Jumalalla on painoarvoa Yhdysvaltojen politiikassa

 

Jumalan ja Jerusalemin jättäminen pois Yhdysvaltojen demokraattien puolueohjelmasta herätti vahvaa kritiikkiä sekä puolueen sisällä että ulkopuolella. Lopulta puolueohjelmaan palautettiin edellisessä ohjelmassa ollut maininta Jerusalemista Israelin pääkaupunkina ja käsite ”Jumalan antama” jaksoon työllistämisestä.

 

Maanantaina julkaistusta demokraattien puolueohjelmasta putosi pois vuoden 2008 ohjelmassa ollut lausunto: ”Jerusalem on ja tulee olemaan Israelin pääkaupunki.” CBS Newsin mukaan presidentti Barack Obama henkilökohtaisesti vaikutti puolueohjelman muutokseen.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Samoin sana ”Jumala” putosi työllistämistä käsittelevästä kohdasta, jossa aiemmin puhuttiin tavoitteesta antaa ihmisille tilaisuus käyttää ”Jumalan antamia” mahdollisuuksiaan työelämässä. Kyseessä oli ainoa maininta Jumalasta demokraattien puolueohjelmassa. Republikaanien viime viikolla hyväksytyssä puolueohjelmassa Jumala mainitaan 12 kertaa.

Muutokset antoivat Obaman vastaehdokkaalle presidentinvaaleissa, republikaanien Mitt Romneylle tilaisuuden kritisoida demokraattista puoluetta. Romney sanoi tiistaina, että on ”valitettavaa, että koko demokraattinen puolue on omaksunut presidentti Obaman häpeällisen kieltäytymisen tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi”. Israel on Yhdysvaltojen läheinen liittolainen Lähi-idässä.

Jumala-sanan poistamisen Romney sanoi Fox Newsin televisiohaastattelussa viittaavan siihen, että demokraattinen puolue on ”kasvavasti irrottautumassa amerikkalaisen kansan valtavirrasta” ja tekemässä käännöstä ”ääriliikkeeksi, jota amerikkalaiset eivät tunnusta”.

Muutokset herättivät valituksia myös demokraattien omista riveistä. Keskiviikkona demokraattien puoluekokouksessa päätettiin äänestää uudelleen mainintojen Jumalasta ja Jerusalemista palauttamisesta puolueohjelmaan. Kokouksen puheenjohtaja Antonio Villaraigosa joutui uusimaan äänestyksen kahteen kertaan kyllä- ja ei-äänten pysyessä tasaisina. Amerikkalaistiedotusvälineet kertovat vastalauseiden kuuluneen salista Villaraigosan ilmoittaessa muutosten menneen läpi.

 

Lue myös: Presidentinvaalit jakavat Yhdysvaltain evankelikaaleja