Kiinan kristityt vievät evankeliumia Silkkitiellä

 

Rauno Jalavisto uskoo Takaisin Jerusalemiin -näyn toteutumiseen

Kiinalaisten kristittyjen Takaisin Jerusalemiin -näky ei kuollut vankiloiden selleihin eikä kommunistivaltion vainoihin. Vuosikymmeniä pinnan alla itänyt siemen tuottaa nyt hedelmää, Rauno Jalavisto kertoo. Hän toimii lähetysjärjestö Avainmedian Kiinan työn koordinaattorina.

”Takaisin Jerusalemiin” on Kiinan kotiseurakuntaliikkeen näky viedä evankeliumi Kiinasta, ”maan ääristä”, takaisin sen lähtöpisteeseen Jerusalemiin. Matka kulkee historiallista kauppareittiä eli Silkkitietä pitkin. Sen varrella sijaitsee yksi maailman haastavimmista lähetyskentistä, johon kuuluu muun muassa Keski-Aasian ja Lähi-idän muslimimaita. Länsimaissa alueesta käytetään nimitystä 10/40-ikkuna, jolla viitataan itäisen pallonpuoliskon 10 ja 40 leveyspiirin väliseen alueeseen. Alueella asuu noin kaksi kolmasosaa maailman väestöstä.

– Takaisin Jerusalemiin -näyn tarkoitus on jouduttaa Jeesuksen takaisin tuloa ja viedä lähetyskäsky päätökseen. Julistaa evankeliumi niille kansoille, jotka sitä eivät ole kuulleet, Rauno Jalavisto selitti Kasvava Kiina -seminaarissa 28. helmikuuta.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

 

Vankien todistukset puhuttelivat

Näky syntyi Kiinassa jo 1940-luvulla eikä vasta diktaattori Mao Zedongin kuoleman jälkeisen herätyksen aikana. Ensimmäisten lähtijöiden suunnitelmat tyrehtyivät kommunistiseen vallankumoukseen 1940-luvun lopulla. Moni heistä joutui vuosikymmeniksi vankilaan, ja vain harva selvisi elävänä vapauteen. Myös kaikki länsimaalaiset lähetyssaarnaajat karkotettiin Kiinasta.

– Helsingin Sanomissa oli 1970-luvulla iso otsikko, jossa luki, että Jumala on Kiinassa kuollut. Näin länsimaissa asia ymmärrettiin, ja tämän kuvan Kiina halusi antaa. Mutta tiedämme, ettei Jumala ollut kuollut, se vain näytti siltä. Siemen kasvoi ja alkoi myöhemmin kantaa hedelmää, Rauno Jalavisto korosti.

Noin 30 vuotta sitten vankilasta vapautuneet, henkiin jääneet kristityt kohtasivat hengellisesti janoisia kiinalaisia nuoria. Jalaviston mukaan monet nuoret olivat vaikutettuja kuullessaan vankilan tuskan kärsineiden todistuksia.

– Kuin palavan tulitikun olisi heittänyt kuivaan heinäkasaan, kun kaiken menettäneet ihmiset kertoivat, miksi he olivat olleet vankilassa.

 

Passit ja viisumit kiven alla

Rauno Jalavisto totesi seminaarissa, että Kiinan rajojen ulkopuolelle pääseminen ei ole ollut yksinkertaista. Tähän mennessä satoja kiinalaisia kristittyjä on jo lähtenyt lähetystyöhön, mutta tavoite on sadassatuhannessa. Passeja ja viisumeja on haastava saada, erityisesti entisille vangeille, jotka ovat Kiinan kommunistipuolueen silmissä rikollisia. Monet tulevat myös köyhältä maaseudulta, ja heidän tietonsa eri asioista ovat puutteellisia. Mutta heidän uskonsa on vahva.

– Jos katsotte Raamattua, onko Jumala koskaan toiminut mielettömällä tavalla? Monta kertaa. Jumala on elävä ja yliluonnollinen, eikä hän ole sidottu meidän rajallisuuteemme, Jalavisto herätteli.

Hänen mielestään Kiinan kristityillä on erilaisia valmiuksia evankeliointiin kuin länsimaiden kristityillä. He ovat tottuneet elämään puutteissa ja vainoissa ja yhteiskunnallisen paineen alla.

 

Kielitaitoa ja rukousta

Rauno Jalaviston mukaan länsimaalaiset kristityt voivat olla monella tavalla tukemassa näyn toteutumista ja kiinalaisten lähettämistä toisiin maihin. Kiinalaiset tarvitsevat muun muassa englannin kielen taitoa ja ymmärrystä eri kulttuureista.

– Pitää myös auttaa heitä saamaan ammatteja, joilla voi saada viisumin.

Lisäksi kiinalaiset kristityt kaipaavat, että heidän puolestaan rukoiltaisiin. Jalavisto kehottikin seminaarissa siunaamaan nuoria kiinalaisia, jotka lähtevät lähetystyöhön. Samalla hän kannusti ottamaan kiinalaisia yhteistyöhön Silkkitien maissa.

– Opetellaan yhdessä kirkastamaan Kristusta siellä, Jalavisto toivoi.