Kymmeniä kristillisiä yhdistyksiä uhkaa poisto rekisteristä

 

Patentti- ja rekisterihallitus kuuluttaa paraikaa useita seurakuntakuoroja eri puolilta Suomea.

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) odottaa lähikuukausina saavansa yhteydenottoja tuhansista yhdistyksistä. Muuten se poistaa ne rekisteristään.

Yhdistysrekisteriä ylläpitävä Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) poistaa rekisteristä toimintansa lopettaneita yhdistyksiä. Poistouhan alla on yli 40 000 yhdistystä eri puolilta Suomea. Näiltä yhdistyksiltä ei ole tullut ilmoitusta yhdistysrekisteriin vuoden 1995 jälkeen.

PRH julkaisi listan poistomenettelyssä olevista yhdistyksistä elokuun 10:ntenä nettisivuillaan ja Virallisessa lehdessä.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Mukana on yli sata kristillistä yhdistystä, joista enemmistö Helsingistä. Listassa näkyy eri puolilta Suomea esimerkiksi seurakuntakuoroja sekä seurakuntakoti- ja seurakuntataloyhdistyksiä.

Lisäksi yhteydenottoja kaivataan esimerkiksi seuraavilta: Suomen kristillinen opettajaliitto ry, Vammalan Seurakuntaveljet r.y. ja Seinäjoen Seurakuntanuoret r.y.

PRH:n käynnistämä poistomenettely perustuu heinäkuussa 2016 voimaan tulleeseen yhdistyslakiin. Lain yksi tavoite on lisätä yhdistysrekisterin ajantasaisuutta ja mahdollistaa toimimattomien yhdistysten poistaminen rekisteristä.

Mikäli poistomenettelyssä mukana oleva yhdistys jatkaa toimintaansa, siitä tulee ilmoittaa kirjallisesti PRH:lle 12.1.2017 mennessä. Ne yhdistykset, joilta ei kehotuksesta huolimatta saada ilmoitusta, poistetaan tammikuussa 2017 yhdistysrekisteristä.

Suomessa yhdistys voi olla rekisteröity tai se voi toimia rekisteröimättömänä. Kun yhdistys merkitään yhdistysrekisteriin, siitä tulee itsenäinen oikeushenkilö ja se saa oikeuskelpoisuuden.

Rekisteröity yhdistys voi mm. tehdä sitoumuksia ja sopimuksia, asioida tuomioistuimissa, omistaa kiinteää omaisuutta, tehdä kauppoja, ottaa vastaan lahjoituksia, järjestää julkisia huvitilaisuuksia, arpajaisia ja yleisiä rahankeräyksiä.

Yhdistysrekisterissä on noin 138 000 yhdistystä.

– Mukana on runsaasti pieniä yhdistyksiä, jotka eivät ole tehneet rekisteri-ilmoituksia vuosiin. Toimintaansa jatkavien on hyvä varautua päivittämään ainakin yhdistyksen osoite, toteaa tiimiesimies Jouko Koitto Patentti- ja rekisterihallituksesta.

Yhdistyslain mukaan myös yhdistyksen hallituksen puheenjohtajan ja nimenkirjoittajien vaihtumisesta on tehtävä ilmoitus.

Yhdistys voi maksutta selvittää Yhdistysnetti-tietopalvelussa, onko se tehnyt ilmoituksia yhdistysrekisteriin vuoden 1995 jälkeen.