiko niitä paljoakaan. Voisi myös muistaa sellaisia, joille kukaan ei osta yhtään lahjaa. Jos ei itselle tule tällaisia mieleen, voi ottaa yhteyttä seurakuntien diakoniatyöhön. Sen kautta löytyy helposti henkilöitä, joille voisi antaa lahjan, Risto Kormilainen vihjaa.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie