Intialainen pastori Komulaiselle: ”Ei joogaa tarvitse kristillistää”

 

– Vaatiiko ”zeitgeist” esiin uudenlaista kristillistä mystiikkaa

– Jooga ei ole uskontoa vaan fyysistä harjoitusta. Ei sitä tarvitse kristillistää. Näin vastasi intialainen luterilainen pastori A.G. Augustine Jeyakumar dosentti Jyri Komulaisen ehdotukseen kristillistää Suomessa suosituksi tullutta joogaa.

Jeyakumar oli vierailijana Kirkon lähetystyön keskuksen 12. marraskuuta järjestämässä symposiumissa Helsingissä. Hän toimii pääsihteerinä Intian luterilaisten kirkkojen yhteistyöelimessä UELCI:ssa (United Evangelical Lutheran Churches in India).
Dosentti piispainkokouksen sihteeri Jyri Komulainen pohti alustuksessaan, miten intialainen uskonnollisuus tulisi kohdata kirkossa.

Jyri Komulaisen mukaan hindulaisten ja muiden itämaisten uskontojen ajatusten levinneisyyden voi havaita muun muassa kirjakauppojen hyllyjä katsellessa. Uushenkinen elämäntaitokirjallisuus poimii opetuksensa idän uskonnoista.

Hindulaiset ajatukset ovat levinneet Suomeen paitsi elämäntaitokirjallisuuden myös musiikin välityksellä. Muun muassa jo 1960-luvulla brittiläinen Beatles-yhtye levitti Intian trippien sanomaa. Viime vuosina hindulaisuus on tullut tutuksi suomalaisille varsinkin Äiti Amman halausten myötä.
Hindulaisuuden ajatus suvaitsevaisuudesta ”kaikki uskonnot vievät samaan päämäärään” ja kokemuksellisuuden korostaminen vetoavat myös suomalaisiin luterilaisen kirkon jäseniinkin.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Komulainen suositteli kirkkoa vastaamaan hindulaisuuden haasteeseen tuomalla evankeliumin niin, että se kiinnittyy kuulijoiden maailmaan.

– Evankeliumi tulee julistaa julkisena totuutena, kuten Paavali teki sen Areiopagin puheessaan Apostolien tekojen 17. luvussa, Komulainen sanoi.
Komulaisen mukaan kristityn tulisi myös ylittää rohkeasti kulttuurisia rajoja. Tähän on Raamatussa esimerkkinä Pietari, joka meni juutalaisia säännöksiä uhmaten ei-kristityn Korneliuksen taloon.

Jyri Komulainen kehotti kristittyjä vieraanvaraisuuteen ja rakkauteen. Myös kokemukset ja elämykset tulisi ottaa huomioon. Komulainen nosti esiin karismaattisuuden ja ehdotti esimerkiksi joogan kristillistämistä.

Intialainen luterilainen pastori Augustine Jeyakumar ei innostunut joogan kristillistämisestä.
– Jooga ei ole uskontoa vaan fyysistä harjoitusta. Ei sitä tarvitse kristillistää, Jeyakumar vastasi Komulaiselle.

 

Symposiumista lisää tämän viikon Uusi Tie -lehdessä.