Iranin toinen vallankumous etenee

 

Kolmen viime vuoden aikana Euroopassa ja Turkissa on kastettu tuhansia iranilaisia. (Eero Ketola)

Iranilaisten kiinnostus kristillisyyttä kohtaan ei osoita hiipumisen merkkejä.

Sadattuhannet iranilaiset juhlivat 11. helmikuuta vallankumouksen vuosipäivää. Maan armeija julistautui 40 vuotta sitten puolueettomaksi, mikä johti Yhdysvaltojen tukeman kuninkaan, šaahin, hallinnon kukistumiseen. Valtaan nousi Ranskassa maanpaossa ollut shiialaisoppinut, ajatollah Ruhollah Khomeini.

”Vallankumous syö lapsensa” on tuttu lausahdus. Tämä toteutui Khomeinin johtamassa vallankumouksessa. Ensimmäiseksi hän tuhosi shaahia vastaan nousseen opposition, joka oli auttanut hänet valtaan.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

Sittemmin Iranissa on alkanut hengellinen herätys, jota on sanottu maan toiseksi vallankumoukseksi. Tämä vallankumous ei syö lapsiaan vaan tuottaa uusia lapsia – runsaasti.

Uusia kasvoja viikoittain

Eurooppaan saapuneiden iranilaisten turvapaikanhakijoiden keskuudessa on jo vuosia koettu erittäin voimakas kiinnostusta kristillistä evankeliumia kohtaan. Esimerkiksi Saksassa ja Englannissa lähes kaikissa suurimmissa kaupungeissa toimii yksi tai useampia evankelisia iranilaisseurakuntia. Suurimmissa seurakunnissa on lähes tuhat jäsentä.

Saksan Bremenissä iranilaisryhmää johtavan Farshadin mukaan kiinnostus evankeliumia kohtaan alkoi iranilaispakolaisten ja -siirtotyöläisten keskuudessa pian vallankumouksen jälkeen. Farshad toimii pastorina Covenant Church of Bremen -helluntaiseurakunnan yhteydessä toimivassa persiankielisessä seurakunnassa.

– Saksaan saapuu edelleen runsaasti iranilaisia. Teemme etsivää työtä ja haluamme löytää uudet maahanmuuttajat, työstään silmin nähden innostunut Farshad kertoo.

Bremenin, kuten muidenkin saksalaiskaupunkien, iranilaiskristityt ovat hyvin kiinnostuneita oppimaan ja kasvamaan uskossa. He myös tuovat uusia maanmiehiään tilaisuuksiin.

– Kokoonnumme useita kertoja viikossa. Tilaisuuksiin saapuu 100–130 ihmistä. Osa heistä on jo kristittyjä, osa ottaa vasta ensimmäisiä askeleita uskossa. Ystävyys ja auttamishalu luovat kiinnostuneen ja lämpimän ilmapiirin. Kirkossa viihdytään poikkeuksetta hyvin.

Rohkeutta tarvitaan

Saksassa erityisen menestyksellistä työtä maahanmuuttajien parissa tekee pieni luterilainen kirkkokunta, noin 33 000 jäsenen Saksan itsenäinen evankelis-luterilainen kirkko (SELK). Vuosina 2016–2017 yhteisön seurakunnissa kastettiin yli tuhat iranilaista ja afgaania. Useita satoja odottaa kasteelle pääsyä.

Laajalevikkisten päivälehtien toimittajat ovat kirjoittaneet SELKin työstä ja ihmetelleet valoisia, välittömiä ja rohkeita iranilaiskristittyjä.

Rohkeutta he tarvitsevatkin. Islamista kristityksi kääntyneet iranilaiset ovat kohdanneet lisääntyvää vainoa. Muslimitaustaiset maahanmuuttajat ovat suuttuneita maanmiestensä päätöksestä kääntyä kristityksi.

Länsimaiden lisäksi iranilaiskristittyjä on runsaasti Turkissa asuvien pakolaisten keskuudessa.

Kaikista eniten heitä on kuitenkin Iranin rajojen sisällä. Maan vanhoihin kirkkokuntiin kuuluu 250 000–300 000 jäsentä. He saavat suhteellisen vapaasti harjoittaa uskontoaan. Todennäköisesti vielä paljon enemmän kristittyjä kuuluu maan herätyskristillisiin seurakuntiin, mutta vainon vuoksi tarkkoja lukuja ei ole.

Iranissa muslimin kääntyminen kristityksi on rikos, josta voidaan tuomita kymmeniksi vuosiksi vankeuteen tai langettaa jopa kuolematuomio. Joulukuussa kansainvälistä huomiota herätti yli sadan kristityn pidätys.

Maan kristittyjen kokonaismäärää koskevat arviot vaihtelevat noin puolesta miljoonasta jopa noin 3 miljoonaan. Erään arvion mukaan jopa 16 miljoonaa iranilaista seuraa ainakin ajoittain kristillisiä satelliittilähetyksiä älypuhelimiltaan.

Iranissa on noin 82 miljoonaa asukasta.

Suomessa pistäytynyt pastori Farshad kuvailee, kuinka kotimaassaan uskoon tulleet iranilaiset haluavat oppia lisää ja lisää. Heidän uskonsa on aitoa, luonnollista ja elävää. Erityisen avoimia evankeliumille näyttävät olevan 18–30-vuotiaat.

Haastattelutilanteessa läsnä olevan toisen iranilaiskristityn puhelin soi. Puhelun jälkeen kuulemme terveiset.

– Ystäväni soitti Iranista. Hän on Teheranissa sijaitsevan kotiseurakunnan pastori. Hän kertoi, että ihmisiä tulee uskoon jatkuvasti. Ihmeet ja tunnusmerkit seuraavat herätystä.