Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Kristittyjen vainot voimistuneet entisestään – Afganistan odotetusti maailman vaarallisin maa kristityille

 

Kiina on kristittyjen vainoja mittaavalla World Watch listalla sijalla 17. Kiina pyrkii voimakkaasti kontrolloimaan kristittyjä. Kahdessa Kiinan maakunnassa seurakuntiin on asennettu kamerat, joissa kasvojen tunnistusjärjestelmä. Kuva: Open Doors

Pohjois-Korea on pudonnut kristittyjen uskonnonvapaudessa Afganistanin taakse ensimmäistä kertaa 19 vuoteen, kertoo juuri ilmestynyt kristittyjen vainoja mittaava World Watch List 2022 -raportti.

World Watch List 2022 -raportin mukaan vähintään vakavaa vainoa ja syrjintää uskonsa vuoksi kokee nyt 360 miljoonaa kristittyä. Joka seitsemäs maailman kristitty kokee vakavaa tai äärimmäistä vainoa. Uusi raportti osoittaa, että vainot ovat nousseet raportin 29-vuotisen historian ennätystasolle.

Afganistan ohitti Pohjois-Korean vaarallisimpana maana

WWL:n kärkisijalle on noussut Afganistan, jossa Taleban-hallinto jäljittää kristittyjä aktiivisesti ovelta ovelle. Pidätettyjä kristittyjä on vaadittu paljastamaan verkostonsa ennen teloitusta. Kristityt miehet teloitetaan lähes varmasti, naiset ja tytöt saatetaan säilyttää hengissä, mutta naittaa talebantaistelijoille.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Talebanin esimerkki on rohkaissut jihadistiryhmiä ympäri maailman, ja yhä useammat pitävät islamilaisen kalifaatin perustamista jälleen mahdollisena. WWL 2022 -raportissa näkyy merkkejä jihadistiryhmien vahvistumisesta. Ryhmät horjuttavat valmiiksi hauraita, korruptoituneita Saharan eteläpuolen maita, kuten Nigeriaa, Malia, Keski-Afrikan tasavaltaa, Burkina Fasoa, Nigeriä ja Kongon demokraattista tasavaltaa. Näissä maissa kristityt kohtaavat globaalisti eniten väkivaltaa ja kirkkoja suljetaan satoja vuosittain. Nigeriassa rekisteröitiin viime vuonna 4 650 kristityn surmaa, mikä on lähes 80 prosenttia maailman kaikista tapauksista. Mali on ajautumassa islamistien käsiin Afganistanin tavoin.

Vaikka Pohjois-Korea putosi tänä vuonna toiselle sijalle, vainon taso on maassa ennätyskorkea: kristittyjen pidätykset ja kotikirkkojen sulkemiset lisääntyivät. Pidätyksestä seuraa väistämättä vankeus uudelleenkoulutusleireillä, joilta vain harvat selviävät hengissä.

Yhdenmukaisuusvaatimukset vahvistumassa

Kiinan globaalin vaikutusvallan kasvun myötä maan kansalaisiin kohdistettu yhdenmukaisuuden vaatimus on laajentunut kaikille elämänalueille. Hallinto käyttää digiteknologiaa kansalaistensa kontrolloimiseen. Kahdessa Kiinan maakunnassa kaikkiin virallisiin kristillisiin seurakuntiin on jo asennettuna valvontakamerat. Digitekniikkaa hyödyntävä autoritarismi laajenee myös Kiinan ulkopuolelle.

Intiassa vahvistuu edelleen kansallismielinen hindutva-ideologia, jonka mukaan intialaisen tulee olla hindu. Poliittiset johtajat eivät puutu kristittyjä ja muita uskonnollisia vähemmistöjä vastaan suunnattuun väkivaltaan. Sosiaalisessa mediassa levitetään runsaasti valetietoa ja propagandaa, mikä sekin heikentää uskontovähemmistöjen asemaa.

Yhdenmukaistamiskehitystä on havaittu myös Myanmarissa, Malesiassa, Sri Lankassa ja Keski-Aasian valtioissa. Etelä- ja Väli-Amerikan kommunistimaissa koronapandemiaa on käytetty tekosyynä kirkkojen valvomiseen ja lisärajoituksiin. Kuuba on myös pitkästä aikaa kivunnut WWL:n raportissa 50 maan joukkoon sijalle 37. Karibianmeren saarivaltio on ollut pitkään 50 kärjen ulkopuolella. Kommunistisessa Kuubassa protestoitiin laajasti viime heinäkuussa, jolloin tuhannet elintarvikepulaan ja hallinnon koronatoimiin kyllästyneet kuubalaiset osoittivat mieltään. Mielenilmauksen jälkeen viranomaiset ovat kiristäneet toimijaan kristittyjä kohtaan.

Kuuba on noussut pitkästä aikaa World Watch Listin 50 maan joukkoon sijalle 37. Kuubassa kristittyihin kohdistuu vakavaa vainoa. Kuva: Open Doors

Väkivalta kiihtyy Sahelin alueella

Afganistanin lisäksi kristittyihin kohdistuva väkivalta lisääntyi huomattavasti QatarissaIndonesiassa ja Myanmarissa. Vuoden sisällä maailmassa tapettiin uskonsa vuoksi ainakin 5 898 kristittyä, joista suurin osa Saharan eteläpuolisissa maissa, erityisesti Nigeriassa (4 650). Kirkkoiskuja tehtiin 5 110, ja kristittyjen pidätykset kasvoivat 44 prosenttia. Kristittyihin kohdistuva painostus – kuten syrjintä työelämässä ja perheessä sekä avustuksia tai lääkkeitä jaettaessa – jatkoi kasvuaan.

Pakoon kotiseudultaan on joutunut lähtemään arviolta 84 miljoonaa ihmistä, joista merkittävä osa on kristittyjä. Sadattuhannet kristityt ovat paenneet islamistista väkivaltaa, pakkovärväystä armeijaan, sisällissotaa, valtion sortoa ja suvun painostusta. Pakolaisten uhkana on joutua ihmiskaupan, kiskonnan tai raiskausten uhriksi, myös vankeus saattaa uhata pakolaisina eläviä.

Heikkenevä kokonaistilanne

Kristittyjen tilanne on heikentynyt Afganistanin ohella huomattavasti myös jalkapallon MM-kisoja isännöivässä Qatarissa (sijalta 29 sijalle 18), väkivaltaisista iskuista kärsineessä Indonesiassa (sijalta 47 sijalle 28) sekä Myanmarissa (sijalta 18 sijalle 12), jossa armeija on hyökännyt kristittyjen kyliin ja kirkkoihin. Globaalisti tarkasteltuna uskonsa vuoksi tapettujen ja pidätettyjen kristittyjen lukumäärä sekä kirkkoihin kohdistuneet iskut lisääntyivät.

Avoimen väkivallan lisäksi myös kristittyjen kokema painostus on lisääntynyt. Sen muotoja ovat esimerkiksi syrjintä työelämässä, perheen painostus uskosta luopumiseksi, humanitaarisen avun epääminen ja seurakuntien lupaprosessien vaikeuttaminen.

Hyviä uutisia

Vaikka kristittyjen kokonaistilanne on maailmassa heikentynyt, pieniä positiivisia signaalejakin löytyy. Open Doors Finland ry:n ulkosuhteista vastaava johtaja Miika Auvinen nostaa yhdeksi sellaiseksi Paavi Franciscuksen vierailun Irakiin alkuvuonna 2021. Auvisen mukaan vierailu rohkaisi ja vahvisti maan kristittyä vähemmistöä. Myönteistä on sekin, että joissakin maissa esimerkiksi Egyptissä, kristittyihin kohdistuvia hyökkäyksiä on tehty aikaisempaa vähemmän. Osittain syynä on koronarajoitukset, Auvinen arvelee. Kaikesta huolimatta kristillinen kirkko kasvaa maailmassa, erityisesti eteläisellä pallonpuoliskolla.