Kesäjuhlilla kerätään nimiä kansalaisaloitteeseen

 

Gynekologi Sari Tanus on kiertänyt ahkerasti hengellisiä kesäjuhlia. KUVA: HANNU KORPELA

Hengellisillä kesäjuhlilla on kierrellyt tänä kesänä sinivalkoisissa t-paidoissa useita ”valkotakkisia”. He keräävät nimiä gynekologi Sari Tanuksen ja lääkäri Jemina Aholan käynnistämään kansalaisaloitteeseen, jolla pyritään takaamaan terveydenhuollon henkilökunnalle oikeus kieltäytyä osallistumasta aborttiin. Esimerkiksi Kansanlähetyspäivillä kampanjoijilla oli oma teltta Hipposhallin ulkopuolella.

Lähes kaikissa EU-maissa terveydenhuollon henkilökunnalla on vakaumuksen perusteella oikeus kieltäytyä osallistumasta raskaudenkeskeytyksiin. Bulgariassa, Tšekissä, Ruotsissa ja Suomessa tätä oikeutta ei ole.

– Tiedossamme on, että määräaikaisia työsuhteita ei jatketa, jos kätilön kielteinen kanta aborttiin selviää. Eikä gynekologiksi pääse erikoistumaan, jos on tällainen vakaumus. Nämä asiat eivät saisi olla kiinni työnantajan asenteista, vaan yhtäläiset opiskelu- ja työmahdollisuudet olisi taattava laissa, lääkäri Jemina Ahola ja gynekologian erikoislääkäri Sari Tanus linjaavat.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Aloitteen takana ei ole mitään tiettyä poliittista puoluetta, järjestöä tai kirkkokuntaa. 11.7.2014 kannatusilmoituksia oli saatu kerättyä yli 13 559 eli yli neljäsosan minimitavoitteesta. Sari Tanus muistuttaa, että Euroopan neuvosto on jo vuosia sitten kehottanut jäsenmaitaan ajantasaistamaan lainsäädäntöään tältä osin.

– Emme ole pyytämässä oikeutta jättää osa potilaistamme hoitamatta – päinvastoin – olemme pyytämässä oikeutta hoitaa potilaita jo Hippokrateen ajoista lähtien tunnustetulla periaatteella: kunnioittaen potilaiden- myös syntymättömien – elämää ja terveyttä.

”Eettinen ristiriita on psyykkisesti raskas”

Lääkäri Jemina Aholan mukaan esimerkiksi nettikeskusteluissa yleisin argumentti on, että mistään työtehtävästä ei voi kieltäytyä. Jos abortin suorittamiseen ei voi osallistua, pitää valita toinen ala. Ahola korostaa, että raskaana olevan naisen hoitaminen on aina terveydenhuollon ammattilaisen vakaumuksen ja etiikan mukaista. Kaikkia potilaita hoidetaan heidän valinnoistaan riippumatta.

– Katsoessaan raskaana olevaa naista lääkäri voi kuitenkin nähdä kaksi potilasta, joita molempia hän haluaa hoitaa. Tämän vuoksi eettinen ristiriita raskaudenkeskeytysten ja elämän suojelun välillä on terveydenhuollon työntekijöille psyykkisesti raskas. Erityisen raskas se on kuitenkin niille työntekijöille, jotka henkilökohtaisen vakaumuksensa perusteella ymmärtävät toiminnallaan päättävänsä ihmiselämän, Ahola sanoo. Tällöin ammattilainen ei näe toisen potilaansa elämän päättämistä hyvänä hoitona.

– Toiselle alalle hakeutumiseen liittyen voi todeta, ettei missään muissa aloissa pääse samalla tavoin hoitamaan raskaana olevia naisia tai synnytyksiä kuin kätilön tai gynekologin tehtävissä. Nämä alat ovat hyvin laajoja ja raskaudenkeskeytykset muodostavat vain pienen osan toiminnasta.

Lue myös:
Kansalaisaloite: Terveydenhuollon henkilökunnalle oikeus kieltäytyä abortista

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie