Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Kansanlähetys jatkaa hiv-avustusprojektia Etiopiassa

 

Yksi kylänvanhimmista Kansanlähetyksen hiv-projektin sairaanhoitajan luona hiv-testissä. KUVA: JOANNA AMEMORI

Suomen ulkoasiainministeriö myönsi marraskuun lopussa Kansanlähetykselle kolmen vuoden jatkorahoituksen hiv- ja aids-projektiin, joka alkoi Etiopiassa Agaron ja Jimman alueella vuonna 2010. Projektin tarkoitus on ehkäistä hivin ja aidsin leviämistä ja tukea tartunnan saaneita. Kansanlähetys saa ulkoministeriön tukea vuosina 2013–2015 yhteensä 390 000 euroa. Lisäksi Kansanlähetys maksaa hankkeen kuluista 15 prosenttia.

Afrikassa hiv-ongelma on valtava, eikä tartunnan saaneiden tarkkaa lukumäärää ole pystytty mittaamaan.

 – Ihmisten saaminen testeihin ja asian tutkiminen on vaikeaa. Sen suuruutta voidaan vain haarukoida sillä, kuinka paljon ihmisiä sairastuu ja kuolee aidsiin, kertoo aluekoordinaattori Tapani Kaitainen.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Kansanlähetyksen lähetystyöntekijät Tania ja Mika Lehtinen ovat työskennelleet hiv/aids-projektissa vuodesta 2010 lähtien.  Mika Lehtinen kertoo, että projektissa on kolme perusosaa.

– Ensinnäkin autamme ja tuemme niitä ihmisiä, jolla hiv-virus jo on. Autamme myös lapsia, jotka ovat menettäneet yhden tai molemmat vanhempansa aidsin vuoksi. Kolmantena toimintamuotona on testausohjelma. Sen tavoitteena on taloudellisen ja terveydellisen avun lisäksi auttaa sairastuneita saamaan toimeentulo viruksesta huolimatta. Vuosittain avun piirissä on kolmesataa ihmistä. Testejä tehdään kuitenkin paljon suuremmalle joukolle.

Ansiotyöllä leivän syrjään

Hiv- ja aids-projektissa tehdään työtä kaikkein heikoimmassa asemassa elävien etiopialaisten parissa. Viruksen kantajilla on usein myös muita terveydellisiä ongelmia, jotka hankaloittavat heidän elämäänsä.

– Projektin ansiosta sairastuneiden terveydentila on kohentunut, koska he ovat saaneet tukea, jonka avulla ovat voineet ostaa lääkkeitä ja päästä lääkäriin. Se on antanut heille voimia alkaa miettiä, minkälaista ammattia he voisivat ajatella itselleen, Mika Lehtinen kertoo.

Vuosina 2010-2011 hiv- ja aids-projektissa on toiminut Lehtisten lisäksi kymmenen vakinaista etiopialaista työntekijää. Kahden vuoden aikana on tehty hiv-testi 4 200 hengelle. Ohjelmassa on autettu kahtasataa aids-orpoa ja kahtasataa hiv-positiivista. Lisäksi on autettu sataakolmeakymmentä uutta riskiryhmään kuuluvaa nuorta työtoimintojen kautta.  Viime vuonna projektissa keskityttiin erityisesti kehittämään työtoimintoja, jotta työpisteet toisivat riittävästi tuloja elämiseen. Siten esimerkiksi nuoret tytöt eivät niin helposti ajaudu seksityöläisiksi.