Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Masennuksen kautta Getsemanen tapahtumat ja Jumalan rakkaus kirkastuivat

 
Jyri-Juhani Uurtimo

Jyri-Juhani Uurtimolla on takana raskaita vuosia. Hän menetti terveytensä, avioliitto kariutui ja hän joutui luopumaan nuorisopastorin työstään. Masennuksen syövereistä löytyi kuitenkin Jumala, joka ymmärtää syvästi ihmisen kärsimystä.

Masennukseen sairastuu noin joka viides suomalainen jossain elämänsä vaiheessa. Muusikko, esikoiskirjailija ja kulttuurialan freelancer Jyri-Juhani Uurtimo kertoo kokemuksestaan.

– En olisi ikinä arvannut, että puhuisin nyt siitä, mistä puhun.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Jyri-Juhanin masennus ja paniikkihäiriö diagnosoitiin 2016, ja hän on saanut apua sairauteensa. Viime vuonna häneltä ilmestyi esikoisteos Kirjoituksia Getsemanesta – kirja masennuksesta, uskosta ja selviytymisestä (Aikamedia). Hyvin omakohtaisen tarinan julkaiseminen jännitti, mutta nuori helsinkiläismies toivoo omien kokemustensa rohkaisevan vastaavassa tilanteessa olevia.

– Haluan edistää avoimuutta tekemällä jotenkin tilaa sille kaikelle.

Jyri-Juhani muutti pääkaupunkiin vuonna 2008. Hän pääsi opiskelemaan musiikkia, ensin Suomen Raamattuopistolle ja sen jälkeen Pop-jazz -konservatorioon.

-Raamattuopistovuosi oli itselleni sellainen ”vuoden ripari”. Sen aikana elämäni kääntyi jälleen hitaasti Jumalan puoleen nuoruusvuosien harhailujen jälkeen.

Jyri-Juhani löysi hengellisen kotinsa Suur-Helsingin seurakunnasta, Suhesta. Siellä musiikissa ansiokkaasti palvellut mies sai pian lisävastuuta ja hänet nimitettiin nuorisopastorin virkaan. Vaimokin löytyi samoista ympyröistä. Häitä juhlittiin 2013, elämä hymyili.

Masennus, paniikkihäiriö

Outo ahdistus alkoi kuitenkin hankaloittaa miehen elämää, ensin pienenä ahdistuneisuuden tunteena, sitten hengitysvaikeuksina, puristuksena rinnassa. Ensimmäinen paniikkikohtaus iski aivan tavallisella kauppareissulla.

 

”Pelko muuttui pakokauhuksi, aloin täristä ja haukkoa henkeä.”

 

– Koin yhtäkkiä oloni tosi eristyneeksi ympäröivästä maailmasta, pelko muuttui pakokauhuksi, aloin täristä ja haukkoa henkeä.

Tämän tapahtuessa hän oli vähän yli kolmikymppinen. Kohtaukset toistuivat, kunnes Jyri-Juhania autettiin hakemaan apua.

– Kävin terveyskeskuksessa ja minulla todettiin lievä masennus. Sain mielialalääkityksen ja aloitin psykoterapian, jota kesti seuraavat kolme vuotta. Sairauden myöntäminen oli aluksi vaikeaa. Kun psykiatri ehdotti lääkitystä, ajattelin että oikeastiko, näin huonostiko minä voin?

Jyri-Juhani tietää, kuinka vaikeaa mielen järkkymisestä on puhua suoraan.

– Siihen liittyy se, ettei vaan jaksa. Tilanteeseen liittyy häpeää siitä, että miettii pelkkiä synkkiä asioita, jopa omaa kuolemaansa. On myös syyllisyyttä siitä, että eikö meillä uskovilla pitäisi olla koko ajan joku ilo ja rauha, ja tässä minä nyt pelkään, ahdistun ja vihaan kaikkea.

Jeesuksen kärsimykset puhuttelivat

Jyri-Juhanin tie ulos ahdistuksesta avautui Hollannissa, jossa nuoripari asui vaimon ollessa oppilasvaihdossa.

– Kuljin silloin pimeässä laaksossa ja päädyin lukemaan Jeesuksesta Getsemanessa. Kaikki mitä Hänen tunnekokemuksistaan kerrotaan, pomppasi yhtäkkiä esiin. Matteus kirjoittaa, kuinka murhe alkoi ahdistaa Jeesusta, ja Hän sanoi olevansa kuoleman tuskan vallassa. Luukas kertoo Getsemanen tilanteen kärjistyneen niin pahaksi, että Jeesus hikoili verta, mikä on hyvin harvinainen lääketieteellinen ilmiö. Tämä kaikki alkoi puhutella minua, kun peilasin sitä, mitä olin itse juuri kokenut. Alkoi näyttää, etten olekaan niin yksin kaiken sen pahan oloni kanssa. Jumala ilmestyi rinnalleni siihen pimeyteen.

Rukouksen rehellisyys

Jyri-Juhani on itse pastorin työssään rohkaissut ihmisiä puhumaan suoraan Jumalalle, avoimesti ja asioita kaunistelematta. Siitä huolimatta hän myöntää, ettei avoimuus tiukassa paikassa ole itsellekään ollut helppoa.

– Valitettavan usein mielikuvissani Jumala istuu pilven reunalla tympääntynyt ilme kasvoillaan odottaen minun tekevän jonkin virheen, josta Hän voisi rangaista. Masentunut, synkkyyteen vajonnut mieli ei tee asiaa yhtään helpommaksi.

 

”Jumalalla ja hyvyydellä on se viimeinen sana.”

 

Jyri-Juhani on oman tuskansa keskellä löytänyt syvää lohdutusta Psalmien kirjasta.

– Tekstit antavat esimerkkejä siitä, miten Jumalalle voi puhua. Jotkut psalmit vaikuttavat suorastaan masentuneen henkilön kirjoittamilta, niihin on voinut samaistua.

Vielä uutta kotiseurakuntaansa etsivän nuoren miehen neljä viimeistä vuotta ovat olleet mielenkiintoinen matka valon ja varjon vaihtelua. Nykyään Jyri-Juhani voi jo paljon paremmin, ja elämä on tasaantunut.

– Masennus on sairautena sellainen, että tuntuu kuin kaiken päällä olisi koko ajan harmaa pilvimassa. Nyt kuulen taas lintujen laulun ja olo tuntuu kevyemmältä. Pääsiäisenkin tapahtumat kertovat, että lopulta kaikki kääntyy hyväksi. Jumalalla ja hyvyydellä on se viimeinen sana.

Kuuntele Jyri-Juhani Uurtimon Kutsu vapauteen –haastattelu Radio Deissä.
Uurtimon haastattelu on alun perin julkaistu Radio Dein ystävien Aalloilla-lehdessä. Tilaa itsellesi näytenumero.


Uurtimon kuva: Eino Manner

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)