Helsingin yliopisto isännöi kahdettatoista Luther-tutkijoiden maailmankongressia 5.-10.8. Kongressiin kokoontuu noin 200 alan tutkijaa ja 50 muuta osallistujaa. Osallistujamäärältään Helsingin kokous on tähän asti järjestetyistä kongresseista suurin.
Kongressin yleisaiheena on Luther as Teacher and Reformer of the University (Luther yliopiston opettajana ja uudistajana). Aihetta tarkastellaan aatehistorian ja yliopistollisten oppialojen näkökulmista.
Kokouksen kansainvälisesti nimekkäimpiä puhujia on Chicagon Northwestern yliopiston historiallisen teologian professori Christine Helmer, joka on yksi Lutherin ja modernisaation sekä globalisaation suhteen näkyvimpiä tutkijoita. Eurooppalaisista nimistä tunnetuimpia osallistujia puolestaan ovat Tübingenin yliopiston keskiajan ja reformaation tutkimuksen laitoksen johtaja, professori Volker Leppin sekä Euroopan historian instituutin johtaja, professori Irene Dingel. Roomalaiskatolisen kirkon näkökulman Lutheriin ja reformaatioon tuo Saksan katolisen tutkimusinstituutin johtaja, professori Wolfgang Thönissen.
Luther -kongressin presidenttinä toimii luterilais-roomalaiskatolisen ykseyskomission puheenjohtaja, emerituspiispa Eero Huovinen.
Kokouksen seminaarit ja esitelmät pidetään Helsingin yliopiston keskustakampuksen tiloissa. Kongressin avajaiset järjestetään Helsingin tuomiokirkossa sunnuntaina 5.8. klo 18.30.
Luther-tutkijoiden maailmankokouksia on järjestetty säännöllisesti vuodesta 1956 lähtien eri maissa ja maanosissa. Seuraavan kerran kongressi järjestetään vuonna 2017 Wittenbergissä Saksan reformaation 500-vuotisjuhlien kunniaksi.
Helsingin Luther 2012 -maailmankongressiin liittyvä Luther, reformaatio ja kirja -näyttely on avoinna Kansalliskirjaston Etelä-salissa 20.10. saakka. Näyttelyssä ovat esillä reformaation tulo Suomeen ja sitä seuranneet lukutaidon opetus sekä kansankielisen kirjallisuuden julkaiseminen. Näyttelyn ovat suunnitelleet professorit Simo Heininen, Tuija Laine ja Risto Saarinen.