Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Kuinka monta samaa sukupuolta olevaa paria kirkossa on vihitty avioliittoon?

 
Valkoinen kirkko ja vihreitä puita sen ympärillä.

Vuonna 1826 valmistunut Vanha kirkko on yksi Helsingin suosituimmista vihkikirkoista. Kirkko on avoinna myös samaa sukupuolta oleville pareille. Kirkkohäiden suosio on kuitenkin laskussa, ja Helsingissä kirkon jäsenistäkin alle puolet vihitään kirkollisesti avioliittoon. KUVA: ISTOCK

Seurakunnat avaavat kiihtyvällä vauhdilla tilojaan samaa sukupuolta oleville pareille, mutta suurta ryntäystä alttarille ei ole nähty.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon 354 seurakunnasta ainakin 59 seurakuntaa on tehnyt päätöksen, että niiden tiloissa voidaan vihkiä ja siunata avioliittoon samaa sukupuolta olevia pareja. Seurakunnat painottuvat maantieteellisesti Etelä-Suomeen.

Kirkon virallisen linjan mukaan avioliitto on miehen ja naisen välinen. Jotta avioliitto-oppia voitaisiin muuttaa, se vaatisi kirkon korkeimmassa päättävässä elimessä eli kirkolliskokouksessa kolmen neljäsosan määräenemmistön.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Seurakunnat ovat vedonneet kirkkojärjestyksen kohtaan, jonka mukaan tilojen käyttämisestä päättävät kirkkoherra ja seurakuntaneuvosto. Jos nämä eivät pääse yksimielisyyteen, asian ratkaisee tuomiokapituli. Tähän mennessä vihreää valoa tilojen avaamiselle ovat näyttäneet Espoon, Tampereen ja Mikkelin tuomiokapitulit.

On kuitenkin jäänyt epäselväksi, mitä tilojen avaaminen käytännössä tarkoittaa. Uusi Tie haastatteli joulukuussa 2023 Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repoa, jonka esityksestä Tampereen tuomiokapituli päätti avata Messukylän seurakunnan tilat samaa sukupuolta oleville pareille. Repo totesi: ”Olemme ottaneet kantaa tilojen avaamiseen emmekä ole käsitelleet kysymystä, kuka vihkii ja miten avioliittokäsityksen kanssa käy.”

Tilat ovat siis auki samaa sukupuolta oleville pareille, mutta vihitäänkö siellä ketään avioliittoon? Tätä Uusi Tie lähti selvittämään.

***

Lue selvitys Uuden Tien verkkolehdessä.

Koko artikkelin lukeminen edellyttää Uusi Tie -lehden tilausta.

 
artikkelibanneri Uusi Tie