Tiesitkö, että Roomassa toimi 300-luvun lopulla erittäin korkeatasoinen naisten raamattupiiri, jossa tutustuttiin Raamattuun ”uskonpuhdistuksen hengessä”, alkutekstien pohjalta?
Teologian tutkija Anni Maria Laato selvittää parhaillaan edellä aikaansa olleiden naisten ja muiden ”kirkkoäitien” elämänvaiheita.
Esiin nousee monia historian ”unohtamia” kirkon naisvaikuttajia.
Varhaisen kirkon naisilla oli merkittävä rooli kristinuskon leviämisessä ja juurtumisessa Rooman valtakuntaan. Laato kertoo, että he toimivat monipuolisesti erilaisissa tilanteissa ja tehtävissä.
– Marttyyreina monet naiset toimivat Kristuksen todistajina. Kristityt äidit kasvattivat lapsiaan ja lastenlapsiaan ja opettivat näitä tuntemaan Raamattua.
– Oppineina keskustelijoina ja sielunhoitajina kirkkoäidit auttoivat toisia kristittyjä syventymään uskossa ja toteuttamaan sitä elämässään. Ennen kuin kirkkorakennuksia oli olemassa, seurakunta kokoontui usein yksityiskodeissa; monet niistä olivat naisten omistamia.
Edellä aikaansa
Kun kristinuskosta tuli sallittu uskonto Rooman imperiumin alueella vuonna 313, naistenkin mahdollisuudet toimia kasvoivat. Jotkut tekivät pyhiinvaelluksia, toiset perustivat ja johtivat luostareita tai sairaaloita, monet syventyivät opiskeluun.
Laato yllättää kertomalla, että eräs 1500-luvun uskonpuhdistuksen keskeisistä teeseistä, ”ad fontes” eli ”takaisin lähteille”, oli käytössä kristityillä naisilla jo 300-luvulla.
Roomassa 300-luvun lopulla toimineessa erittäin korkeatasoisessa naisten raamattupiirissä nimittäin haluttiin tutustua Raamatun alkutekstiin.
– Samaan aikaan kun suuri osa lännen papeista ja piispoista osasi vain latinaa ja jonkin verran kreikkaa, nämä naiset opiskelivat näiden kielten lisäksi hepreaa. He halusivat ymmärtää Vanhaa testamenttia alkukielellä. Heitä olivat esimerkiksi Marcella ja Paula.
Sairaiden ja köyhien hyväksi
Useat Rooman rikkaista ylimystönaisista ottivat kristinuskon hyvin tosissaan. He päättivät käyttää omaisuuttaan köyhien, sairaiden ja kirkon hyväksi.
– Esimerkiksi Melania vanhempi ja Paula perustivat Pyhälle maalle luostarit, joiden johtajina he toimivat ja opettivat uusia sukupolvia. Fabiola puolestaan perusti sairaalan Roomaan.
Lue kirkkoäideistä lisää uusimmasta Elämään-lehdestä.