Kirkko: Piispainkokous esittää kirkollista vihkimistä kaikille pareille – yksi piispainkokouksen jäsen jätti päätöksestä eriävän mielipiteen

Jokaiselle tarpeen mukaan: Jukka Norvannon elämäntyö Raamatun äärellä inspiroi

 

Raamatussa on totuudenmukainen kuvaus Jumalasta ja ihmisestä. Kaikki muut ajatukset
Jumalasta ovat mielikuvitusta, summaa elämäntyöjuhlaansa viettävä Jukka Norvanto. Kuva: Saija Tiilikainen.

– Raamattu on ainoa teos, joka kykenee vastaamaan elämän tärkeimpiin kysymyksiin kaikkien kulttuurien ihmisille, Jukka Norvanto kehuu. Elämäntyönsä Raamatun äärellä tehnyt opettaja ja kirjailija löytää Sanasta vieläkin uutta.

Posiolainen abiturientti Jukka Norvanto halusi saada äidinkielestä laudaturin. Vuonna 1976 Raamattu oli koillismaalaisessa elämänmenossa sivistyksen ja hyvän elämän kivijalka. Abi ajatteli, että tätä kirjaa lukemalla ainekirjoitukseen saisi vakuuttavuutta.

– Toisen aineen kirjoitin kymmenestä neitsyestä ja toisen lähetystyöstä. Laudatur tuli, Kylväjän lähetysteologi Jukka Norvanto muistelee eläkkeelle siirtymisen kynnyksellä.

Karas-Sana Neliöb. 18.-24.3.

Posiolla kaikista ihmisistä tiedettiin, oliko tämä uskovainen vai ei. Uskontotunnilla poika oppi, että toiset on ennalta määrätty taivaaseen ja toiset kadotukseen.

– Ajattelin, että minut on määrätty kadotukseen enkä voisi sille mitään.

Myöhemmin Norvanto ymmärsi, ettei reformoitujen kirkkojen oppi-isä Jean Calvin ollutkaan oikeassa. Jumala kutsui kaikkia. Jokaisella oli mahdollisuus ottaa vastaan Jumalan armo Kristuksessa ja olla uskova.

Kalamiehiä etelästä

Armeija-aikanaan Jukka Norvanto sai serkultaan kutsun tulla Posion seurakuntatalolle nuortentilaisuuteen. Pastori Jorma Kalajoki oli tuonut Lappiin nuoria keskustelemaan uskonasioista. Keskustelun lopuksi varusmies totesi olevansa uskossa.

Asepalveluksen jälkeen Norvanto muutti Savonlinnaan opiskelemaan kielenkääntäjäksi. Ensimmäiseksi hän etsi puhelinkopin, soitti seurakuntaan ja kysyi, mitkä tilaisuudet olivat sellaisia, että niissä oppii tuntemaan Raamattua.

– Kävin pyhisin kahdessa jumalanpalveluksessa ja lisäksi viikolla kolmessa raamattupiirissä ja nuortenillassa. Koulumatkoilla opettelin Raamattua ulkoa.

Erään tilaisuuden jälkeen Norvanto luki ensimmäistä Johanneksen kirjettä. Viidennessä luvussa oli lause: ”Tämän minä olen kirjoittanut teille, jotka uskotte Jumalan Pojan nimeen tietääksenne, että teillä on iankaikkinen elämä.”

– Sana ”tietääksenne” alkoi hohtaa sivulla. Silloin koin pelastusvarmuuden.

Alkukielillä syvemmälle

Savonlinnassa kristittyjen opiskelijoiden joukosta löytyi puoliso Liisa. Yhdessä muutettiin töihin Ruotsiin. Kieliasiantuntijan tehtävien rinnalla hän toimi seurakunta-avustajana ja piti piispan luvalla joka toinen viikko jumalanpalveluksen ilman ehtoollista. Raamatun selittäminen sujui hyvin, ja neljän Ruotsin vuoden jälkeen perhe palasi Suomeen, jotta Norvanto voisi opiskella papiksi.

Kreikan ja heprean opinnot toivat Raamatun tutkimiseen uusia tasoja. Säännöllinen raamatunopettaminen alkoi Suomen Raamattuopiston omistaman Vuokatin leiri- ja kurssikeskuksen johtajana. Työ oli antoisaa, mutta sitä oli koko ajan liikaa. Hallintovastuun lisäksi hän kiersi maata puhujamatkoilla.

Vuonna 1996 Jukka Norvanto siirtyi Medialähetys Sanansaattajien palvelukseen.

– Tehtäväni oli valmistaa joka päiväksi noin 20 minuutin opetus radioon.

Ohjelmat olivat alusta asti suosittuja ja niistä tuli valtavasti palautetta. Norvanto kävi kirjeenvaihtoa kuuntelijoiden kanssa. Se oli aikaa, jolloin kirjoitettiin paperille ja liimattiin postimerkkejä.

Norvanto ihastelee Raamatun kykyä puhutella yhtä lailla Itä-Siperiassa, Japanissa kuin Kreikan pakolaisseurakunnissa. Kuva: Saija Tiilikainen.

Jäätelö jäi toiseksi

Sansan vuosinaan radiopastori teki 1434 opetusohjelmaa, joissa käytiin läpi koko Raamattu. Mikä urakasta on jäänyt päällimmäiseksi mieleen?

– Raamatun yhtenäisyys. Ennen minulla oli mielikirja, mutta se hävisi. Raamatun kirjoja ei voi vertailla, koska ne on tarkoitettu erilaisiin tilanteisiin.

Havainnollistaakseen asiaa Norvanto kysyy, onko mansikkajäätelö parempaa kuin soratie.

– Vastaus riippuu tietenkin tilanteesta. Jos olet rämpinyt kymmenen tuntia upottavalla suolla, valitset soratien.

Raamattu on myös osoittautunut tyhjentymättömäksi. Hiljattain hän huomasi uuden yhteyden Jobin ja Ilmestyskirjan välillä. Molemmissa kerrotaan Saatanan hyökkäyksestä Jumalan ihmistä kohtaan ja kumpikin päättyy kuvaan pelastuksesta.

Norvannon mielestä jokaisen kristityn olisi hyvä tuntea Raamattua yksittäisten kirjojen ja kohtien lisäksi myös kokonaisuutena.

– Raamatussa on totuudenmukainen kuvaus Jumalasta ja ihmisestä. Kaikki muut ajatukset Jumalasta ovat mielikuvitusta.

Lähetysteologi muistuttaa, että paholainen ei voi vastustaa Jumalan sanaa ja siksi hän koettaa saada sen meiltä pois.

– Kutsumuskiusauksissaan Jeesus käytti Jumalan sanaa ja saatana joutui aina väistymään.

Muistiinpanoja Mongoliassa

Vuonna 2014 Jukka Norvanto siirtyi Sansasta töihin Kylväjään lähetysteologiksi. Radiostudiossa vietettyjen vuosien jälkeen oli antoisaa matkustaa eri puolille maailmaa ja kohdata kuulijoita kasvotusten.

– Mongoliassa olen opettanut Raamattua ensimmäisen sukupolven kristityille. Se on ihan erilaista kuin sama työ Suomessa, jossa olemme olleet kristittyjä tuhat vuotta.

Norvanto katseli liikuttuneena, kuinka mongolialainen nuori mies kirjoitti ylös joka ikisen sanan, jonka hän sanoi. Kotipaikkakunnallaan tämä välitti viestin omalle kotiseurakunnalleen.

Norvanto on ihastellut Raamatun kykyä puhutella yhtä lailla Itä-Siperiassa, Japanissa kuin Kreikan pakolaisseurakunnissa.

– Ihmisillä on kaikkialla samat tarpeet ja kysymykset.

Senkin hän on nähnyt, että Raamattu puhuttelee niin kouluttamattomia kuin älymystöäkin. Kirja on yhtä aikaa yksinkertainen ja kiehtovan monikerroksinen. Ytimen voi kuitenkin tiivistää muutamaan lauseeseen.

– Jumalaa ei tarvitse etsiä kaukaa. Jeesuksessa hän on tullut ihmiseksi. Hän on lähellä.

Raamattu kannesta kanteen -ohjelmat ovat kuunneltavissa ilmaiseksi verkossa. Sama sisältö on tarjolla myös kirjoina. Jukka Norvanto on kirjoittanut runsaat 80 teosta, joista viimeisin on nimeltään Post Illa. Siinä on saarna joka pyhälle ja historiallinen katsaus kirkkovuoden syntyyn.

Artikkeli on julkaistu Kylväjä-lehdessä 4/2021.

Tervetuloa eläkkeelle jääneen Jukka Norvannon elämäntyöjuhlaan Raamattuopistolle su 23.1.2022. Klo 11 jumalanpalvelus, jossa Jukka saarnaa. Jumalanpalvelus on nähtävissä myös Raamattuopiston verkkosivuilla. Lounaan jälkeen vietettävä juhla näytetään Kylväjän verkkosivuilla. Lisätietoja täältä.

 

 

 
Kylvaja artikkelibanneri