Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Kultaaja Riikka Pitkänen käsitteli vanhempiensa nimet hautakivessä – ja sai loistoidean

 

Tämä joukko opiskeli hautakivien kultausten entisöintiä Kristiinankaupungissa Riikka Pitkäsen (takarivissä vas.) ohjauksessa. Kuva: Erja Taura-Jokinen

Englannissa kultaajaksi valmistunut Riikka Pitkänen jakaa osaamistaan opistokursseilla ympäri Suomen. Niillä hän innostaa omaisia hoitamaan itse läheistensä hautakiviä.

Nelisen vuotta sitten Riikka Pitkänen päätti hyödyntää kultaajan ammattiaan vaasalaisella hautausmaalla, jossa on hänen vanhempiensa viimeinen leposija.

Nimien kultaukset hautamuistomerkissä olivat haalistuneet, joten ammattilainen ryhtyi uudistamaan niitä paikan päällä.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

– Työasento kiven edessä oli ergonomisesti haastava, mutta kaikkineen koin tehtävän ihmeellisellä tavalla merkitykselliseksi ja hoitavaksi. Minulle tuli vahva halu rohkaista ja opettaa muita samaan, Riikka muistelee.

Pian idea jalostui niin, että hän keksi tarjoutua pitämään lyhyttä kättentaitokurssia kansalaisopistoon.

Ja ihmisiä ilmoittautui mukaan.

Tähän mennessä Riikka on pitänyt hautakivien kultausten entisöintiin perehdyttävän kurssin jo ainakin viidessä opistossa. Toukokuun 13:ntena hän ohjasi neljän tunnin rupeaman Kristiinankaupungin kansalaisopistossa.

Sen aikana Riikka opetti materiaalit ja tekniikat niin, että lähtiessä jokaisella oli tarvittavat käytännön tiedot ja taidot entisöintiin.

– Oman kokemukseni sytyttämänä voisin puhua aiheesta palavasti vaikka kuinka paljon! Riikka nauraa.

Tarvittavat aineet ja välineet ovat kullankiinnitysaine, lehtikulta, siveltimet ja kiillotusliina.

– Entisaikaan kiinnitysaineena käytettiin pellavaöljypohjaista valmistetta, mutta sen on nykyisin korvannut paljon toimivampi, saksalainen, ekologinen tuote.

– Haastavinta prosessissa on se, että entisöijä malttaa levittää kiinnitysaineen – liiman – juuri sopivan paksuisesti ja tasaisesti hyvin puhdistettuihin kaiverruksiin.

Sen jälkeen aineen päälle kiinnitetään 23–24 karaatin lehtikulta, jota on myynnissä arkkeina esimerkiksi taide- ja käsityökauppojen kivijalkamyymälöissä ja verkkokaupoissa.

Lopuksi kullatut numerot ja kirjaimet kiillotetaan.

Kultaamo-verkkokauppaa ja -yritystään pyörittävä Riikka laskeskelee, että tarvittavat materiaalit yhden nimen kultauksen uudistamiseen maksavat noin sata euroa.