Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Jumalan avulla vietnamilaismies pystyi antamaan anteeksi

 

Monissa Kaakkois-Aasian maissa kuten Vietnamissa on vähemmistökansoja, jotka palvovat henkiä. Perinteisten uskomusten hylkääminen voi merkitä heimon jäsenelle vaaraa ja hylätyksi tulemista. Näin kävi Thao Apaolle*.

Kipu

Kivuista pahin on sellainen, jonka aiheuttaja on läheinen ihminen, eivätkä reaktiomme kivuliaisiin tilanteisiin aina tuo kunniaa Jumalalle. Thao Apao on toisenlainen: Herran työ hänen elämässään näkyy jokaisena päivänä.

Hmong-heimoon syntynyt Thao Apao palvoi perheensä tavoin henkiä ja pyysi niiltä onnea, turvaa, terveyttä jne. Kristinuskosta hän ei tiennyt paljonkaan. Mutta kun Thao Apao päätti ottaa Jeesuksen vastaan omana pelastajanaan, hänen ja hänen perheensä elämä muuttui. Huhtikuussa 2016 – kotikylänsä ensimmäisen kristityn Vang Atun* avulla – Thao Apao antoi elämänsä Jeesukselle ja päätti seurata tätä, maksoi mitä maksoi. Aikaisin seuraavana aamuna Thao Apao lähti aikuisen poikansa kanssa rukouskokoukseen Vang Atun talolle. Matkalla he pysähtyivät Thao Apaon veljen luo kutsuakseen hänetkin mukaan, mutta veli kieltäytyi. Hän raivostui saadessaan tietää, että Thao Apao sekä hänen poikansa ja miniänsä olivat kääntäneet selkänsä heimon animistisille uskomuksille ja kääntyneet kristityiksi. Veli raportoi kääntymyksestä paikallisille viranomaisille.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Thao Apaon palatessa kotiin vihaiset kyläläiset ja paikalliset virkamiehet odottivat häntä valmiina hyökkäämään häntä vastaan. ”Veljeni johdatti joukot kimppuuni. Minut sidottiin köydellä, ja saman köyden vapaaksi jääneellä päällä minua iskettiin kuusi kertaa. Sen jälkeen minut vietiin kylän kulttuuritalolle ja yritettiin pakottaa allekirjoittamaan jokin paperi.”

Mutta Thao Apao sai kokea, että Herra ei ollut hylännyt häntä. ”Minua raahattiin keskelle hallia käteni edelleen sidottuina. Takanani oleva nainen, jota en tunnistanut, kuiskasi minulle: ’Luota Herraan, älä luovuta'”, muistelee Thao Apao. ”Siitä sain rohkeuden olla allekirjoittamatta paperia, jolla olisin kieltänyt uskoni Jeesukseen.” Kylän sihteeri kuitenkin uhkaili kovaan ääneen, että jos hän ei allekirjoittaisi, asia raportoitaisiin hallituksen virkamiehille ja hänet karkotettaisiin perheineen kylästä.

”Uskon evankeliumiin ja tiedän, että en tee mitään väärää. En ikinä luovu uskostani Jeesukseen. En ikinä luovu uskostani, koska Jumala on pelastukseni ja hän on jo lunastanut minut”, Thao Apao sanoo vastustajilleen.

Thao Apao ja hänen perheensä jäivät kylään, mutta etsivät uutta asuinpaikkaa. Joka päivä sukulaiset ja naapurit pilkkasivat heitä, koska he eivät suostuneet kieltämään Jeesusta. Hänen veljensä viha ei laantunut. Itku silmässä Thao Apao kertoo: ”Veljeni raiskasi miniäni, koska uskomme Jeesukseen. Hän halusi, että suuttuisin hänelle ja kieltäisin Jeesuksen.”

Vain Jeesuksen veren kautta, itse kokemansa syntien anteeksiantamuksen ja armon kautta Thao Apao vapautui sydämensä vihasta. ”Emme taistelleet vastaan. Annoimme veljelleni anteeksi, ja päätimme muuttaa pois kylästä.” Veljensä teoista ja kivusta huolimatta Thao Apao ei halua elää toisin.

Lupaus

”Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä.” Joh. 3:16 on Thao Apaon rakkain Raamatun jae. Se on Jumalan lupaus, että hän ei salli lastensa tuhoutua.

Viikkoja tapahtuneen jälkeen sekä Thao Apao että Vang Atu muuttivat perheineen Keski-Vietnamin alueelle, koska olivat kuulleet, että siellä oleva seurakunta voisi tukea heitä. Pastori Trang*, jonka seurakunta oli saanut Open Doorsilta lastenraamattuja vuonna 2015, kuuli Thao Apaosta ja hänen perheestään ja saattoi heidät yhteyteen Open Doorsin kanssa. Heinäkuussa 2018 Open Doors pystyi järjestämään Thao Apaolle ja Vang Atulle talot pastori Trangin kylästä.

Rukoilkaa Thao Apaon ja hänen poikansa puolesta, että heidän anteeksiantava mielensä voisi edelleen puhutella monia. Rukoilkaa Thao Apaon veljen puolesta, että Jumalan aika tulisi hänellekin, jotta hän saisi kokea Herran kirkkauden. Rukoilkaa pastori Trangin kylän seurakuntalaisten puolesta, että Herra siunaisi heitä eri tavoin.

*Nimet muutettu ja tapahtumapaikat jätetty kertomatta turvallisuussyistä.

Lähde.

Tutustu lisää Vietnamin tilanteeseen.

 
Lahjoita A