Kristillisten lehtien päätoimittajat: Seurakuntien otettava kantaa muutokseen

 

Paneelissa keskustelemassa Hannu Kippo

Kristillisten lehtien päätoimittajat ovat yksimielisiä siitä, että kristilliset seurakunnat voivat tulevaisuudessa Suomessa hyvin, mutta samalla niiden on muutettava toimintatapojaan. Asia kävi ilmi Radio Dein järjestämästä paneelikeskustelussa, johon osallistui kuusi maamme kristillistä lehdistöä edustavaa päätoimittajaa.

Radio Dein 13-vuotisjuhlassa Helsingissä Agricolan kirkon kryptassa järjestetyssä paneelissa päätoimittajat ottivat kantaa muun muassa kysymykseen, käykö kristinusko Suomessa kuolinkamppailua. Paneelissa vallitsi yksimielisyys siitä, että kristillisellä seurakunnalla on edessään vahva tulevaisuus.

– Kristinusko ei käy kuolinkamppailua vaan muutoskamppailua. Suomessa on voimia, jotka haluaisivat työntää kirkon pois sen apostoliselta pohjalta. Joka nai ajan hengen, on erittäin nopeasti leski, muotoili näkemyksensä Uuden Tien päätoimittaja Leif Nummela.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Kotimaa-lehden päätoimittaja Mari Teinilä halusi tietää, onko Nummelan mielestä Kansanlähetystä ja Uusi Tie lehteä työnnetty ulos kirkosta.

– Meidät yritetään pakottaa muutokseen. Ja kohta negatiiviseen muutoksen pakottaminen ei enää onnistu, vastasi Nummela.

Sana-lehden päätoimittaja Hannu Nymanin mielestä mielipiteet kirkon sisällä ovat nyt niin hajalla, että yhtenäiskulttuuri hajoaa jopa luterilaisen tulkinnan perustaa ajatellen. Nummela oli Nymanin kanssa samoilla linjoilla.

– Kansankirkon sisällä on niin toisistaan poikkeavia käsityksiä, etteivät ne edusta ainoastaan erilaisia tulkintoja kristinuskosta, vaan täysin vastakkaisia näkemyksiä koko elämästä ja uskosta.

– Nyt on käymässä siten, että kirkon ja maailman raja on hämärtymässä. Kirkko yritetään sopeuttaa tähän yhteiskuntaan, niin että kirkolle ja maailmalle tulee yhtenäiskulttuuri. Mitä ihmiset tekevät enää sellaisella kirkolla? kysyi Sanansaattaja-lehden päätoimittaja Hannu Kippo.

Eroaalto puhutti

Kotimaata edustanut Mari Teinilä löysi kaksi syytä viime viikkoina kiihtyneelle kirkosta eroamiselle.

– On liian helppoa erota kirkosta – vain netissä hiirtä klikkaamalla. On myös iso joukko ihmisiä, joille kirkon sanomalla ja jäsenyydellä ei ole merkitystä.

Vapaakirkon äänenkannattajan Suomen Viikkolehden päätoimittaja Hannu Lahtinen ihmetteli evankelis-luterilaisen kirkon jäsenten löyhää seurakuntayhteyttä.

– Mitä ihmiset miettivät sitoutumisestaan kirkkoon, jos eroavat niin helposti?, kyseli Lahtinen.

Helluntaiherätyksen Ristin Voitto -lehden päätoimittaja Leevi Launonen huomautti sekulaarimedian ottaneen erityisesti kansankirkon kohtuuttomasti hampaisiinsa samalla kun muut kirkkokunnat ovat saaneet olla toimittajien kritiikiltä rauhassa.

– On tärkeä nähdä millainen voima ja vaikutus on medialla myöskin uskonnollisella kentällä”, huomautti Launonen, joka halusi tietää, missä määrin eroamisaallossa on kyse ääripäiden ilmiöstä.

Hannu Nyman kertoi tavanneensa maailmalla kristittyjä, jotka kuuluvat kirkkoon henkensä kaupalla. Hän kummeksui sitä, että Suomessa erotaan samaan aikaan kevyesti hiirtä klikkaamalla.

– Onko Kirkkoon kuuluminen ja sieltä eroaminen Suomessa vain leikkipeliä?

Launosen mukaan suomalaisessa yhteiskunnassa eletään murroksen aikaa.

– Näkisin, että meidän kaikkien kristittyjen ja kirkkokuntien yhteinen haaste on säilyttää tässä maassa kristilliset perusarvot. Ja tässä me tarvitsemme myös mediaa.

Paneelikeskusteluun osallistuivat Hannu Kippo (Sanansaattaja), Leevi Launonen (Ristin Voitto), Mari Teinilä (Kotimaa), Hannu Lahtinen (Suomen Viikkolehti), Leif Nummela (Uusi Tie), Hannu Nyman (Sana-lehti). Paneelin juontajana toimi Kristityt Yhdessä ry:n yhteyspäällikkö Timo Tikka.

Päätoimittajien paneeli on kuultavissa Radio Dein Päivän vieras -tunnilla tiistaina 9.11. kello 9.05 alkaen sekä Viikon Tikka -ohjelmassa torstaina 11.11. kello 21.35 sekä uusintana perjantaina 12.11. klo 23.00.

 

Kuuntele, mitä päätoimittajat vastasivat kysymykseen: ”Käykö kristinusko Suomessa kuolinkamppailua?”

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)