Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Hyvää, kristillistä juhannusta!

 

Kuva: Istockphoto

Jos juhannussuunnitelmat ovat vielä avoinna, voi vinkkejä etsiä kristillisten toimijoiden tarjonnasta.

Maksuttomiin, kristillisiin juhannustapahtumiin voi lähteä yksin tai ystävien ja perheen kanssa. Yleensä ne järjestetään luonnonkauniissa ympäristöissä, joissa kesän vehreys ja vesistön sini pääsevät oikeuksiinsa.

Yhdessä osoitteessa voi viettää aikaa juhannusaattona pidempäänkin: saunotellen, uiden, Raamatun sanaa kuunnellen sekä kokkoa ihastellen.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Tapahtumia järjestetään eri puolella Suomea.

Esimerkiksi Kangasalla, Pitkäjärven rannalla, aaton vietto alkaa jo klo 13. Ilkon kurssikeskuksessa pelataan pelejä, vaelletaan rukouspolulla ja tutustutaan paikan historiaan. Klo 16 nostetaan lippu salkoon, mikä käynnistää Pihakirkon Tuomasmessun. Saunottelemaan pääsee klo 18-21. Kokko syttyy klo 18. Rukoushetkeen hiljennytään klo 20. Järjestäjänä on Tampereen ev. lut. seurakunnat.

Sastamalassa vietetään koko perheen juhannusjuhlaa Karkun evankelisella opistolla, Rautaveden rannalla. Aatto käynnistyy futismatsilla klo 17. Iltaan sisältyy mm. messu, konsertti, sanaa ja yhteislaulua. Kokko roihahtaa klo 20.30, ja saunatkin ovat lämpiminä. Telttapaikka järjestyy opiston puistomaisesta pihapiiristä.

Yhtä lailla voi löylytellä, katsella kokkoa, osallistua seuroihin ja kuulla rokkipappi Tarvo Laaksoa Sleyn kesäkodissa, Toimelassa, joka sijaitsee Tampereella Näsijärven rannalla.

Kristikunta on juhlinut juhannusta jo 400-luvun alkupuolelta lähtien. Evankelis-luterilaisen kirkon nettisivujen mukaan juhannuspäivä on omistettu Johannes Kastajalle, jonka tehtävä oli valmistaa Jeesukselle tietä. Nimensä mukaisesti (Johannes = Jumala on armollinen) hän julisti Jumalan armollista hyvyyttä, pelastusta ja syntien anteeksiantamista.

Juhannuksen ajankohta juontuu Luukkaan evankeliumin ensimmäisestä luvusta. Ilmestyessään 25.3. Marialle enkeli Gabriel kertoi Johanneksen äidin, Elisabethin, olevan kuudennella kuukaudella raskaana.

Johannes Kastaja sanoo itse Johanneksen evankeliumissa: ”Hänen (Jeesuksen) on tultava suuremmaksi, minun pienemmäksi”.

Kirkkoisä Augustinus (354–430) yhdisti tämän Johannes Kastajan repliikin kesäpäivän ja talvipäivän seisauksiin. Päivät alkavat lyhetä Johanneksen juhlan jälkeen. Joulusta, Jeesuksen syntymästä, valo alkaa jälleen lisääntyä.

 

Aiheet