Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

Kun puolisoa ei löydy – voiko kristitty ryhtyä itselliseksi äidiksi?

 
Raskaana oleva nainen lääkärin vastaanotolla.

Lahjasoluhoitoja voidaan antaa julkisessa terveydenhoidossa itsellisille naisille, joiden parisuhde on päättynyt vähintään vuotta aiemmin. Voiko kristitty ryhtyä itselliseksi äidiksi, jos sopivaa puolisoa ei löydy? KUVA: ISTOCK

Julkisen terveydenhuollon lahjasoluhoidoista yli puolet tehdään itsellisille naisille. Yhä useammalla on vaikeuksia löytää sopivaa puolisoa, mikä koskee myös kristittyjä.

Julkisessa terveydenhuollossa itselliset naiset ja naisparit ovat saaneet lapsettomuushoitoja vuodesta 2019 lähtien. Käytännössä tämä tarkoittaa lahjasoluhoitoja, joissa tarvitaan ulkopuolisen lahjoittajan sukusoluja. Aiemmin lapsettomuushoitoja annettiin julkisella puolella ainoastaan lääketieteellisistä syistä.

Vuosittain syntyy noin 500 lasta lahjasoluilla, mutta tarkkaa tietoa siitä, kuinka moni heistä syntyy itsellisille äideille, ei ole tiedossa. Ylen selvityksen mukaan tällä hetkellä yli puolet julkisen terveydenhuollon lahjasoluhoidosta annetaan itsellisille naisille.

SEKL Neliöb. 25.-31.3. MJa

Itselliseksi äidiksi haluava on nainen, jolla ei joko omasta tahdostaan tai toiveestaan huolimatta ole kumppania. Jotta hän voi saada lahjasoluhoitoja julkisella puolella, hänen parisuhteensa on täytynyt päättyä vähintään vuosi aiemmin, hänen on oltava vähintään 25-vuotias ja hänellä saa olla entuudestaan enintään yksi lapsi.

”Kaipuu tulla äidiksi voi järkyttävän suuri kipu”

Toive omasta lapsesta voi olla niin suuri, että se voi saada kristitynkin miettimään epätavallisempia keinoja haaveen toteuttamiseksi. Voiko kristitty ryhtyä itselliseksi äidiksi?

– Ymmärrän, että kaipuu tulla äidiksi voi olla järkyttävän suuri kipu. Kuitenkin Raamatun mukaan äidin ja isän kuuluu kantaa vastuu perheestä yhdessä. Kristityn ei pidä tietoisesti tavoitella tilannetta, jossa toinen vanhempi on poissa lapsen elämästä, sanoo teologi, väitöstutkija ja kahden lapsen äiti Soili Haverinen.

***

Haluatko lukea koko artikkelin? Lue se Uuden Tien verkkolehdestä.

 
artikkelibanneri Uusi Tie