Israelin Korkeimman oikeuden päätös: Myös ääriortodoksien suoritettava asepalvelus

 

On arvioitu, että korkeimman oikeuden päätös asevelvollisuuden suorittamisesta koskee noin 67 000 ääriortodoksimiestä. Kuva: Pixabay

Korkein oikeus on päättänyt yksimielisesti lopettaa poikkeusluvan, joka on mahdollistanut ortodoksijuutalaisten vapautuksen armeijasta. Aiheesta on kiistelty Israelissa jo pitkään.

Israelissa on sodan ja sisäisen epävakauden keskellä keskusteltu vilkkaasti, pitäisikö ortodoksijuutalaisten nuorten miesten suorittaa asepalvelus vai ei. Syynä tähän on Korkeimman oikeuden tuore päätös lakkauttaa poikkeuslupa, jonka turvin ääriortodoksien ei ole tarvinnut käydä armeijaa. Ortodoksijuutalaiset ovat kritisoineet päätöstä. Asiasta uutisoi Evangelical Focus.

Israelin ensimmäinen pääministeri David Ben-Gurion antoi aikoinaan Israelin valtion perustamisen yhteydessä vuonna 1948 ääriortodokseille erityisvapauden asepalveluksesta, jotta he voisivat keskittyä Tooran tutkimiseen ja rukoilemiseen. Vuosikymmenten kuluessa ääriortodoksien yhteisö on kasvanut suureksi, ollen noin 15 prosenttia maan väestöstä ja paine ulottaa asepalvelus koskemaan myös heitä, on ollut suuri jo pitkään.

IK-opisto neliöb. 16.-29.9.

Päätöksessään Korkein oikeus totesi, ettei ole olemassa oikeudellista perustetta, jonka nojalla ääriortodoksijuutalaiset voitaisiin vapauttaa pakollisesta asevelvollisuudesta. Tuomioistuin linjasi myös, että jos he eivät palvele asevoimissa, heidät olisi jätettävä myös julkisten koulutus- ja sosiaalietuuksien ulkopuolelle.

Korkein oikeus korostaa päätöksessään periaatetta, jonka mukaan kaikki kansalaiset ovat yhdenvertaisia lain edessä ja kaikkien vastuulla on edistää maan turvallisuutta.

Tuomioistuimen päätös koskee arviolta 67 000 ääriortodoksimiestä, vielä tosin ei ole selvää, miten päätös käytännössä vaikuttaa armeijan värväysprosessiin ja millä aikataululla nuoria utraortodoksimiehiä kutsutaan asepalvelukseen.