Kirkko: Vaasan suomalainen seurakunta ei järjestä sateenkaarimessuja jatkossa – kirkkoherra: Setalla ei ole oikeutta vaatia

KUA ja SLS saavat eniten kolehtipyhiä ensi vuonna

 

Kolehti ei ole protestin paikka

Kirkkohallitus on syyskuussa määrännyt ensi vuoden päiväjumalanpalveluksen kolehdeista. Useimmin kolehteja kerätään Kirkon Ulkomaanavun (KUA) ja Suomen Lähetysseuran (SLS) työlle. KUA:lle on määritelty kuusi kolehtipyhää ja SLS:lle neljä. Kirkon muille lähetysjärjestöille on määrätty kullekin yksi kolehti. Viime vuonna virallisten kolehtipyhien yhteinen anti oli noin 1, 7 miljoonaa euroa.

Kirkkohallituksen ohjeistuksen mukaan määrättyjä kolehtipäiviä tulee noudattaa. Seurakunta ei saa käyttää kolehtia protestin välineenä kirkollisia järjestöjä kohtaan.

Kylväjälle kolehti kannetaan 10. 2., Sansalle 17.2. , Kansanlähetykselle 10.3. ja Evankeliumiyhdistykselle 25.8. Pipliaseuran kolehtipäivä on 7.4. Myös Suomen Raamattuopistolle ja Kansan Raamattuseuralle on määrätty oma kolehtipyhänsä.

Vuonna 2013 on kolehtipäiviä yhteensä 77, joista kirkkohallituksen määräämiä virallisia kolehteja on 37. Lisäksi on seurakunnan vapaasti valittavia suosituskohteita, niiden joukossa on muun muassa Suomen teologinen instituutti ja Opiskelija – ja koululaislähetys. Joulun aikaan kannettavista kolehdeista päättää kukin seurakunta tahollaan.

Suomen ACC (Kalajoen Krist.Op.)9.-15.9.

Kolehtipäiviä tulee noudattaa

Kirkkohallituksen ohjeissa sanotaan, että määrättyjen kolehtipäivien kantopäiviä tulee noudattaa, ellei ole erityisen painavaa syytä siirtää virallista kolehtia toiselle pyhäpäivälle. Jos kolehti painavista syistä siirretään, se tulee kerätä ensimmäisenä mahdollisena painoarvoltaan vastaavana kolehtipyhänä.

”Hyväksyttävänä syynä ei voi pitää sitä, että seurakunnassa halutaan protestoida kolehtikohteena olevaa kirkollista järjestöä vastaan siirtämällä kolehti ns. hiljaisempaan kirkkopyhään”, kirkkohallituksen täysistunto linjasi toukokuun kokouksessaan.

Viime vuonna Kansanlähetyksen yhden virallisen kirkkokolehdin tuotto oli 94 628, 62 euroa. Sleyn kolehti oli 90 265,34 euroa, Sansan 94 759,78, Kylväjän 69 736, 52 euroa ja Pipliaseuran 61 182 euroa. Suomen Lähetysseuran neljän kolehtipyhän tuotto oli yhteensä 407 843,94 euroa ja Kirkon Ulkomaanavun kuusi kolehtia yhteensä 831 954,68 euroa. Juhlapyhien kolehdit ovat normaaleja sunnuntaita suurempia, esimerkiksi tuottoisin kolehti oli KUA:lle ensimmäisenä adventtina 244 412,83 euroa.