”Konyn lasten” tarinat riipaisevat

 

Heidi Söderlund toimii Fidan ja Ugandan helluntaikirkon hankkeen koordinaattorina yhdessä miehensä Pertin kanssa. (Fida)

Ugandan entiset lapsisotilaat eivät ole herttaisia, kuten monien muiden kummikohteiden lapset. Helluntaiseurakuntien projektissa etsitään pysäyttäjiä painajaiselle.

Ugandassa sissiryhmittymä LRA johtajansa Joseph Konyn johdolla on 20 vuotta kestäneen konfliktin aikana kaapannut 65 000 ihmistä. Heistä noin puolet on lapsia. Lapsisotilaat toimivat muun muassa taistelijoina, kokkeina, lähetteinä, kantajina, vakoojina ja seksiorjina.

Sisseiltä pakoon päässeet lapset ja nuoret ovat kauhun vuosien jäljiltä niin rikki, etteivät selviä ilman apua. Heillä on vakavia ulkoisia ja sisäisiä vammoja, moni on saanut hiv-tartunnan, koulu on jäänyt kesken, ammattia ei ole, ja kotiinpaluun jälkeen heitä inhotaan ja pelätään.
– Kotiväki kohteli minua hyvin, mutta yhteisössä minua haukuttiin Konyn lapseksi. Se oli todella raskasta.
– Menin takaisin kouluun, mutta minua kiusattiin. He sanoivat minun olevan päästäni sekaisin, koska olin ollut kapinallisten kanssa. Jopa opettajat pilkkasivat minua, kertoo Josephine, yksi helluntaiseurakuntien kehitysyhteistyö- ja lähetysjärjestö Fida Internationalin hankkeen kautta apua saaneista entisistä lapsisotilaista.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Apua Suomesta

Fidan Pysäytä painajainen -kampanjan tavoitteena on nostaa esiin ugandalaisten lapsisotilaiden tilanne. Sosiaalisessa mediassa toteutettava kampanja haastaa työhön mukaan uusia kummeja.
– Halusimme lähestyä uutta kohderyhmää, miehiä. Ajattelimme, että entiset lapsisotilaat teemana puhuttelisi heitä, kertoo varainhankkija Mirkku Borgmästars Fidasta.
– Toinen syy tämän kohteen valitsemiseen oli se, että näille lapsille on vaikeaa saada tukijoita. Tämä on niin raju juttu, että ihmisten on helppo sulkea silmänsä.

– Entiset lapsisotilaat eivät ole herttaisia kuten muiden kummikohteiden lapset, vaan he ovat sotilaita, vaikkakin siihen pakotettuja. Asialla on kiire, koska he kasvavat koko ajan enemmän kiinni traumoihinsa, perustavat perheitä ja kantavat painajaisiaan mukanaan, Borgmästars jatkaa.

Fida aloitti työn entisten lapsisotilaiden parissa Ugandassa vuonna 2007. Ensimmäiset kummit kohteelle otettiin vuonna 2012. Kummiohjelmassa on tällä hetkellä mukana 272 entistä lapsisotilasta, joille tarjotaan psykososiaalista tukea. Lisäksi heille tehdään säännöllisesti terveystarkastus, ja taisteluissa vammautuneet saavat kirurgista tai muuta hoitoa. Heille ja heidän perheilleen annetaan kotieläimiä ja viljelyvälineitä uuden elämän alkua helpottamaan.

Kummiohjelma myös tukee entisten lapsisotilaiden koulunkäyntiä ja ammatillista koulutusta.
– Tavoitteenamme on kasvattaa nuorten itsetuntoa ja saattaa heidät takaisin yhteisöön sen arvostettuina jäseninä. Tässä opiskelu ja työpaikka ovat erityisen tehokkaita. Toimettomiksi jääneillä nuorilla on paljon masentuneisuutta, eivätkä he näe toivoa tulevaisuudessa. Aiommekin panostaa tulevaisuudessa yhä enemmän koulutukseen, Ugandan hankekoordinaattori Heidi Söderlund kaavailee.

Kampanjan facebook-sivu:
www.facebook.com/pysaytapainajainen