Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Manfred Weber: ”Saan sosiaalisessa mediassa vastustusta, kun puhun kristillisyydestä”

 

Manfred Weber. Kuva: Jukka salmi

Euroopan kansanpuolueen kärkiehdokas komission puheenjohtajaksi on baijerilainen kristillisdemokraatti Manfred Weber.

Euroopan parlamentin suurin puolueryhmittymä, Euroopan kansanpuolue eli EPP kokoontui keskiviikkona ja torstaina puoluekokoukseen Helsingin messukeskukseen. Paikalle kokoontui yhteensä noin 2000 politiikan tekijää, mukaan lukien lukuisia valtionpäämiehiä, ministereitä ja EU-komissaareja.

EPP:n kärkiehdokkaaksi Euroopan komission seuraavaksi puheenjohtajaksi valittiin saksalainen Manfred Weber, joka omassa kampanjassaan kertoi avoimesti myös katolisesta uskostaan. EPP-ryhmän kristillisdemokraattinen perusta oli muutenkin EPP:n kärkipoliitikkojen puheissa usein esillä.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

– Ateenasta Helsinkiin jokaisessa kaupungissa on ’keskellä kylää’ kirkko. Siitä tunnistaa Euroopan, muistutti Weber omassa puheessaan ennen äänestyksen alkua.

– Saan sosiaalisessa mediassa vastustusta, kun puhun kristillisyydestä. Mutta minä en välitä siitä, Weber jatkoi.

Myös toinen ehdokas, suomalainen Alexander Stubb (kok) puhui esiintymisissään paljon Euroopan yhteisistä arvoista. Stubb teki näkyvän kampanjan, jonka aikana hän kiersi parissa viikossa useimmat EU:n pääkaupungit läpi.

Vaikka ehdokkaiden väittelyt olivat hyvin maltillisia ja asiallisia, kokousväen keskellä saattoi kyteä jännitteitä joissain arvokysymyksissä kuten suhtautumisessa kansallismielisyyteen. Weberiä on joskus arvosteltu siitä, ettei tämä ole selkeämmin tuominnut esimerkiksi Unkarin ja Puolan jäsenpuolueiden demokratiaa, lehdistönvapautta ja oikeuslaitoksen riippumattomuutta rajoittavaa toimintaa kotimaissaan. Weber korosti useaan kertaan uskovansa yhteistyön voimaan.

Vääntöä kristillisten arvojen sisällöstä

Helsingissä käytiin myös ajoittain kamppailua siitä, mitä ”kristillisdemokraattiset arvot” politiikassa ovat ja miten niitä parhaiten edustetaan. Unkarin pääministeri Viktor Orbán kritisoi puheessaan poliittisia voimia jotka rakentavat Eurooppaa, jolla ei ole mitään juuria eikä henkistä identiteettiä.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja, Puolan entinen pääministeri Donald Tusk kävi puheenvuorossaan tiukasti Orbánin edustaman linjan kimppuun sekä laajemmin oikeistopopulismia vastaan.

–          Jos olet oikeusvaltioperiaatetta ja itsenäistä oikeuslaitosta vastaan, et ole kristillisdemokraatti. Jos et pidä vapaasta lehdistöstä ja kansalaisyhteiskunnasta, jos hyväksyt homofobian, nationalismin ja antifeminismin, et ole kristillisdemokraatti. Jos panet valtion ja kansakunnan vapauden ja yksilön arvojen edelle, et ole kristillisdemokraatti.

Kokouksen tiivistunnelmaisin hetki koettiin kuitenkin, kun Saksan liittokansleri Angela Merkel astui EPP:n puoluekokouksessa lavalle viimeistä kertaa puolueensa puheenjohtajana. Myös Merkel muistutti liikettä sen perustavista arvoista kuten kristillisestä ihmiskäsityksestä ja sosiaalisesta markkinataloudesta.

– EPP:n kokouksessa tunsin todella olevani yksi kokousväestä, kun kristillisdemokraattinen näkökulma oli avoimesti esillä, kuvaili kokoustunnelmia Suomen Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah.

Suomen Kristillisdemokraatit tuli Euroopan kansanpuolueen eli EPP:n täysjäseneksi vasta tänä vuonna. Essayah on ensimmäistä kertaa täysvaltaisena delegaattina kokouksessa.