Kehitysyhteistyön väärinkäytösepäilyistä on nyt entistä helpompi ilmoittaa

 

Suomen ulkoasiainministeriö otti 3. kesäkuuta käyttöön sähköisen palvelun, jonka avulla kuka tahansa voi ilmoittaa kehitysyhteistyöhön liittyvistä väärinkäytösepäilyistä. Kehitysministeri Pekka Haavisto uskoo, että uudella järjestelmällä, kuten muullakin avoimuudella, on ennaltaehkäisevä vaikutus.

Jos epäilee väärinkäytöstä kehitysyhteistyössä, nyt siitä on mahdollista tehdä ilmoitus internet-palvelussa, osoitteessa www.vaarinkaytosilmoitus.fi. Palvelu toimii suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

”Kansalaisten on voitava luottaa siihen, että kehitysyhteistyövarat menevät oikeaan tarkoitukseen. Siksi kynnys ilmoittamiseen on tehty mahdollisimman matalaksi”, kehitysministeri Pekka Haavisto sanoo ulkoasiainministeriön tiedotteessa.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Haavisto uskoo, että uudella järjestelmällä kuten muullakin avoimuudella on ennaltaehkäisevä vaikutus.

”Myös yhteistyöneuvotteluissa korostamme, että meillä on nollatoleranssi väärinkäytösten suhteen ja helpot järjestelmät, joiden kautta väärinkäytösepäilyistä voi kertoa. Mitä avoimempaa työ on, sitä vähemmän on houkutuksia myös minkäänlaiseen vilunkiin”, Haavisto korostaa.

Suhteutettuna kehitysyhteistyön kokonaisuuteen todettujen väärinkäytösten osuus on ollut pieni: arviolta 1-2 promillea kaikista kehitysyhteistyöhön käytetyistä varoista viime vuosina.

Muilla Pohjoismailla on käytössään vastaava ilmoitus. Ruotsin whistleblower-järjestelmän kautta tuli 31 ilmoitusta vuonna 2012 ja Norjan vastaavan palvelun kautta 35. Tanskan Hotline on vastaanottanut 90 ilmoitusta vuodesta 2005 lähtien.