Kirkko kasvaa Tansaniassa

 

Oscar Lema ja Jukka Jämsen. Kuva: Jaakko Antila

Piispa Oscar Lama toi tuulahduksen Tansaniasta Lapuan hiippakunnan synodaalikokoukseen.

Syyskuun viimeisellä viikolla noin 300 Lapuan hiippakunnan pappia kokoontui kaksi päivää kestävään synodaalikokoukseen. Yksi ulkomaisista vieraista oli apulaispiispa Oscar Lema Tansanian evankelis-luterilaisesta kirkosta. Vs. hiippakuntapastori Jaakko Antila kertoo, että Tansanian kirkko kiinnostaa, koska se kasvaa voimakkaasti.

Jukka Jämsén, Lapuan hiippakunnan lähetys- ja kansainvälisen työn pastori vahvistaa, että viimeistään vuoden kuluttua Tansanian luterilainen kirkko on maailman toiseksi suurin Mekane Yesus -kirkon jälkeen.

Suomen ACC (Kalajoen Krist.Op.)9.-15.9.

– Nyt jo Tansaniassa kirkon toimintaan osallistuvien määrä on huomattavasti suurempi kuin Ruotsin luterilaisessa kirkossa, joka siis toistaiseksi on toiseksi suurin luterilainen kirkko maailmassa, Jämsén sanoo.

Evankeliumia ”syviin vesiin” 

– Tansaniassa kirkon kasvua edistävät muun muassa julkiset evankelioimiskokoukset, vahva raamatunopetus ja monipuolinen jumalanpalveluselämä, jossa rukoillaan seurakuntalaisten puolesta. Lisäksi seurakuntalaisten tarpeista huolehditaan. Diakoniatyö tavoittaa tehokkaasti kaikkein köyhimmät, tiivistää synodaalipäivillä mukana ollut Kansanlähetyksen lähetysjohtaja Mika Tuovinen.

Jukka Jämsén on vieraillut Tansaniassa. Häntä on puhutellut toiminnan Kristus-keskeisyys.

– Kokoukset aloitetaan aina rukouksella ja raamatunopetuksella. Maallikot kantavat suurta vastuuta. Sekä miehet että naiset evankelioivat ja yleensä evankelistat myös rukoilevat ei-kristittyjen puolesta. Tansaniassa on vielä paljon taikauskoa, ja monet ihmiset kärsivät pahojen henkien vallassa. Olen todistanut paikan päällä, miten Jeesuksen nimessä ihmiset vapautuvat, pelastuvat ja täyttyvät rauhalla.

Jämsén on matkoillaan nähnyt, miten kaikki tehdään yhdessä. Kirkkorakennuskin voi nousta viikossa, kun kristityt ahertavat yhdessä. Jumalanpalveluksissa käy valtavasti väkeä, mutta myös solutoiminta on ytimessä.

– Viikoittain kokoontuvissa soluissa voi olla jopa 20 perhettä koolla, Jämsen sanoo.

Antilan mukaan Lema kehotti synodaalikouksen papistoa menemään ”syviin vesiin” eli sinne, missä evankeliumia ei ole vielä kuultu.

– Toki se herätti pohdintaa, mitä se voisi tarkoittaa meidän tilanteessamme, Antila toteaa.

 
artikkelibanneri Uusi Tie