Kristittyjen vainot lisääntyivät tänä vuonna

 

Kristityt ovat maailman vainotuin ryhmä. Persecuted: The Global Assault on Christians -artikkelin mukaan 75 prosenttia uskonnollisesta suvaitsemattomuudesta koskettaa kristittyjä. Kuluneena vuonna heihin kohdistetut vainot pahenivat monissa maissa.

Enemmistö vainoojista kuuluu muslimeihin.  Muun muassa Persecuted and forgotten? -tutkimus osoittaa, että ääri-islamistiset ryhmät ovat suurin uhka uskonnonvapaudelle maailmassa. Ne ovat lisääntyneet huomattavasti viimeisen kahden vuoden aikana.

Kansainvälisesti yksi eniten mediahuomiota saanut tapaus oli terrori-isku Nairobin ostoskeskuksessa 21. syyskuuta. Iskun takana oli somalialainen islamistijärjestö al-Shabaab, joka antoi muslimeille luvan poistua rakennuksesta ennen verilöylyä. Ainakin 67 ihmistä menehtyi ja noin 200 loukkaantui.

Sansa neliöb. 1.-30.9.

Seuraavana päivänä Pakistanissa kirkossa räjäytettiin kaksi itsemurhapommia. Tässä Pakistanin historian verisimmässä kristittyihin kohdistuneessa iskussa noin 85 sai surmansa ja 120 loukkaantui.

Lähi-idässä kristityt ovat joutuneet todella ahtaalle. Kristinuskon säilyminen alueella on jopa muuttunut kyseenalaiseksi vuoden kuluessa. Esimerkiksi Syyriasta pakeni noin 450 000 kristittyä. Egyptissä kristittyjen tilanne ei ole ollut näin vaikea seitsemään vuosisataan.

Nigeriassa kristityt kärsivät jatkuvasti Boko Haram -terroristijärjestön hyökkäyksistä. Pohjois-Korea säilytti paikkansa kristityille vaarallisimpana valtiona jatkuvilla vangitsemisilla ja teloituksilla. Eritreassa vainojen määrä kasvoi merkittävästi vuoden 2013 alusta lähtien. Voice of the Martyrs -järjestön mukaan lähes jokainen evankelikaali on ollut maassa vähintään kerran vangittuna. Vainot piinaavat kristittyjä lisäksi Kiinassa, Intiassa, Afganistanissa, Indonesiassa, Irakissa ja monissa muissa valtioissa.

Sekulaari media jättää yhä useammin pimentoon maailmanlaajuiset kristittyjen vainot. Jos vainot huomioidaan, niistä ei uutisoida lehtien etusivuilla. Terrori-iskut saatetaan myös selittää muilla kuin uskonnollisilla syillä, kuten valtioiden poliittisilla tilanteilla. Tutkimuksissa peräänkuulutetaankin vahvempaa puuttumista kristittyjen aseman heikkenemiseen kansainvälisellä tasolla.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie