Kirkon lähetystyöntekijäkoulutus toiminut 150 vuotta

 

Ensimmäiset naiset osallistuivat lähetystyöntekijäkoulutukseen 1906-1907. Kuva: Suomen Lähetysseura.

Evankelis-luterilainen kirkko viettää tänä vuonna lähetystyöntekijäkoulutuksen 150-vuotisjuhlaa. Kirkon vanhin lähetysjärjestö Suomen Lähetysseura aloitti ulkomaantyöntekijöiden koulutuksen 17.11.1862.

Suomen Lähetysseura, perustettiin 19.1.1859. Koko 1800-luvun lähetystyöntekijäkoulutukseen otettiin pelkästään miehiä. Koska yleistä oppivelvollisuutta ei ollut, useimmilla lähetystyöhön hakeutuneilla oli heikko koulutustaso. Pääsyvaatimuksia olivatkin ”hyvä luku- ja kirjoitustaito sekä herännyt omatunto, hyvä tieto kristinopin kappaleissa, hyvän luonnon lahja ja hyvä terveys”.

Koulutus kesti kuusi vuotta, ja sen aikana opetettiin suomen kieltä, historiaa, maantiedettä sekä teologiaa. Opetusohjelmaan kuului myös saksaa, englantia ja kreikkaa. Ensimmäiset Lähetysseuran työntekijät lähtivät ulkomaantyöhön kesällä 1868. Määränpää oli Lounais-Afrikassa, nykyisen Namibian pohjoisosassa.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Naisia alettiin kouluttaa lähetystyöhön vuonna 1906.

Nykyään ulkomaantyöhön koulutettavat opiskelevat työnsä ohella. Koulutus kattaa valmennusosion, perehdytyksen, työnohjauksen sekä paluukoulutuksen.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kuuden lähetysjärjestön kautta oli viime vuoden lopussa ulkomaantyössä 354 työntekijää.

”Kirkon lähetysjärjestöjen ulkomaantyöntekijöiden määrä on kuitenkin laskenut. Yhteistyökumppanit kouluttavat työntekijöitään, ja monen suomalaisen tilalle on astunut paikallinen työntekijä”, Lähetysseura tiedottaa.

Juhlavuoden kunniaksi Helsingin Lähetyskirkossa järjestetään 16.11.2012 seminaari, jossa puhutaan nykyaikaisen lähetystyön mahdollisuuksista, naisten asemasta sekä uskonnosta ja vallasta.

 
Artikkelibanneri perussanoma